pięknym słomkowym kolorze z seledynowymi refleksami, aromat to nuty owocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych
królestwo garówciekawej barwie, a przede wszystkim klasycznym aromacie dojrzałego rieslinga – czyli aromacie petrolu. Idealne do gastronomii. Skowin Winery Temjanika – soczysta świeżość cytrusów zamknięta w butelce. To idealne wino na letnie popołudnia, zwłaszcza w śródziemnomorskim klimacie i z tamtejszą kuchnią. Z tej samej winnicy warte wzmianki są wina z Odmian Traminec, czyli po prostu Gewurztraminer w wersji wytrawnej – doskonały do codziennej kuchni
królestwo garówostatnie wino to słodkie Porto Quinta do Sagrado Vintage 2011. Poczynając od win białych warto zaznaczyć, że to głównie słynne Vinho Verde – lekkie wytrawne wina „zielone”, idealne na letnie dni, ale jak się okazało – również zimą wspaniale potrafią towarzyszyć przy stole. Stało się to za sprawą wina z winnicy Minho i Vinho Verde Alte Lima Loureiro 2013. Bardzo ciekawe wina
królestwo garóweleganckie z ciężkiej lessowej gleby. Dużo smaku . 8- 10 lat potencjału przechowywania. Warto czekać. 2012 Hochheimer Stielweg Riesling ‘Old Vines’ dry - wino z winogron zebranych ze starych krzaków (60 letnich) mocne , aromatyczne. Zyskuje z czasem 5-6 lat to optymalny okres dla niego. 2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża
królestwo garówłyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę
królestwo garówmąki pszennej, 2 jajka, 300 g mleka, 30 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży* Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać letnie mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować
królestwo garówwarzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen. I w końcu warsztaty. Szef kuchni Piotr Lasecki oprowadził nas po całym swoim królestwie pozwalając zajrzeć w każdy zakamarek. A potem razem mieszaliśmy w garach odtwarzając niektóre dania
królestwo garówprzy garach kiedy za rogiem morze szumi. Nie dajmy się zwariować. Wystarczy dobrze wybrać miejsce, w którym się je, poobserwować obsługę i cóż ... trzeba trochę zaryzykować. My wybraliśmy naszą letnią jadłodajnię na podstawie ilości gości. Poszliśmy tam, gdzie trzeba było stać w kolejce i czatować na miejsce siedzące. Wybór był udany. Nikt z nas nie zaliczył problemów żołądkowych, a nawet
Kuchnia po mojemuKolejny letni długi weekend za nami. Straszne to jak czas szybko mija, a ten wolny to już szczególnie. Choćby człowiek się położył, patrzył w ścianę i nic nie robił to i tak nim się obejrzy nastąpi koniec laby. Wniosek z tego taki, że lepiej miło spędzać i doszczętnie wykorzystywać każdą wolną chwilę. My tak zrobiliśmy i cały weekend spędziliśmy
Kuchnia po mojemutestowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę
Kuchnia po mojemurazem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki (na 8 sztuk): 300 gram mąki pszennej 80 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 opakowania drożdży w proszku 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1 spore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże
Kuchnia po mojemułyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem przez ok minutę. Wlewamy letnią margarynę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy przez ok. 4 minuty. Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę
Kuchnia po mojemuWielkanocne wariacje :D Miały być króliczki a wyszło... Trochę p oszaleliśmy... SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy
MarciochaKucharzywiórków kokosowych 20g masła 20g cukru 1 jajko Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej
Smakołyki Berenikiłyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy
W Mojej Kuchni Lubię