ogrodowym lub w kuchni na patelni grillowej.Proponuje jako marynate do lososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie smakowo laczy sie z lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:4 filety z lososia norweskiego -700-800 gsolsok
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore trzeba upolowac i sporo za nie zaplacic np.karczochy.Nie wszyscy moze wiedza,ze skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.Szczegolnie,gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.Nie tylko doda nam zdrowia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem, ale mjejmy nadzieję, że już nie długo… Zapiekanka z bakłażana – składniki:-4 bakłażany-250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski
UgotujmyTo.pltakiej porze roku chyba najczęściej goszczą u mnie szarlotki!Z utęsknieniem wypatruję ogródka pełnego owoców , bo choć w marketach można znaleśc jeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem
Ostra na Słodkoniesamowicie delikatne i puszyste!SKŁADNIKI :* mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g* sól – 1 łyżeczka* drożdże suszone – 1 łyżeczka*świeży rozmaryn – 1 pęczek* oliwki – 50 g* letnia woda – 125 ml* oliwa – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z solą.Dodajemy listki rozmarynu.Drożdże mieszamy z wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.Wkładamy do miski wysmarowanej
Ostra na SłodkoDrożdżówki z truskawkami i kruszonką to jedne z bardziej popularnych i najczęściej jedzonych łakoci podczas lata. Podczas pikniku, letniego długiego spaceru lub wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi). Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne
Słodka StronaPyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :DSkładniki:2 szklanki mąki żytniej 720szklanka mąki pszennej chlebowej 750łyżeczka cukru20 g drożdży1,5 łyżeczki soli2 łyżki olejuszklanka letniej wody2 garście słonecznikaWykonanie:Do większej miski przesiać mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać.Resztę mąki pszennej dać do mniejszego pojemnika, dać pokruszone drożdże, pół
Moje pyszne gotowaniemaślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą. Oto moja kolejna propozycja na grillowanego łososia norweskiego z letnimi dodatkami. Zapraszam do gotowania! :)Grillowany łosoś (na 4 porcje):4 kawałki świeżego łososia norweskiego (ok. 600 g)4 cytryny (niewoskowane)4 łyżki pestek granatuświeżo mielony pieprzsól morskaoliwa
Food Squarewszyscy, lecz czy słyszeliście już o hummusie z bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania
Food SquareSezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie
Smakowity Blog KulinarnyOwoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą dorośli i ona chce to samo, niekiedy coś jej posmakuje mniej, niekiedy bardziej, mule akurat uwielbia. A te były wyjątkowe, same mule były już extra (polecam są w tej chwili dostępne w Lidlu), bardzo czyste
Smaczne Zdrowezasmakują.Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 24 sztuki)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży120 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki soli200 ml letniego mleka4 żółtka50 g masłanadzienie:170 g powideł śliwkowychdodatkowo:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież kłócić. Wreszcie przyczyną może być to, że straszliwe już tęsknię za wiosną; te długie, ciemne popołudnia doprowadzają mnie niemal do szaleństwa i odbierają całą energię. Potrzebuję słońca, ciepła, letniej sukienki owijanej przez wiatr wokół łydek. A może wszystko to razem...? Siedziałam i kompletnie nie wiedziałam, co ze sobą zrobić. Nawet spać nie mogłam... Poszłam więc na przekór wszystkiemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemacie dostępu do różanych cudów, po prostu je pomińcie - i tak wyjdą wspaniałe.Bułki z mąką kukurydzianąSkładniki:(na 4 duże bułki)zaczyn:15 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru300 ml letniej wody100 g mąki kukurydzianej200 g mąki pszennejciasto właściwe:2 łyżeczki proszku z owoców dzikiej róży2 łyżeczki soli50 ml oleju50 ml płynnego miodu200 g mąki pszennejdodatkowo:10 g mąki kukurydzianejDrożdże rozetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumiem się oprzeć!). Doceniam więc jego gest ogromnie i bardzo, bardzo dziękuję!A pojemniczek pokażę Wam przy okazji pierwszych świątecznych ciasteczek.Dzisiaj za to mam dla Was coś bardzo letniego, bo wypiek z truskawkami. Mmm, w całym domu pachniało tak, że nie mogłam już wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika! Muffiny bowiem wyszły znakomite! Poza tym są z tych nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrze