garach . Gdy po pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet z jarmużem. Omlet z jarmużem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mleka 3-4 liście młodego jarmużu
Kulinarne przygody GatityKolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha! Składniki na 4 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest to pyszne, kremowe ciasto, intensywnie jogurtowe, przypominające sernik, lecz o wiele bardziej delikatne. Takie typowe letnie ciasto, które nie przytłacza słodyczą, lecz orzeźwia swą świeżością. W zależności od tego jakiego smaku jogurtu użyjemy, takie będziemy mieć ciasto. Ja tym razem upiekłam brzoskwiniowe i było pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już
Rozpustne gotowaniewyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam
Rozpustne gotowanieSkładniki na buchty z truskawkami na tortownicę o średnicy 28 cm lub 2 tortownice o średnicy 20 cm. ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania
Rozpustne gotowanieprzyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE
Rozpustne gotowanieKolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej
Rozpustne gotowaniedelikatna bryza pieszcząca rozgrzane ciało, a w szklaneczce schłodzona, słodka, niesamowicie owocowa Sangria... Gasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!! Składniki na Sangrię: 750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego
Rozpustne gotowaniedrożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto około 5-7 minut (mikserem z hakami). Po tym czasie dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz sie całkowicie wchłonie, czyli około 5 minut. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu
Rozpustne gotowanieminut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku z garnka (ja przygotowałam z niego kompot), studzimy owoce (jeśli ktoś ich nie wydryluje, tak jak ja, to gdy wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak i przecieram, wyjmując pestki. Ja zamiast sita używam takiego metalowego koszyczka, co się w nim smaży w głębokim oleju, ma duże utwory
Rozpustne gotowaniegotującego się mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy puki się nie rozpuści, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy by nieco przestygł, krem ma być letni. Gdy krem już przestygnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blasze układamy 1 płat ciasta smarujemy go masłem, przykrywamy kolejnym płatem i znowu masełko, aż do piątego
Rozpustne gotowanienadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;) Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód
Rozpustne gotowanieczasie wyłączamy grzanie i trzymamy jeszcze ciasto w piekarniku, po około 10 minutach uchylamy nieco piekarnik i studzimy kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika, a gdy jest już letnie, chłodzimy w lodówce. Sernik najlepiej podawać jak już się porządnie zetnie, czyli po co najmniej 3 godzinach w lodówce. Polecam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne
Rozpustne gotowanierodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
Rozpustne gotowanierozczyn podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko roztrzepane w mleku, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy. Po około 5 minutach gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, wlewamy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Cały proces wyrabiania nie powinien trwać krócej niż 10 minut. Po tym czasie ciasto w misce oprószamy mąką
Rozpustne gotowanie