letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:81/100)

Maślane bułeczki z konfiturą 138

cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn.  Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić

Garniec Magalie
Sernik na zimno z truskawkami 273

ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować.  Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.  Galaretkę rozmieszać

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem i rabarbarem 130

kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru

Szefowa kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 135

zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła, 50 g śmietanki 36 %, Nadzienie

Anioły w kuchni
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 185

sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie/razowe pierogi ze śliwkami 157

przyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej typ 2000 plus mąka na osypanie blatu i wałka przy wałkowaniu około 3/4 szklanki letniej wody 30g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej szczypta soli około 0,5kg śliwek (nie jestem pewna ile bo miałam całą siatkę śliwek i po prostu jak jedna się kończyła brałam następną) jogurt/STEWIA/mi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna napoleonka czekoladowa 110

Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy w 1,5 szklanki mleka z dodatkiem około 20 tabletek STEWII kiedy budyń wystygnie dodajemy ser i miksujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy w 0,5 szklanki letniego mleka rozpuszczamy z 5 tabletek STEWII i kakao mleczną mieszankę wylewamy na talerzyk w którym moczymy pieczywo żytnie, aż zrobi się lekko miękkie, ale nie może zacząć się rozpadać! namoczone

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka/tarta za szpinakiem 145

innego jak wyczarować z niego jakiś sycący obiadek ;) Składniki (2 porcje): spód: 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 jajko 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25-0,5 łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 151

przeszłości czyli kajzerki własnego wypieku :) Wychodzą pysznie, aromatycznie, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Przepis banalnie prosty, wystarczy włożyć trochę serducha ;) Co nam trzeba: - 460g mąki pszennej - 200ml letniej wody - 1,5 łyżeczki świeżych drożdży - forma do pieczenia kajzerek dostępna pod linkiem: sklep Garneczki.pl / silikonowa forma Lekue - 1,5 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 2 łyżki masła (+ trochę

upichcona
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 156

pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 175

mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki  100 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 93

bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka

Kolorowy Przepisownik
Pyszne drinki z Ballantine's Brasil 633

sprawą warsztatów koktajlowych zorganizowanych przez Ballantine'sa Brasil. Nie słyszeliście jeszcze o nim? Zmieńcie to przy najbliższej okazji, bo dzięki dodatkowi limonek, alkohol ten świetnie nadaje się do przygotowywania letnich drinków! Z warsztatów przywiozłam dla Was sporo zdjęć, solidną dawkę wiedzy na temat tworzenia koktajli oraz kilka pomysłów na naprawdę smaczne drinki, którymi dzielę się z Wami poniżej. . Więcej

Okolice Palnika
Drożdżówki z serem 147

łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę

Kuchenne aromaty
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 122

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan z dziećmi

Apetyczna babeczka