świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 50 g płatków owsianych górskich, 20 szt. całych zielonych oliwek, 350 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Moniki Smakołykideser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki 400 g sera mascarpone 2 fixy
Słodka Stronaużyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej woda 1 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę
Miód i pieprzprzed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier z palców i podjadać posypki,ale raz do roku-czemu
Swojskie jedzonkoserków ziołowych,czosnku,i masła-mięciutkie,na wierzchu przyrumieniony żółty ser,super i na zimno i na ciepło-polecam!!!! Składniki na 16 niewielkich bułeczek: na ciasto: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki 30g roztopionego masła 1 jajko na nadzienie: 50g bardzo
Swojskie jedzonkoSKŁADNIKI : (9-10 szt) 500 g mąki pszennej (używam tym 650) 2 łyżki cukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę
Basia w kuchniwieczko pojemnika i zostawiamy na 4-5 dni syrop miętowy Kilkanaście łodyg mięty 2 l wody 0,5 kg cukru Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami letniej wody i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika i na bardzo małym ogniu gotujemy dalsze pięć minut. Wyłączamy palnik i zostawiamy nasz wywar w garnku, na 5-6 godzin
Miód i pieprzTypowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej
Salonik smakówefekt. Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki miodu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy
Miód i pieprzciepłej wody (ale nie gorąca) 1/2 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno
Delicious Titbitszupa z pieczonych pomidorów Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz
Miód i pieprzPosypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy nożem na cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą, wrzucamy makaron, mieszamy, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą. Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy
Pelusiowa Kuchniapieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkosztuk jagodowych pierogów. Natomiast Tosia, która jak już pisałam za pierogami nie przepada za bardzo, tych pierogów zjadła trzy sztuki :) Pierogi z jagodami 0,5kg jagód 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jagody dobrze umyć na sitku, pod bieżącą wodą i oczyścić z listków i ewentualnych szypułek, dobrze odsączyć. Mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylko