letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:64/100)

przysmak gajowego 118

Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli  1 cebula kilka leśnych grzybów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 185

czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
minipączki z advocatowym kremem patisserie 139

zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z oliwkami 114

jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.  Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży  30 g stopionego masła 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki czarnych oliwek  Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chleb litewski (na drożdżach) 130

Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano.  Składniki: 450 g mąki 25 g drożdży 300 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżka cukru łyżka przyprawy do chleba litewskiego Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki owsiane 127

łyżki miodu szklanka wrzątku 3/4 łyżeczki soli łyżka masła 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 3 łyżki letniej wody dodatkowo: jajko 2 łyżki mleka łyżka płatków owsianych Płatki owsiane, masło, sól i miód zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać, dodać siemię. Drożdże rozpuścić w mleku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
orzechowiec z masą na gorąco 208

ponadczasowe i zawsze smakuje.  *foremka 27*40 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki letniego mleka na orzechy: 125 g masła 300 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką 185

blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej porzeczki! Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 250g : 1 kubeczek jogurtu (250g) - u mnie brzoskwiniowy

Grunt to przepis!
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 127

rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego

Miód i pieprz
Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym 120

Dzisiaj danie kolacyjne lub śniadaniowe, lub przystawka imprezowa. W każdym przypadku sprawdzi się w 100%. Proste do przygotowania, a przy okazji naprawdę smaczne i przywołujące letnie wspomnienia. Co akurat teraz bardzo się przyda 😉 Można poeksperymentować z dodatkami do sosu, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Królik z szybkowaru w pomidorach 137

właściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom. Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut

kawawszklance
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 102

Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty

kawawszklance
Kasza gryczana z odrobiną twarogu i dodatkami 135

Idealna na lekką kolację czy nawet 2. danie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 1/2 kostki białego sera półtłustego - 1/2 czerwonej cebuli - 1/2 ogórka szklarniowego - parę pomidorków cherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno

Wielopokoleniowo
Kulki baileys cream 173

Składniki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 8 łyżek wody,letniej przegotowanej, do rozpuszczenia kawy paczka krakersów lajkonik 100g paczka herbatników petit beurre 3 duże łyżki serka --twarogu mielonego 2-3  łyżki  Baileys Irish Cream 4 łyżki gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek Wykonanie: Kawę wymieszać z cukrem ,dodać wodę i dokładnie wymieszać.Pokruszone ciastka zaleć kawą.Dodać,serek, baileys,całość

w mojej kuchni
Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna 418

organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości  Pijmy więc syrop imbirowy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu.  Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia.  Naturalny sposób na przeziębienie:   imbir, miód, czosnek, cytryna Składniki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania