przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku. Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków sól pieprz
Pyry na Gazplątanina myśli? Nic nie trzyma ma się tzw. "kupy". No nie musi. Mało który człowiek myśli konkretnie zaraz po przepudzeniu :P Powoli wiosenne temperatury ustępują tym letnim, a co za tym idzie chętniej sięgamy po chłodniejsze napoje. Wprawdzie u mnie za oknem dzisiaj deszczowa aura (jeszcze nie pada ale ciemne chmury gęsto spowiły niebo na zewnątrz), ale jak tylko kreski
My simple kitchenwrzątku Agar zalewam wrzątkiem. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i z cukrem miksuję przy pomocy blendera. W małym garnuszku zagotowuję powstały mus, a kiedy bulgocze, dodaję płynny agar. Studzę, letnią masę wylewam na wierzch masy słonecznikowej. Zostawiam do całkowitego stężenia, maksymalnie do 40 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki
Smakowite Daniasię do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli. Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób. Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule
Garniec Magaliecukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn. Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić
Garniec Magalieubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować. Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Galaretkę rozmieszać
Ala piecze i gotujekruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru
Szefowa kuchnizdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła, 50 g śmietanki 36 %, Nadzienie
Anioły w kuchnisklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek
Tradycyjna Kuchniaprzyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej typ 2000 plus mąka na osypanie blatu i wałka przy wałkowaniu około 3/4 szklanki letniej wody 30g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej szczypta soli około 0,5kg śliwek (nie jestem pewna ile bo miałam całą siatkę śliwek i po prostu jak jedna się kończyła brałam następną) jogurt/STEWIA/mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSposób przygotowania: Budyń przygotowujemy w 1,5 szklanki mleka z dodatkiem około 20 tabletek STEWII kiedy budyń wystygnie dodajemy ser i miksujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy w 0,5 szklanki letniego mleka rozpuszczamy z 5 tabletek STEWII i kakao mleczną mieszankę wylewamy na talerzyk w którym moczymy pieczywo żytnie, aż zrobi się lekko miękkie, ale nie może zacząć się rozpadać! namoczone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćinnego jak wyczarować z niego jakiś sycący obiadek ;) Składniki (2 porcje): spód: 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 jajko 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25-0,5 łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzeszłości czyli kajzerki własnego wypieku :) Wychodzą pysznie, aromatycznie, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Przepis banalnie prosty, wystarczy włożyć trochę serducha ;) Co nam trzeba: - 460g mąki pszennej - 200ml letniej wody - 1,5 łyżeczki świeżych drożdży - forma do pieczenia kajzerek dostępna pod linkiem: sklep Garneczki.pl / silikonowa forma Lekue - 1,5 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 2 łyżki masła (+ trochę
upichconapieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik