ryba - 22624 przepisów (strona:173/1509)

Paluszki rybne 240

rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże(...)zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej panierki. Smażymy na patelni lub pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego

MarcinChef
Grillowana dorada w czosnku niedźwiedzim, nadziewana czerwoną quinoą :) 121

Długi weekend majowy za nami, a to oznacza zaliczoną inaugurację sezonu grillowego. Dziś jedno z moich ulubionych dań z grilla - ryba :) Wybrałam przepyszną doradę, a do niej oczywiście komosę ryżową, tym razem czerwona sprawdziła się rewelacyjnie. Plus coś, obok czego o tej porze roku nie można przejść obojętnie - świeży czosnek niedźwiedzi. Polecam! Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 świeża(...)pomidorki koktajlowe do ozdoby Wykonanie: Doradę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Quinoę mieszamy z siekanym czosnkiem niedźwiedzim (wybieramy te mniejsze liście), nadziewamy nią rybę, do środka wkładamy też kawałek masła i 2 plasterki cytryny. Rybę owijamy dużymi liśćmi czosnku niedźwiedziego i zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Następnie wrzucamy doradę na grilla

Quinoa Raz!
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 129

Wracając do pięknej scenerii, jak zobaczycie niżej, byliśmy na barce. Oczywiście nie zabrakło znajomych, z którymi zawsze na takich wydarzeniach jest dużo raźniej ( nietylkopasta.pl , parowarfaceta.blogspot.com ). Warsztaty zaczęliśmy od przygotowywania ryby, wspólnie z szefem kuchni z hotelu Mazurkas. Przyznam szczerze, że było to jedno z najlepszych dań rybnych, jakie jadłam. Ryba w „szalonej wodzie”! Brzmi ciekawie? Więcej Wam zdradzę w momencie(...)Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście chciałam

Kuchnia Bazylii
Ryba po grecku 143

Prosty i szybki sposób na rybę, a za to jak smakuje! Smacznego! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ryba po grecku  Składniki: 1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 3cebule duży słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego ketchupu sól , pieprz, ostra papryka mielona

Smaki Natalii
Na grzyby, na ryby czyli halibut z boczniakami 138

Lubię ryby, lubię grzyby i dzięki temu połączyłam je razem w jednym pysznym daniu. Halibut jest dość drogą rybą ale jedną z najzdrowszych bo z rybami tak już jest że im bardziej tłuste tym zdrowsze. Rybi tłuszcz ma niezliczone ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 tak zbawiennych dla organizmu. Ja osobiście halibuta uwielbiam, jest bardzo delikatny i błyskawiczny w przygotowaniu(...)trzeba go jakoś specjalnie przyrządzać tylko usmażyć i już jest pysznie. Zapraszam na pyszne jedzenie. Na grzyby, na ryby czyli halibut z boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 163

Składniki 500g ryby-morszczuk ,mintaj sola 1-2 jajka panierka panko, lub bułka tarta pół puszki ananasa w zalewie 1-2 cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola(...)mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2 godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie

w mojej kuchni
Ryba zapiekana z warzywami 79

Przepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem(...)kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

e-PrzepisyKulinarne
Molwa z patelni 1210

Molwa jest to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Występuje w wodach Atlantyku. Ma mało ości i białe, bardzo delikatne mięso. Molwa z patelni. Składniki: - świeża molwa - sól morska - pieprz grubo mielony - cytryna (sok) - mąka pszenna do panierowania - olej i masło do smażenia Rybę oczyszczamy, płuczemy i porcjujemy. Można wyciąć filety, ale mniejsze sztuki lepiej pozostawić w kawałku. Porcje oprószamy solą(...)pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Rybę panierujemy z obu stron w mące, nadmiar otrząsamy. Smażymy na rumiano. Podajemy z czym kto lubi. Molwa z patelni – jeśli bym miała dać jakieś porównanie to chyba takie, że jest lepsza od dorsza, ale to oczywiście moje zdanie. Delikatna, soczysta była świetnym urozmaiceniem na obiad i kolację

mojewypiekiinietylko
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 161

Ryba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić

gutfut
Risotto z rybką 176

szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu(...)mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy

Cynamonowe szczęście
Seleryba 223

dowierzałam, jak zobaczyłam w kilku przepisach, że można zrobić rybę z... selera! I ponoć smakuje jak ryba! Nie uwierzę, póki nie spróbuję - pomyślałam i zabrałam się do gotowania :) Efekt naprawdę smaczny i... rzeczywiście trochę smakuje jak ryba :) to chyba ta przyprawa ;) Świetna przekąska, polecam :) Wersji przepisu jest kilka, ja zrobiłam opcję najprostszą z możliwych, bo chciałam szybko spróbować ;) Składniki(...)małe selery 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz ziarnisty łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia sól, przyprawa do ryby , mąka do obtaczania - użyłam ryżowej 1,5 l wody Przygotowanie: Selera umyj, obierz, pokrój na 1 cm plastry Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem (dałam około łyżki ziaren) i sosem sojowym Dodaj seler i gotuj aż zmięknie

pyszne zdrowości
Soczysty dorsz w sosie groszkowym 163

Dorsz w sosie groszkowym to ciekawe połączenie delikatnej ryby oraz groszku. Ryba w takim wydaniu jest delikatna i soczysta. Całość uzupełniają oliwki oraz oliwa z oliwek. Szukacie pomysłu na szybkie danie? Ten pomysł na dorsza jest świetną opcją. Pomysł na szybkie danie – dorsz w sosie groszkowym Ciężko nam porównać mięso z dorsza do mięsa innej ryby. Trudno bowiem znaleźć(...)przykład ryby o tak pięknym mięsie jak dorsz. Wszystko za sprawą białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie ześlizgują się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz w sosie groszkowym jest delikatny i soczysty, ugotowany w aromatycznej zalewie dosłownie rozpływa

Ciasna Kuchnia
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 144

Soczysty, smażony na klarowanym maśle pstrąg z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty – to świetna propozycja obiadowa, nawet dla osób, które za rybą nie przepadają (bardzo prawdopodobne, że zmienią zdanie). Robiąc tą rybkę próbowałam odtworzyć smak pstrąga, którego jedliśmy podczas naszego ostatniego pobytu w górach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny(...)ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała część) sól

MyCookBook.pl
Ryba pod porową kołderką 181

Przepis na filet z ryby zapiekany z porem i śmietaną. Pyszne urozmaicenie bezmięsnego obiadu. Składniki: 2-3 filety ulubionej ryby biała część pora 180 ml śmietany 18% 100 g sera suszona lub świeża posiekana natka pietruszki 3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy(...)oleju lub maśle. Odstawiamy do przestudzenia (zostawiam go na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz). Śmietanę, starty ser, pora i pietruszkę mieszamy ze sobą. Taką masę wykładamy na kawałki ryby. Zapiekamy bez przykrycia około 20-25 minut w temp

e-PrzepisyKulinarne
Pasta rybna z makreli 120

Zwłaszcza z ciepłym pieczywem. Jednak ta pasta rybna z makreli nie ma nic wspólnego z gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent ryby w rybie ;) A ponieważ makrela sama w sobie jest rybą tłustą, u nas nie znajdziecie już(...)dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem ok. 35-40 dkg) 1-2 cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe kawałki widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i keczupem oraz doprawić solą

Pociąg Do Kuchni