letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:84/100)

Nové Vinařstvi - wino z Czech 96

pięknym słomkowym kolorze z seledynowymi refleksami, aromat to nuty owocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych

królestwo garów
Z kieliszkiem w ręku – Macedonia 92

ciekawej barwie, a przede wszystkim klasycznym aromacie dojrzałego rieslinga – czyli aromacie petrolu. Idealne do gastronomii. Skowin Winery Temjanika – soczysta świeżość cytrusów zamknięta w butelce. To idealne wino na letnie popołudnia, zwłaszcza w śródziemnomorskim klimacie i z tamtejszą kuchnią. Z tej samej winnicy warte wzmianki są wina z Odmian Traminec, czyli po prostu Gewurztraminer w wersji wytrawnej – doskonały do codziennej kuchni

królestwo garów
Winne Walentynki - 2 nd Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines 89

ostatnie wino to słodkie Porto Quinta do Sagrado Vintage 2011. Poczynając od win białych warto zaznaczyć, że to głównie słynne Vinho Verde – lekkie wytrawne wina „zielone”, idealne na letnie dni, ale jak się okazało – również zimą wspaniale potrafią towarzyszyć przy stole. Stało się to za sprawą wina z winnicy Minho i Vinho Verde Alte Lima Loureiro 2013. Bardzo ciekawe wina

królestwo garów
Weingut Künstler w Żurawinie 82

eleganckie z ciężkiej lessowej gleby. Dużo smaku . 8- 10 lat potencjału przechowywania. Warto czekać. 2012 Hochheimer Stielweg Riesling ‘Old Vines’ dry - wino z winogron zebranych ze starych krzaków (60 letnich) mocne , aromatyczne. Zyskuje z czasem 5-6 lat to optymalny okres dla niego. 2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z figami 81

łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę

królestwo garów
Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy 90

mąki pszennej, 2 jajka, 300 g mleka, 30 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży* Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać letnie mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 153

warzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen. I w końcu warsztaty. Szef kuchni Piotr Lasecki oprowadził nas po całym swoim królestwie pozwalając zajrzeć w każdy zakamarek. A potem razem mieszaliśmy w garach odtwarzając niektóre dania

królestwo garów
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 106

przy garach kiedy za rogiem morze szumi. Nie dajmy się zwariować. Wystarczy dobrze wybrać miejsce, w którym się je, poobserwować obsługę i cóż ... trzeba trochę zaryzykować. My wybraliśmy naszą letnią jadłodajnię na podstawie ilości gości. Poszliśmy tam, gdzie trzeba było stać w kolejce i czatować na miejsce siedzące. Wybór był udany. Nikt z nas nie zaliczył problemów żołądkowych, a nawet

Kuchnia po mojemu
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 186

Kolejny letni długi weekend za nami. Straszne to jak czas szybko mija, a ten wolny to już szczególnie. Choćby człowiek się położył, patrzył w ścianę i nic nie robił to i tak nim się obejrzy nastąpi koniec laby. Wniosek z tego taki, że lepiej miło spędzać i doszczętnie wykorzystywać każdą wolną chwilę. My tak zrobiliśmy i cały weekend spędziliśmy

Kuchnia po mojemu
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 91

testowe sztuki, które przygotowałam: Składniki: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę

Kuchnia po mojemu
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 126

razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki (na 8 sztuk): 300 gram mąki pszennej 80 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 opakowania drożdży w proszku 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1 spore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 110

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem przez ok minutę. Wlewamy letnią margarynę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy przez ok. 4 minuty. Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę

Kuchnia po mojemu
Wielkanocne Króliczki drożdzowe z serem 113

Wielkanocne wariacje :D Miały być króliczki a wyszło... Trochę p oszaleliśmy... SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami  Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy

MarciochaKucharzy
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 193

wiórków kokosowych 20g masła 20g cukru 1 jajko Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej

Smakołyki Bereniki
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 94

łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy

W Mojej Kuchni Lubię