makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić
W kuchni u MonikiWarzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet drobiowy średni połowa świeżej papryki połowa pomidora 8 listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka maggi płaska łyżeczka czosnku granulowanego pół
Kuchnia w czekoladzieciepłej przegotowanej wody 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 5 łyżek ziaren słonecznika ok 3 łyżki ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy
Kuchnia w czekoladzieBardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie porcje: 0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex 2 duże pojedyncze filety z kurczaka ok 10 liści sałaty masłowej 4 garści grzanek 6 dużych rzodkiewek 1 mały pomidor 2 plastry cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy
Kuchnia w czekoladziepewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół talarki pora szczypta soli Kilka łyżek śmietanki
Kuchnia w czekoladziesię uda :) Składniki: Na dwie keksówki o dł. ok 20cm. 60 dkg mąki pszennej 50 dkg mąki żytniej 1 szklanka płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 750 ml przegotowanej, letniej wody 80g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1/4 szklanki sezamu 3/4 szklanki słonecznika łuskanego + do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią
Kuchnia w czekoladzieprzykryciem przez około 30 minut makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut, aby pozostał al dente ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz
zobacz ich smakposypać szparagi po upieczeniu. Zapach jaki się wtedy roznosi jest przepiękny! Od razu przywodzi na myśl wakacje we Włoszech. Lubię jeść tę potrawę po prostu z pieczywem, na lekki, letni lunch na tarasie. W towarzystwie białego wina (ja w upalne dni lekko rozcieńczam je wodą), jest boska. Inspiracją dla mojego przepisu była ta propozycja Grzegorza Ostrowskiego. Oryginalnie są pieczone
PatchworkLatem mamy ochotę na lżejsze dania, z dużą ilością świeżej mięty. To danie należy do pysznych, letnich, lekkich dań, które można serwować na obiad lub kolację swojej rodzinie. Polecam. Składniki (na 2 porcje): 300 gram filetu łososia bez skóry i ości 1 papryczka chili 1/2 pęczka mięty 1/2 limonki sól i pieprz opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji Frytki
Mango Papajaupalne i dokuczliwe jak to miało miejsce w tym roku. :-) Obiad składający się z ziemniaków jajka i fasolki zna i jada pewnie każdy. Ja postanowiłam dodać jeszcze bardziej letni akcent, czyli botwinkę. Wyszła pyszna sałatka z dodatkiem cienkich plasterków boczku. Taki obiad.. by jeszcze choć na chwilę zatrzymać lato. ;-) 1 pęczek botwiny 250g młodych ziemniaków 100g boczku parzonego
Szefowa kuchnidrożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dodajemy resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ponieważ ciasto jest bardzo kleiste, najlepiej jest
Smak mojego domucukrem, odlewamy 1/2 szklanki do rozrobienia drożdży. Do reszty mleka dodajemy masło, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia się masła. Wlewamy do przesianej mąki łączymy ze sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta
kgwjanczewoGazpacho to typowe danie andaluzyjskie, doskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku. Składniki 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego sól 6 pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ogórek 1 jajko 2-3 ząbki czosnku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy
R'n'G Kitchen