letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:64/100)

Kofty jagięce z miętą 171

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki

Codzienne Gotowanie
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11057

jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 2 duże jabłka olej do smażenia Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół  szklanki

Monia miesza i gotuje
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 138

cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 273

żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy

Rozpustne gotowanie
Ptysiowe łabędzie różane 181

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki

mojewypiekiinietylko
Paluchy na słodko ze śliwkami 127

głównym dodatkiem będą śliwki :)  Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g maki pszennej typ 500 1 opakowanie  100 g  ksylitolu 2 żółtka 150 ml letniego mleka  40 g roztopionego masła Dodatkowo: Śliwki żółte ( duże) 2 kg  ksylitol 200 gram Lukier: ksylitol zmielony 150 g sok z cytryny 2 łyżki    Nadzienie

Różowa kuchnia
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 201

trafiłam przypadkiem, zanim jeszcze Skandynawia stała się taka modna. Co zaskakujące, zadomowiłam się tutaj; przyzwyczaiłam się do gulgoczącego języka, a nawet odnalazłam w nim melodię; nauczyłam się doceniać gorące, letni i dni i te prawdziwie mroźne w środku zimy, jednocześnie radząc sobie z jesienną szarugą, która panuje tutaj przez większość roku. Polubiłam duńskie jedzenie, i samych Duńczyków. Tutaj zostanę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 151

powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane

Nie tylko w kuchni
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10053

wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj herbatniki szkolne Przygotowanie: Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać

Ala piecze i gotuje
MLECZNA PIANKA Z OWOCAMI 138

Proponuję Wam dzisiaj niesamowicie delikatne i szybkie ciasto bez pieczenia.Doskonałe na upale letnie dni ale z powodzeniem możemy do niego wrócić zimą..Lekka,delikatna pianka plus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód:   250g herbatników 100g masła

Niespełnione zdolności kulinarne
Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii. 214

fety, suszonych pomidorów i bazylii. Krem zrobiłam z moimi suszonymi pomidorkami i bazylią zwykłą oraz cytrynową. Idealne połączenie składników i smaków. Powitałam jesień kromkami świeżego pieczywa i słonecznym, letnim kremem oraz czarnymi oliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Faszerowane pieczarki 184

Pierwszy dzień jesieni w tym roku jest wyjątkowo ładny. Za oknem delikatne słońce i prawdziwie letnia temperatura. Ostatnie dni lata były naprawdę cudowne. Szkoda tylko, że ja ciągle przeziębiona chodzę.  Mimo to jest energia i mnóstwo pomysłów na pyszne dania. Jest tez niestety dominujący brak czasu, a ponieważ październik za pasem, to będzie go jeszcze mniej. Za chwilę zaczynam

Przysmaki Karolki
Najprościej: muffinki z nektarynkami 165

Pogoda jaka jest, każdy widzi , parafrazując pierwszą polską encyklopedię. Słyszałam, że w pewnych rejonach jest jeszcze wręcz letnia, ale, szczerze mówiąc, ciężko mi w to uwierzyć. Wczoraj na przykład obudziło mnie radosne słoneczko, żeby już po godzinie zmienić mój przedwczesny zachwyt w typowo jesiennie przygnębienie. Najpierw zerwał się wiatr, pociągając za sobą chmury gęste i ciemne, z których przez resztę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podwieczorkowe bułeczki 147

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 550 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu

Ogrodnik w podróży
Ogórkowa na ratunek! 167

sproszkowanym! nie masz wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem) łyżeczka majeranku pieprz sposzkowany czarny ocet winny (ale bez wyrzutów sumienia po braku snu podczas nocy wiosenno-letniej;)   Dodatki   śmietana/jogurt naturalny koperek/szczypiorek Sposób gotowania: a) nie-wege 1.Umieścić kawałem mięcha w garnku.Mięso zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania na wolnym ogniu. 2.Zebrać szumowiny

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania