ryba - 22175 przepisów (strona:181/1479)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą 74

Zapiekanka ziemniaczana z wędzona rybą , z wędzoną makrelą. 1 kg obranych ziemniaków, 180 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, masło, 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli, 1 cebula, sól, bułka tarta, Rybę posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła. Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą. Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować(...)ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy. Na niej ułożyć rybę. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 – 40 minut. talerz

królestwo garów
Pieczona makrela 112

Świeża pieczona makrela z dodatkiem czosnku i kilku przypraw to pomysł na lekki, zdrowy obiad lub kolację. Składniki: 2 świeże ryby makrele, łyżeczka masła (może być klarowane), sól, pieprz cytrynowy, majeranek, 2 ząbki czosnku cytryna Przygotowanie: Oczyszczoną i umytą rybę nacinamy z obu stron w 4 miejscach. Czosnek obieramy i kroimy w plastry, wkładamy w nacięcia. Do masła dodajemy szczyptę(...)soli, pieprzu oraz majeranku, nacieramy nim rybę (także w środku). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - ryba będzie lekko zarumieniona. Po upieczeniu, przed podaniem mięso delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny

Lena Gotuje
Karmazyn zapiekany z marchewką i pietruszką. 77

Dziś postaram się namówić na rybny obiadek. A do tego banalnie prosty. Opowiem Wam o rybce: Karmazyn to ryba drapieżna , występująca w zimnych wodach na dużych głębokościach mórz północnych oraz zachodniego Atlantyku. Ta cały czas egzotyczna dla polskiego konsumenta ryba wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu – w 100 g mięsa znajdziemy 1,54 g tłuszczu i tylko(...)walinę (0,74 g/100 g), izoleucynę (0,72 g/ 100 g) i treoninę (0,70 g/ 100 g). Karmazyn źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Karmazyn jest rybą chudą, która w większości zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jednak znajdziemy w niej także tłuszcze wielonienasycone, w tym kwasy omega-3. To co robimy? Co nam trzeba? na 2 osoby, pół kg filetów z karmazyna

Latosiowydom
Pasta z wędzonego pstrąga 107

smarowidła. Niektóre nie przeypadły mi do smaku , ta jednak jest pyszna. Miałam to szczęście, że dostałam świeżego , wędzonego pstrąga. Poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszną pastę z użyciem tej ryby. Można ją spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce.  Składniki: - wędzony pstrąg ( możecie użyć innej wędzonej ryby) - 3 jajka kurze, ugotowane na twardo - 2 kiszone ogórki - 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, suszony koperek i natka pietruszk do smaku Rybę staram się dokładnie obrać ze skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka rozganiatam widelcem w mieszcze. Dodaję stopniowo rybę i mieszam. W trakcie można dodawać już "mokre" składniki, żeby lepiej się łączyły składniki. Ogórki kroję w drobną kosteczkę

Kuchnia Pełna Emocji
WIGILIJNY KARP Z CEBULĄ I ŻURAWINĄ + FILMIK 65

PRZYGOTOWANIE :  Karpia oczyszczamy i dokładnie myjemy, wycinamy filety które kroimy na kawałki. Rybę należy posolić.  Cebulę kroimy w talarki. Żurawinę należy namoczyć we wrzątku około 1 godziny.  Karpia panierujemy w rozmąconym jajku i mące, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoto.  Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym.  Na tej samej patelni podsmażamy cebulę(...)odrobiną soli, kiedy zmięknie dodajemy odcedzoną żurawinę. Wszystko podsmażamy do miękkości. Na kawałki ryby nakładamy porcje cebuli i wszystko jeszcze zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę podajemy ciepłą. Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta z piklinga 73

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } No i kolejna ryba poszła na „warsztat” ;) Tym razem pikling, czyli śledź wędzony razem z wnętrznościami. W zasadzie przepis na tę rybę pochodzi z kuchni niemieckiej, jednak największa „produkcja” jest w państwach przyściennych. Głównie w Polsce, Holandii, UK, Norwegii…Ryba wędzona na ciepło w temperaturze powyżej(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybę „obieramy” ze skóry, usuwamy ości. Jajka gotujemy na twardo. Mielimy na najmniejszych oczkach. Łączymy z pastą oliwkową i majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Ryba po japońsku 78

świątecznym stole nie może zabraknąć tego przysmaku. Cała rodzina uwielbia moją rybę po japońsku - kiedy pojawia się na stole, znika jako pierwsza

Prosty przepis na
Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym 73

Miało być mięso (bo w końcu niedziela…), mięsa w domu nie było. Ryby też nie było, ale nagle się pojawiła. Jak My nie widzi różnicy między masłem a margaryną, to może nie zauważy różnicy między rybą a krową (na korzyść ryby oczywiście)? Muszę nad nim popracować.  Ilość składników w tym przepisie jest może nieco przydługawa, ale zauważcie(...)stron na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetu może to potrwać dłużej lub krócej). Nie przesmażamy, musi być jędrny i soczysty. Rybę podajemy z pieczonymi burakami, polanymi sosem chrzanowym. Artykuł Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Śledzie pomorskie 67

dziś ponownie śledzie. Plany miałam nieco inne, ale zdjęcie wegańskich śledzi mi nie do końca wyszło, dlatego publikuję przepis na śledzie, które jednak ryby przypominają. W weekend zrobię ponownie te wegańskie, machnę porządne zdjęcie i w przyszłym tygodniu wrzucę przepis na bloga. Śledzie pomorskie. Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne, ale to nie mój pomysł. Wydaje mi się, że spokojnie(...)popularny, że i bez Hani spokojnie dałabym radę. Zresztą na blogu mam wegańską wersję tej przekąski. Zapytacie z czym? A z bakłażanem . I składniki są praktycznie identyczne. Nie licząc ryb oczywiście. Tytułowe śledzie są jednymi z moich ulubionych. Od czasu do czasu zdarzało mi się kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję

Kardamonovy
Karp panierowany z marynaty mlecznej. Delikatny i bez posmaku mułu. PRZPEPIS 96

mleku ? Przepis na tę prostą marynatę mogliście już u nas znaleźć: Co daje namoczenie karpia w mleku? Spróbuj, a już zawsze będziesz tak robić Tym razem tak zamarynowaną rybę przygotowaliśmy klasycznie – w złocistej panierce. Przepis na karpia panierowanego z marynaty mlecznej Składniki: filet z karpia podzielony na kawałki odpowiadające porcji, mleko, jajka, bułka tarta, pieprz, sól, olej. Jak zrobić(...)karpia panierowanego z marynaty mlecznej? W mleku należy rozpuścić sól – dwie łyżeczki na pół litra. W zalewie umieszczamy kawałki ryby tak, aby były całkiem przykryte. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Rybę wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kawałki ryby należy osuszyć papierowym ręcznikiem, zamoczyć w roztrzepanym jaku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażymy

Kulinarna Polska
Łosoś marynowany w soli i cukrze 67

morskiej, jest dostępna m. in. w sklepie Kuchnie Świata Łosoś marynowany w soli i cukrze przepis 1. Skrop filet wódką z obu stron. Wymieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj nimi rybę. Posyp łososia koperkiem i ewentualnie skórką otartą z cytryny. 2. Włóż łososia do naczynia skórą do dołu i przykryj folią spożywczą. Na łososiu połóż deskę i obciąż ją innym naczyniem(...)stronę (będzie lepki i mokry), ponownie obciąż i wstaw do lodówki. 3.  Po 2 dniach wyjmij łososia z naczynia. Spłucz nadmiar przypraw pod bieżącą zimną wodą i osusz rybę papierowym ręcznikiem. Odstaw filet do lodówki na 3-4 godziny bez przekrycia i bez obciążenia. Następnie zawiń rybę w papier do pieczenia lub folię spożywczą i przechowuj w lodówce

Cztery Fajery
Łosoś w pomarańczach 92

Pomarańcze nigdy nie smakują tak dobrze, jak w grudniu. Na zmianę z mandarynkami zajadamy się nimi całe Święta. Wiecie, że te słodko-kwaśne cytrusy idealnie łączą się z rybami? Łosoś w pomarańczach z suszoną żurawiną to danie bardzo proste, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Sprawdzi się na co dzień i od Święta – szczególnie polecam je na Wigilię – znam(...)wiele osób, które nie jadają białych ryb i na Boże Narodzenie gości u nich właśnie łosoś. Nie ma tu wiele składników, dlatego warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Ja najczęściej używam łososia MOWI – hodowanego odpowiedzialnie, posiadającego certyfikaty ASC. Śmiało możecie wybierać tę markę, jeśli ekologia jest Wam bliska, a zanieczyszczenia wód i przeławianie gatunków nie są Wam obojętne

Poezja smaku
Pasztet z pstrąga 72

Znalazłam ten przepis w starej książce z 1961 roku. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Wyszło super, mogę Wam go polecić bez chwili zastanowienia. Podałam go z sosem tatarskim. Ryby wyfiltrować, obrać ze skóry. Małe ości mogą zostać, po zmieleniu nie będą wyczuwalne. Uzyskałam z tej ilości ryb 520 g czystej ryby. Bułki połamać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania