letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:70/100)

Moussaka-tradycyjne greckie danie 115

Moussaka-tradycyjne greckie danie z mięsa mielonego baraniego, bakłażanów i pomidorów. Wykonanie tej potrawy jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszego wysiłku. Jednym słowem smak jest rewelacyjny, przypominający gorącą, letnią Grecj ę. Musaka znana jest jako tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową

Smaczne Potrawy
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 156

Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne.  W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z  New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE   350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
chleb wileński 175

tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 85 0 g mąki żytniej razowej 100 g powideł śliwkowych woda 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminku sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę

Miód i pieprz
Pierogi ze szpinakiem! 157

pyszne pierogi nadziewane szpinakiem, fetą i ricottą. Danie palce lizać. Raz ciach i gotowe! Kto lubi? SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 zółtka - łyżka oliwy - letnia woda Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto. Powoli dodaje wodę. Wody dodaję tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być

SMYKWKUCHNI
Przygotowania do zimy - pomidory i papryki 122

swój ogród (jak ja) jest wielkim szczęściarzem bo wie skąd pochodzą warzywa. Teraz jest czas na robienie przetworów (jeszcze nie zaczęłam) z pomidorów i ogórków. Ja nie tylko zamykam letnie smaki w słoiczkach ale również ich nadmiar przerabiam w najprostszy sposób, czyli mrożę. Wydawało mi się, że to znany każdemu sposób, ale okazuje się, że nie, dlatego chciałam się

Co na wege obiad?
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 196

wywaru wrzucamy np. rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, gwiazdki zmiażdżonego anyżu czy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 24 do 48 godzin do lodówki.   Idealny napój na letnie dni. Albo po prostu wtedy, gdy macie ochotę na prawdziwie głęboki smak kawy

Karo in the Kitchen
Drożdżówka sypana ze śliwkami 121

samo a może nawet lepiej niż to mozolnie i długo wyrabiane. Składniki : (Forma 25x40cm) 4 szklanki mąki (700g) 7 dkg drożdży świeżych 1 szklanka cukru (220g) 3/4 szklanki letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 1 szklanka oleju szczypta soli ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych  Kruszonka 1,4 kostki miękkiego masła (70g) pół szklanki cukru(110g) 1 szklanka mąki

Malinowa Kawiarenka
Cukinia w pomidorach na szybko 123

Typowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią! Składniki: 1 młoda cukinia, ½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½  łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne

Tradycyjna Kuchnia
Tort Jagodowo – Cytrynowy 114

blaty ciasta nadaje całości lekkości i kusi by sięgnąć po kawałek więcej. Jeśli macie dostęp do świeżych lub zamrożonych już jagódek to wypróbujcie koniecznie. Idealne ciasto na zakończenie letniego sezonu Składniki na ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Made By Mom And Son
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 188

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami - dwa tygodnie zleciały błyskawicznie. I choć do skutku nie doszło wiele planów, to jestem bardzo zadowolona, a nieoczekiwane zakończenie sprawiło, że dziesięciogodzinna podróż do domu nie uwierała jak zwykle. Co się stało? Otóż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leczo wegetariańskie 146

Lekkostrawny obiad, szybki w przygotowaniu, zmieści się nawet w najbardziej zapchanym grafiku. Leczo wegetariańskie to moja propozycja na letni, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a sezon na warzywa w pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!   Składniki: 6 papryk w różnych kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek

Smakowity Blog Kulinarny
Zielony kuskus z bazylią 131

Kuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus   gorący bulion, ew. woda

Kulinarne przygody Gatity
domowe bułeczki orkiszowe 137

składniki: 500 g maki orkiszowej 40 g drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z jeżynami i mango 147

przesłodkim i bardzo dojrzałym mango. To wszystko na kruchym spodzie zatopione w serku mascarpone. Świetny deser, bez dodawania  cukru! Słodycz owoców i delikatność mascarpone wystarczą do tego pysznego, letniego ciasta. Tarta z jeżynami, mango i mascarpone Składniki: kruche ciasto na tartę 250 g mąki, 100 g masła, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie 2 dojrzałe

Pełna Lodówka
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 172

Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania