letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:77/100)

67. Makaron razowy z młodą marchewką i groszkiem cukrowym 207

przekombinowany! Lecz trzeba nieskromnie stwierdzić, że lepszego w życiu nie jadłam! Rodzinka również się zachwyca :) Skoro sezon w pełni, trzeba korzystać z naszych polskich nowalijek! Zauważyłam, że w okresie letnim nie ciągnie mnie do mięsa i kiedy stragany obfitują w świeże, polskie warzywa, żadne mięso nie jest potrzebne! Chociaż niedawno, uważałam jeszcze, że co to za obiad bez mięsa? Dzisiaj

Be Fit Be Strong
Chleb pszenny na żytnim zakwasie 94

mąki pszennej, u mnie typ 500 2 płaskie łyżeczki soli 1 dag  świeżych drożdży, ( można dodać ale nie trzeba) 1 łyżka miodu lub cukru 300 ml letniej wody 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się kleić do rąk, ale nie powinno być lejące. Wyrobione odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) 161

MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:)  Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy główne

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasta z czarnych oliwek i bobu 163

roste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty

SzczyptaSmaQ
Pełnoziarniste drożdżówki z śliwkami 212

zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Omlet z jarmużem 153

garach . Gdy po pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet  z jarmużem. Omlet  z jarmużem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mleka 3-4 liście młodego jarmużu

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowe volanti z dorszem 175

Kolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha!  Składniki na 4 porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik jogurtowy pieczony. 197

Jest to pyszne, kremowe ciasto, intensywnie jogurtowe, przypominające sernik, lecz o wiele bardziej delikatne. Takie typowe letnie ciasto, które nie przytłacza słodyczą, lecz orzeźwia swą świeżością. W zależności od tego jakiego smaku jogurtu użyjemy, takie będziemy mieć ciasto. Ja tym razem upiekłam brzoskwiniowe i było pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już

Rozpustne gotowanie
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 102

wyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej  truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam

Rozpustne gotowanie
Buchty z truskawkami. 139

Składniki na buchty z truskawkami na tortownicę o średnicy 28 cm lub 2 tortownice o średnicy 20 cm. ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki de lux. 164

przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli  NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem. 120

Kolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej

Rozpustne gotowanie
Sangria. 188

delikatna bryza pieszcząca rozgrzane ciało, a w szklaneczce schłodzona, słodka, niesamowicie owocowa Sangria... Gasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!! Składniki na Sangrię: 750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 277

drożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto około 5-7 minut (mikserem z hakami). Po tym czasie dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz sie całkowicie wchłonie, czyli około 5 minut. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 123

minut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku z garnka (ja przygotowałam z niego kompot), studzimy owoce (jeśli ktoś ich nie wydryluje, tak jak ja, to gdy wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak i przecieram, wyjmując pestki. Ja zamiast sita używam takiego metalowego koszyczka, co się w nim smaży w głębokim oleju, ma duże utwory

Rozpustne gotowanie