letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:84/100)

Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy 95

mąki pszennej, 2 jajka, 300 g mleka, 30 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży* Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać letnie mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 161

warzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen. I w końcu warsztaty. Szef kuchni Piotr Lasecki oprowadził nas po całym swoim królestwie pozwalając zajrzeć w każdy zakamarek. A potem razem mieszaliśmy w garach odtwarzając niektóre dania

królestwo garów
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 112

przy garach kiedy za rogiem morze szumi. Nie dajmy się zwariować. Wystarczy dobrze wybrać miejsce, w którym się je, poobserwować obsługę i cóż ... trzeba trochę zaryzykować. My wybraliśmy naszą letnią jadłodajnię na podstawie ilości gości. Poszliśmy tam, gdzie trzeba było stać w kolejce i czatować na miejsce siedzące. Wybór był udany. Nikt z nas nie zaliczył problemów żołądkowych, a nawet

Kuchnia po mojemu
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 191

Kolejny letni długi weekend za nami. Straszne to jak czas szybko mija, a ten wolny to już szczególnie. Choćby człowiek się położył, patrzył w ścianę i nic nie robił to i tak nim się obejrzy nastąpi koniec laby. Wniosek z tego taki, że lepiej miło spędzać i doszczętnie wykorzystywać każdą wolną chwilę. My tak zrobiliśmy i cały weekend spędziliśmy

Kuchnia po mojemu
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 98

testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę

Kuchnia po mojemu
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 132

razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki (na 8 sztuk): 300 gram mąki pszennej 80 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 opakowania drożdży w proszku 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1 spore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 114

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem przez ok minutę. Wlewamy letnią margarynę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy przez ok. 4 minuty. Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę

Kuchnia po mojemu
Wielkanocne Króliczki drożdzowe z serem 117

Wielkanocne wariacje :D Miały być króliczki a wyszło... Trochę p oszaleliśmy... SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami  Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy

MarciochaKucharzy
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 197

wiórków kokosowych 20g masła 20g cukru 1 jajko Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej

Smakołyki Bereniki
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 100

łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 147

puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę, drożdże, cynamon i cukier wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej

Food Square
Jabłka pod kokosową pierzynką... 135

minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać

In my kitchen
Ciasto migdałowe z owocami 221

Ciasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki

In my kitchen
Truskawkowe rafaello 174

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone  ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić

In my kitchen
Keks z mozzarellą i groszkiem 142

posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika. Pieczemy ok. 45 min. Sprawdzamy stan wypieku poprzez wbicie patyczka w jego środek. Patyczek powinien być lekko wilgotny. Keks studzimy, wyjmujemy z formy i podajemy letni lub schłodzony. Smacznego

Moniki Smakołyki