letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:75/100)

Jagodzianki do odrywania 116

ładny kształt. Inspiracja klik . Jagodzianki do odrywania Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 500 g mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania

Kulinarne przygody Gatity
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 241

Knedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych

https:KKuchniaMniam
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 123

500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2   żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Pieczarki i cebulę pokroić. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem

Pan i Pani Smith w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 160

gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta uformować pasy o szerokości około 10 cm i grubości

Pan i Pani Smith w kuchni
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 156

sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut. CIASTO: Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko

Ostra na Słodko
Krem z cukinii 132

kilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcjach: Cukinia 2012 oraz IV Letni Festiwal Zupy

Corner With Recipes
Bułeczki z nadzieniem malinowym 106

szklanki mleka - szczypta soli - kilka łyżek cukru brązowego - 1 i 1/2 szklanki słonecznika - 2 garści sezamu - 1/2 szklanki dżemu malinowego Drożdże utrzeć z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodać letnie mleko i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika

Corner With Recipes
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 133

szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki

Corner With Recipes
Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe 214

sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej wody - 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów - sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawy Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą

Corner With Recipes
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 236

sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut. CIASTO: Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko

Ostra na Słodko
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 209

pół, a następnie pokrojone w plasterki  gruba sól morska zmielony czarny pieprz 2 łyżki suszonego  oregano oliwa z oliwek (do podania) Przygotowanie Do dużej miski, wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i pozostawić około 7-10 minut, aż drożdże zaczną pracować i lekko się spienią.  Dodać sól i oliwę z oliwek , wsypać około 2 szklanek mąki , wymieszać

Stare Gary
Filipińskie bułeczki Pan de sal 131

chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże

O kuchni z uczuciem
Chleb żytni codzienny 140

upieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:) Rozmnożenie zakwasu: 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta

Moja Galeria Smaku
Chleb miodowy 183

przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne . Ponadto wykazano, że poprawia niski nastrój. Chyba więcej zalet przedstawiać nie trzeba? :)  Rozmnożenie zakwasu: 60 zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta

Moja Galeria Smaku
Lody arbuzowe 183

Kolejna letnia propozycja to domowe, podwójnie arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi :) Do ich przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (do kupienia w aptece). Składniki: arbuz kiwi śmietana kremówka (lub mleko) czekoladowe dropsy foremka na lody lub plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (można kupić je w aptece)     Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania