letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:88/100)

Rogale świętomarcińskie 364

entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok.Ciasto drożdżowe francuskie:1 kg mąki pszennej400 ml letniego mleka25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)100 g masła (1/2 kostki)100 g cukru (2/3 szklanki)2 jajka + 2 żółtka (białka zostawiamy)duża szczypta solidodatkowo: 300 g masła (1 osełka

Poezja smaku
DOMOWE JAGODZIANKI 159

szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytryny Na nadzienie: 600g jagód 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek i rozcieramy, aż ser połączy się z mlekiem

Walijskie Pichcenie
Pierogi z serem 209

Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy  Masę zostawiamy  Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki  1 jajko  1/2 szklanki letniej wody  2 łyżki oliwy  szczypta soli  Mąkę przesiewamy na stolnicę  Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól

Klaudynkowa kuchnia
śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe... 179

polewa czekoladowa - w opisie do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie dodać aromat cytrynowy, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z nektarynkami i kokosem 175

podstawa udanych wakacji. Ja narazie planuję co posprzątać, co wymalować, co upiec;))) A mąż gdzie tu jechać;) Podczas takich rozmyślań powstał ten biszkopt. Idealny przysmak na letni podwieczorek...A Wy jakie macie plany wakacyjne??Składniki; 5 nektarynek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru, 30 g wiórek kokosowych Wykonanie

Anioły w kuchni
Zakwas na żurek lub barszcz biały 150

ciepłe miejsce Zakwasy  robię już od dawna kisiłam je różnymi metodami zalewałam zimną wodą ,  zaparzałam mąkę wrzątkiem później jak masa ostygła dolewałam letniej , i tą którą podaje w przepisie . Pierwsza jakoś mi nie podchodzi Długo stosowałam tą drugą ale większej różnicy miedzy tą którą podałam a tą nią nie widzę Zawsze za to dodaje zakwas z poprzedniego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ciasto z Malinami i Bezą 348

gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam.                 Składniki:   175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku

Made By Mom And Son
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 265

zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao+ 1/2 szklanki letniej wody 2 jajka 100g miękkiego masła 20g cukru waniliowego 200g cukru Mąkę połączyłam z sodą i solą. Kakao rozpuściłam w wodzie. Kefir połączyłam z wodą. Jajka rozbełtałam.  Masło utarłam

bastalena
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 406

Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do dzisiejszej kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocamiJogurtowe ciasto z czarną porzeczką SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 1 szklmąka - 2,5 szkl jajka - 3 sztcukier -3/4 szklproszek do pieczenia -2 łyżeczkiolej- 1/2 szkltłuszcz do formyczarna porzeczka- 2 szklKRUSZONKAwiórki kokosowe - 3 łyżkimąka - 3/4 szklmasło -1/2 kostcukier - 1/2 szklPRZYGOTOWANIE:CIASTO: Mąkę

Kuchnia Danusi
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 188

możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 20  minut. Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku, aby cały czas pozostało chrupkie

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 146

zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.    Chlebki z rozmarynem   Składniki:250 g mąki chlebowej150 ml letniej wody15 g świeżych drożdży3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukruszczypta soli2 szczypty słodkiej paprykiDodatkowo:gruba sól morska, rozmarynolej do posmarowania chlebkówmąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie:Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 162

zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 177

świeżych drożdży 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki suszonego oregano. Wykonanie:Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Banany 142

oczyści również pory, ściągnie skórę i zmatowi skórę..  Rozetrzyj banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nałóż na twarz i szyję na około 20 minut, po czym zmyj letnią wodą. Rozgnieć dojrzałego banana i wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz na około 20 minut (chyba, że wcześniej poczujesz pieczenie), a następnie umyj twarz zimną

NaKońcuJęzyka
Pieczone pomidory po prowansalsku 260

pieczone pomidory mają w sobie coś zmysłowego, są takie mięsiste i soczyste, pokochałam je od czasu zrobienia gemisty. Kruszonka chlebowa dodaje im dużo aromatu i kontrastowej faktury.Tę prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania