zwarte).Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Masło roztopić w garnuszku, lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek, koperek i trochę soli. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko w prostokąt, następnie posmarować za pomocą pędzelka masłem czosnkowym. Ciasto złożyć na pół
6nieboSpód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą i trzepaczką lub mikserem (na najwolniejszych obrotach
Moje Qulinariacukru 100 g masła 250 ml mleka 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli, płaskiej dodatkowo: 500 g jabłek 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Do 125 ml letniego mleka dodajemy drożdże, 50 g cukru, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Powstały rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami. Pozostałą mąkę
Domowy Smak JedzeniaLukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Gotowanie...to proste !proszku 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kminku - płaska 3 łyżki melasy 2 łyżki oleju 275ml piwa ciemnego Piwo podgrzać w garnku na małym ogniu do letniej temperatury. Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, sól, mleko w proszku, kakao, kawę oraz kminek. Dołożyć melasę oraz olej, a na końcu wlewać powoli piwo, całość ciągle mieszając. Wyrabiać
Grunt to przepis!użyłam 2 łyżki Amaretto) -1 opakowanie cukru waniliowego -szczypta soli -powidła śliwkowe -cukier puder do posypania -tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju) Sposób przygotowania: Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem z dodatkiem 1 łyżki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić na parze. Jajko i żółtka ubić z cukrem, w trakcie miksowania dodać cukier waniliowy. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte
Magia jedzenia.kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia - do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować - większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek - do pozostawionej masy dodać kakao
Smakołyki Berenikipieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka
Domowy Smak Jedzeniawyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszałem i pozostawiłem rozczyn w ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodałem go do mąki. Całość wyrobiłem na gładkie
Wyprawy kulinarneSkładniki: 3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier
Prosto i Smacznie z Anetądodać resztę cukru i delikatnie (łyżką) połączyć z masą. Przygotować poncz do nasączenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Kawę można zaparzyć i ostudzić. Ja od razu wszystko wymieszałam w letniej wodzie.) W formie (**) ułożyć warstwę słomki ptysiowej - uprzednio krótko zamaczanej w ponczu. Następnie rozsmarować grubą warstwę kremu. Krem obficie posypać wiórkami czekolady oraz kakao i ponownie ułożyć słomkę ptysiową (nasączoną
Di gotujeLekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie
Wrzosowa Polanadrożdże, 6g cukier, 1/2 szkl jajka, 2 duże szt puree z dyni, 1/2 szkl sól, szczypta Składniki na posypkę masło, 50g cukier, 1/2 szkl cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier
Gotowanie moimi oczamibulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia. W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam
Gotowanie i blogowanie