też świetnie smakuje. No i co najważniejsze wyszedł idealny! Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i ok 50 ml mleka robimy rozczyn i odstawiamy
Słodka Kraina Wypiekówwpływem owego trunku. W najbliższym czasie kilka takich połączeń chętnie Wam pokażę. Chyba każdy lub do piwa mieć różne przekąski. Tym razem postawiłam na zdrową, lekką i bardzo letnią wersję, która z pewnością spodoba się każdej z płci. Plusem tego dania jest również to, że bardzo szybko można je przygotować. Wybrałam właśnie takie danie, ponieważ piwo Marcowe świetnie komponuje
Mango Papajaznakomicie regulują poziom cholesterolu. Zaledwie łyżka takiego oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. * Dlatego z czystym sumieniem polecam Wam gorącą ten olej. A tymczasem zapraszam Was na moje letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym. Składniki: (na 2 porcje) 1 woreczek białego ryżu 100g 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki) * 1 łyżka jogurtu naturalnego
Słodkie okruszkiZapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta. Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu
Kulinarne przygody Gatityporcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały, a dwa nie zmieściłyby się w piekarniku. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 ( w tym 50 g pełnoziarnistej) 350 g letniej wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się z białego wytrawnego wina i cydru. A dodatki to limonka, brzoskwinia, kiwi, borówki amerykańskie i ananas. Całość jest tak dobra, że zasługuje, aby się nią delektować w czasie letnich słonecznych dni. Wyśmienita będzie na babskie spotkania :-). WHITE SANGRIA Z CYDREM I OWOCAMI. Składniki: 750 ml białego wytrawnego wina 250 ml cydru 1 brzoskwinia
Zakątek rozkoszy kulinarnychPonieważ sezon letni trwa a ja suszę bardzo dużo owoców zapas tych z ubiegłego roku wypadałoby zjeść. Dużo tego nie zostało ale na ten smakowity keks wystarczy. Keks jest wilgotny, pyszny, spróbujcie koniecznie. Keks z maślanki z suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto czekoladowe. Do zrobienia tego smakołyku zainspirował mnie, wiele lat temu, przepis ze strony Moje Wypieki . Od tego czasu ciasto czekoladowe z cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni. Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo czekoladowe. Jest po prostu rewelacyjne, a dzięki cukinii cudownie wilgotne. Przepis troszkę zmodyfikowałam pod swoje gusta kulinarne. Ciasto
Smak mojego domuObłędnie słodki deser dla miłośników bezy i lodów jagodowych. Zimny, więc idealny na letnie, upalne dni :) BLATY BEZOWE: 3 białka 150g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM JAGODOWY: 1szklanka jagód 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 200g śmietanki kremówki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno
https:KKuchniaMniamUdało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował… Sernik
Pyza i SurówkaPuszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać w garnuszku
https:KKuchniaMniamświeżych drożdży albo 10 g suszonych 10 g (1 łyżeczka) cukru 3 łyżki ciepłego mleka 20 g (2 płaskie łyżeczki) soli 30 ml (2 łyżki) oliwy 450 ml letniej wody Do ciepłego mleka wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył (przy suszonych drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu
Moje domowe kucharzenieprzygotowywać już rozczynu. Składniki: (ilość drożdży jest przypadkowa! Należy użyć taką ilość, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1/4 szkl. letniego mleka 1 łyżka cukru Przygotowanie: (przedstawione na zdjęciu powyżej) 1. Drożdże wkruszyć do miski. 2. Zasypać cukrem. 3. Zalać mlekiem. 4. Dobrze wymieszać. 5. Wsypać przesianą mąkę
Nastoletnie WypiekanieŚwieża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie. Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4 żółtka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 4 limonki ( będzie potrzebna starta skórka z 3 limonek i sok z 4 limonek – ok. 125 ml) 100 ml śmietany 36% do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka zmielić
Pociąg Do Kuchnikremem wyłożyć resztę śmietany ubitej z cukrem pudrem. Wyrównać powierzchnię. Na śmietanie ułożyć owoce, posypać pokruszonymi bezami. Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin. Jeśli będziecie
Pociąg Do Kuchni