ryba - 22624 przepisów (strona:170/1509)

Sandacz w pieczarkach, po Gorzowsku 211

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Gdy tylko mam okazję kupić coś innego jak morszczuk czy  jego kolega mintaj, to nie waham się ani chwili. Zdecydowanie wolę stworzenia morskie, ale jednocześnie ubolewam nad faktem, że te rzeczne są niedostępne. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie dziadkowie uwielbiali wędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby(...)szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety z sandacza 500 g pieczarek 2 cebule tymianek suszony sól, pieprz olej roślinny Przygotowanie: Filety

Karczma Honorietty
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 146

Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania. P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉   Składniki: 4 filety z dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka(...)mąki sól, pieprz przyprawa do ryb olej do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni) Pieczone ziemniaczki => przepis   Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem.  Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, piwo, sól

Kuchnia MagdaLeny
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 190

koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).  Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy(...)listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności znalazło się także niewłaściwe jej przechowywanie. Oznacza to, że produkty, a w szczególności warzywa – owoce, mięso, ryby, wędliny – były narażone na psucie się przez nieodpowiednie warunki, w których były przechowywane. Biorąc pod uwagę postęp technologii bardzo łatwo można temu zaradzić, kupując nowoczesną lodówkę z innowacyjnymi funkcjami, które

Obiad gotowy
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 119

Dietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)skropić sokiem z cytryny. Farsz: W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym. Sos: W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka rybna w pomidorach 211

Pożywna zapiekanka z rybą na piątkowy obiad lub kolację. Ja bardzo lubię tą zapiekankę, głównie ze względu na ten sos pomidorowy, jest pycha. Można dodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu(...)serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Podsmażyć cebulę

KuchniaWeDwoje.pl
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 194

roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Ryba faszerowana ; blog Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy Ryba po grecku ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba w salsie pomidorowej z ananasem 239

Smażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka(...)plastrów ananasa z puszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia ryby masło klarowane panierka do ryby: 2 jaja + bułka tarta "na oko" Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki, około 5 x 5 cm; roztrzepujemy w misce jajka, solimy i pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą, rybę przyprawiamy przyprawami, obtaczamy w jajku

Zasmakuj Kuchni
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 176

moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta(...)przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju

wegujemy
Tatar w wedzonej ryby 116

Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.  Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał(...)tatar z niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób.  Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka

Kuchnia od dwojga
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 134

okazji piątku wrzucam przepis z rybą, a konkretnie z mintajem. Istnieją dwie wersje przepisu: dla osób, które kochają surową cebulę i tych, którzy tolerują ją tylko w umiarkowanych ilościach - w dodatku podsmażaną (jak mój tata). Ja zrobiłam bez zastanowienia wersję ekstremalną, ale jestem dumna z tego, że wszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki(...)mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść) oregano szczypta tymianku pieprz sól 1/2 kostki margaryny Kostki mintaja oprószyć solą

Karola gotuje
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 97

Miałam ochotę zrobić rybę i uparłam się, żeby kupić filet z mintaja, ale okazało się, że nie mogę tego zrobić, więc alternatywą był łosoś. Nie do końca wiedziałam ile on kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy :)  Składniki na łososia w sosie śmietanowo - koperkowym (3 porcje): filet z łososia około 700 g pieprz sól łyżka soku z cytryny(...)śmietany 12 % ząbek czosnku łyżka lub dwie posiekanego koperku sól Na początku należy przygotować sos, aby schłodził się on podczas przygotowywania ryby. Do miseczki wlać śmietanę i dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Wsypać posiekany koperek i doprawić solą do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Rybę oczyścić z ości lub skóry jeśli jest taka potrzeba, podzielić na porcje. Doprawić solą

Karola gotuje
Śmietanowy sos pomidorowo - bazyliowy 141

Sosy podaje się przeważnie do mięsa,  do makaronu, gołąbków... Nawet do deserów. A do ryby? Czy robicie sos, który jest przygotowany specjalnie do ryby?  Ja taki zrobiłam. Zrobiłam sos do ryby pieczonej w piekarniku i zapiekłam go razem z rybą. To był sos śmietanowy, który ma dodatkowo dwa ważne składniki: przecier pomidorowy i bazylię, stąd(...)Dodałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na końcu wsypałam zioła prowansalskie. Sos wymieszałam. I gotowe. Sos można podać w sosjerce, można też polać nim np. rybę i zapiec w piekarniku. Sos wyjątkowo delikatny ale nie jest mdły. Jest tak smaczny, że można go wyjadać łyżką. Polecam Wam ten pyszny sos i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Ryba marynowana 136

zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata(...)ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. • Na patelni rozgrzać olej. • Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu

To co kocham
Okoń morski w pesto z cytryną 114

Bardzo smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby, pobudzał naze kubki smakowe. Koniecznie musicie wypróbować mój(...)autorski przepis. Składniki na 4 porcje: • 1 duży filet okonia morskiego • 4 łyżeczki pesto • sól, pieprz cytrynowy • sok z 1/2 cytryny • 1 cytryna Wykonanie: • Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie posmarować okonia z obu stron pesto. • Odstawić na godzinę do lodówki. • Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć

To co kocham

Proponowane wyszukiwania