Postanowiłam dziś o siebie zadbać. Miałam ochotę na coś słodkiego. W Mark&Spencer kupiłam ciasteczka niesłone, nie słodkie - naturalny smak. Letnią porą zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Teraz przyszedł czas ją skosztować. Utarłam twarożek z cukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki
AZgotuj!okres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego
AZgotuj!ładny kształt. Inspiracja klik . Jagodzianki do odrywania Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania
Kulinarne przygody GatityKnedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
https:KKuchniaMniam500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2 żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem
Pan i Pani Smith w kuchnigotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta uformować pasy o szerokości około 10 cm i grubości
Pan i Pani Smith w kuchnisól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut. CIASTO: Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko
Ostra na Słodkokilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcjach: Cukinia 2012 oraz IV Letni Festiwal Zupy
Corner With Recipesszklanki mleka - szczypta soli - kilka łyżek cukru brązowego - 1 i 1/2 szklanki słonecznika - 2 garści sezamu - 1/2 szklanki dżemu malinowego Drożdże utrzeć z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodać letnie mleko i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika
Corner With Recipesszklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki
Corner With Recipessezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej wody - 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów - sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawy Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą
Corner With Recipessól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut. CIASTO: Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko
Ostra na Słodkopół, a następnie pokrojone w plasterki gruba sól morska zmielony czarny pieprz 2 łyżki suszonego oregano oliwa z oliwek (do podania) Przygotowanie Do dużej miski, wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i pozostawić około 7-10 minut, aż drożdże zaczną pracować i lekko się spienią. Dodać sól i oliwę z oliwek , wsypać około 2 szklanek mąki , wymieszać
Stare Garychleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże
O kuchni z uczuciemupieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:) Rozmnożenie zakwasu: 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta
Moja Galeria Smaku