letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:71/100)

Kopytka z kurkami i angielskim ALE 165

gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki, to przypominam przepis na  kopytka ze szpinakiem , w których zieleninę

Karczma Honorietty
Rogale 137

bułeczki..a w sumie to przepis oryginalny pochodzi stąd .  Ja co prawda zamiast bułeczek zrobiłam rogaliki...a wyszły bardzo pyszne...polecam  20 g d rożdży 1/4 szk letniej wody 3/4 szk ciepłego mleka 3 płaskie łyżki masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 szk mąki pszennej Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami

Moje domowe kucharzenie
Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską 186

trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w sumie wszystkie sezonowe owoce. Dziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską.  Na blogu znajdziecie również inne przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Kukurydziane scones. 157

Pogoda może trochę nie taka na mrożoną kawę, ale kto by się tym martwił. Na dworze czuję już jesień, a ja za to serwuję sobie słoneczne scones z letnim skarbem, malinami ^^ Niezwykle kruche,delikatne, pyszne ^^ Przepis: 45g mąki kukurydzianej  15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś

More food, love and dreams
Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i lekkim dressingiem :) 171

Sezon na letnie owoce w pełni (tylko truskawek brakuje :/). Postanowiłam wykorzystać ten fakt i stworzyć sałatkę owocową, którą szczerze mówiąc nie jadłam już od kilku lat :( Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek :) Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny

Zdrowie na języku :P
Gryczany omlet biszkoptowy. 128

już takich nie robiłam i przy ubijaniu myślałam, że będzie płaski :P W powietrzu coraz bardziej czuć jesień, rano coraz zimnej, na targu więcej śliwek i jabłek, niż słodkich letnich malin, powoli uświadamiam sobie, że zaraz szkoła..że to ten rok, ale na razie nie myślę o tym "teście dojrzałości" do którego miałam jeszcze tyle czasu.. przynajmniej staram się

More food, love and dreams
Orzeźwiająca arbuzada 116

prawdziwe orzeźwienie, polecam połaczenie tego pysznego owocu z limonką i miętą- w postaci arbuzady. Dodatkowo moża wzbogacic ją odrobiną białego rumu i mamy pyszne "mohito" arbuzowe idealne np. na letnią imprezę w plenerze :) 2 kg schłodzonego arbuza (ważonego ze skórą) garść listków mięty sok z 1,5-2 limonek 3-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości arbuza

Zawsze głodna!
ratatuj 102

aromatyczne ratatuj Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania

Miód i pieprz
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 166

dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej

Życie zamknięte w smaku
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 150

Leczo w naszym domu pojawia się bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej, ale jednak, gości na naszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz

Życie zamknięte w smaku
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 125

zmniejszmy temperaturę i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) Przepis w akcji "Warzywa Strączkowe edycja letnia" organizowanej tutaj

Życie zamknięte w smaku
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 127

kombinacje. Tak powstał na przykład ten przepis. Indyka w Polsce spotkać można bardzo często, ale jesteśmy do niego dziwnie uprzedzeni. Raz byłam świadkiem, jak mama tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy

Życie zamknięte w smaku
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 133

barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram

Smaki Ewy
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 115

cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy

Smaki Ewy
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 104

niż ta, którą robiłam chleby z przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy zakwas - obojętnie, jaką metodą wyhodowany - koniecznie upiecz żytnio-pszenny chleb miodowy!  Zobacz

Moje Qulinaria