szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże
Przysmaki KarolkiDelikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec Ciasto:ok. 3 ,5 szklanki maki 180 ml letniego mleka 150 g masla, roztopionego, ochlodzonego 6 zoltek 45 g 21 g suchych 6 łyzek cukru 1,5 łyzki oleju pol lyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy
Smaki Edytyprzez noc. Później usmażone mięso obsypałam łyżką przyprawy kebab i zostawiłam na 2 godziny w lodówce. Dzięki temu kurczak był idealnie doprawiony. Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki :* sos pomidorowy * czerwona cebula* duszone pieczarki * mięso
Magiczne Życie Martydreszcze, kiedy jeszcze ciemnym porankiemidę zaspanymi ulicami na pociąg.Charakterystyczny zapach wilgoci unosi się w powietrzu, a słońce corazniechętniej wychyla się zza chmur. Jesień. W szafie omiatam wzrokiem letnie sukienki, przypominając sobieprzyjemne, zwariowane dni wakacji. Omijam je, zatrzymując palec na ciepłej,dzianinowej sukience. I jeszcze te rajstopy, brr! Era sweterków, golfów i ciepłychrzeczy powoli się zaczyna, żegnając lato
W kuchni Karmel-itkiPalące słońce skryło się za chmurami, które spowiły niebo. Granatowa, letnia sukienka zaczęła powiewać na wietrze,co właśnie się zerwał. Huk grzmotów z oddali dobiegał już bardzo wyraźnie. Spacerowicze powoli poczęli kierować siędo swoich domostw. A ja, wyciągnąwszy parasol z torebki, skakałam w kałuże rosnące na chodnikach, dziękiulewnemu deszczu. Zapach ozonu unosił się w powietrzu.Po godzinie rzęsistego deszczu na niebie
W kuchni Karmel-itkiwody. Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu o zaparzenie mąki. Resztę wody podgrzewam tak, by była letnia, rozpuszczam w niej drożdże, dosypuję łyżeczkę mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam
W kuchni Karmel-itkikonserwacji, przechowywania jedzenia. Nie tracimy na wartościach odżywczych, ewentualnie nieco na smaku i konsystencji (dot. głównie truskawek i malin). A jaką radość sprawia przyrządzenie i rozkoszowanie się wiosennym bądź letnim daniem! BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. / własny; / 2 porcje 450 g mrożonego bobu 4-5 ząbków czosnku 8-10 suszonych pomidorów (+ olej z suszonych pomidorów) łyżeczka płatków chili2
W kuchni Karmel-itkichrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania
sama złodyczpiękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeoczkach. Potrzebujemy 3 kg już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok 15 minut
Monia miesza i gotujeplastry tego owocu. Składniki na bardzo dużą blachę: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok. 200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk)1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek
Fabryka pomysłówbrata inny farsz. Składniki na 6 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok. 200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory
Fabryka pomysłówgarnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą (700-1000ml), doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić
Pudełko rozmaitościBób! Uwielbiam bób! Małżonek zresztą też, bo w Iranie jest on bardzo popularny. Latem często przyrządzam sałatki z bobem o choćby jak tabbouleh z bobem i
codojedzenia