20x11,5cm ~300g mąki pszennej ~30g drożdży świeżych ~70-80ml mleka ~55g masła ~90g cukru ~3 żółtka Mleko i masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Schładzamy do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy. Drożdże mocno kruszymy i rozcieramy dokładnie w mące. Dodajemy cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła
chili & sugar125ml mleka ~15g świeżych drożdży ~łyżka masła (rozpuścić i ostudzić) ~ok.200-250g rabarbaru + cukier do posypania ~50g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze) + cukier puder do podania Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. W miseczce łączymy pokruszone drożdże, czubatą łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dolewamy kilka łyżek mleka, tak aby masa była gęsta, wierzch delikatnie posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy
chili & sugargarnek na palnik i podgrzewamy mleko sojowe do temp. ok. 40*C. Przydatny jest tu termometr kuchenny, ja go niestety nie posiadam więc sprawdzałam temperaturę palcem, mleko powinno być letnie, tak jak do rozczynu na ciasto drożdżowe :) Wyłączamy palnik. Kilka łyżek mleka mieszamy z jogurtem, a następnie wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszajac żeby nie powstały grudki. Przelewamy całość
chili & sugarFRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą
Marder&Marder Manufacturesłodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego masła kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika) roztrzepane żółtko do posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez
Marder&Marder Manufacturerano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką
Marder&Marder Manufacturemnie płaska łyżka stewii z erytrytolem) warstwa górna 100g wypestkowanych daktyli 2-3 łyżki śmietanki kokosowej z puszki wrzątek Sposób przygotowania: Zalewamy 1/2 szklanki nerkowców wodą (z kranu, letnią lub zimną) i zalewamy daktyle wrzątkiem. Musimy przygotować trzy warstwy – kokosową z amarantusem, wiśniową z nerkowcami i daktylową. Najpierw robimy masę kokosową z amarantusem, która jest też bazą masy kakaową, później
Fill The Bowloknem skwar to na obiad najlepiej smakują lekkie dania :) Warzywem, które idealnie pasuje do letnich temperatur jest cukinia. U mnie mieszanka cukinii z warzywami i kurczakiem, które pozwoliłam sobie nazwać leczem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów krojonych duża cebula pierś z kurczaka 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 szklanki bulionu bazylia, majeranek
ChilliJemyważne!). Do każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy zjeść na bieżąco, korzeń warto zastąpić liśćmi chrzanu, są wtedy jeszcze lepsze. :) Na zimę jednak konieczny jest korzeń, który w przeciwieństwie do liści nie zepsuje się. Ogórki
Kuchenna Kontrrewolucyapieczeniem Pół kostki margaryny rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej
Kuchenna Kontrrewolucyaprzystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku. Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków sól pieprz
Pyry na Gazplątanina myśli? Nic nie trzyma ma się tzw. "kupy". No nie musi. Mało który człowiek myśli konkretnie zaraz po przepudzeniu :P Powoli wiosenne temperatury ustępują tym letnim, a co za tym idzie chętniej sięgamy po chłodniejsze napoje. Wprawdzie u mnie za oknem dzisiaj deszczowa aura (jeszcze nie pada ale ciemne chmury gęsto spowiły niebo na zewnątrz), ale jak tylko kreski
My simple kitchenwrzątku Agar zalewam wrzątkiem. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i z cukrem miksuję przy pomocy blendera. W małym garnuszku zagotowuję powstały mus, a kiedy bulgocze, dodaję płynny agar. Studzę, letnią masę wylewam na wierzch masy słonecznikowej. Zostawiam do całkowitego stężenia, maksymalnie do 40 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki
Smakowite Daniasię do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli. Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób. Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule
Garniec Magalie