Pomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad.Składniki:- 2 duże cebule- 150ml pikantnego ketchupu- 250ml wody- 1 puszka pomidorów bez skórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdroweczasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia
Monia miesza i gotujezależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby mikstura urosła. Pozostałą mąkę łączymy z oliwą i solą, dodajemy również wyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może
Ze smakiem i z pasjąProsta, lekka i kolorowa sałatka na przywołanie wiosny :) Czy Wam również coraz bardziej brakuje świeżych, letnich owoców i warzyw? Ja nie mogę się doczekać w szczególności truskawek, jagód i pomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zio
Ze smakiem i z pasjąświeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek oliwy z oliwekFarsz:2 średniej wielkości cukinie150g gorgonzoli2 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy z oliweksólpieprz zielony lub kolorowyWykonanie:W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru.Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto.Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było
kolorowotorcikowołyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z 2 łyżkami ksylitolu ( lub cukru) i ekstraktem waniliowym na kogel
Smaczne Zdrowewyjęty z formy na metalowej kratce.Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie, dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie
Grunt to przepis!Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie cała noc). Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Wkładamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany
Mia Cucina Sofietasię okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej, jajko, szczypta soli, łyżka oleju, letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków
Z miłości do słodkościtroche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni.skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej 2 lyzki
Przysmaki Karolkiszklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże
Przysmaki KarolkiDelikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik