letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:60/100)

czosnkowe zawijaski 107

zwarte).Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Masło roztopić w garnuszku, lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek, koperek i trochę soli. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko w prostokąt, następnie posmarować za pomocą pędzelka masłem czosnkowym. Ciasto złożyć na pół

6niebo
Mazurek limonkowy 239

Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą i trzepaczką lub mikserem (na najwolniejszych obrotach

Moje Qulinaria
drożdżowa babka kakaowa z jabłkami 129

cukru 100 g masła 250 ml mleka 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli, płaskiej dodatkowo: 500 g jabłek 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Do 125 ml letniego mleka dodajemy drożdże, 50 g cukru, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Powstały rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami. Pozostałą mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach 95

Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Czarny chleb na piwie 155

proszku 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kminku - płaska 3 łyżki melasy 2 łyżki oleju 275ml piwa ciemnego Piwo podgrzać w garnku na małym ogniu do letniej temperatury. Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, sól, mleko w proszku, kakao, kawę oraz kminek. Dołożyć melasę oraz olej, a na końcu wlewać powoli piwo, całość ciągle mieszając.  Wyrabiać

Grunt to przepis!
Pączki! 303

użyłam 2 łyżki Amaretto) -1 opakowanie cukru waniliowego -szczypta soli -powidła śliwkowe -cukier puder do posypania -tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju)   Sposób przygotowania: Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem z dodatkiem 1 łyżki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić na parze. Jajko i żółtka ubić z cukrem, w trakcie miksowania dodać cukier waniliowy. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte

Magia jedzenia.
Sernik fistaszkowy bez pieczenia 348

kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia - do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować - większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek - do pozostawionej masy dodać kakao

Smakołyki Bereniki
domowe rogaliki krucho drożdżowe 157

pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka

Domowy Smak Jedzenia
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 211

wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszałem i pozostawiłem rozczyn w ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodałem go do mąki. Całość wyrobiłem na gładkie

Wyprawy kulinarne
CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI 105

Składniki:  3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli  ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek   Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier

Prosto i Smacznie z Anetą
Tiramisu ze słomką ptysiową 203

dodać resztę cukru i delikatnie (łyżką) połączyć z masą. Przygotować poncz do nasączenia.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Kawę można zaparzyć i ostudzić. Ja od razu wszystko wymieszałam w letniej wodzie.) W formie (**) ułożyć warstwę słomki ptysiowej - uprzednio krótko zamaczanej w ponczu. Następnie rozsmarować grubą warstwę kremu. Krem obficie posypać wiórkami czekolady oraz kakao i ponownie ułożyć słomkę ptysiową (nasączoną

Di gotuje
torcik kiwi 160

Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką.  Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe z owocami 170

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie

Wrzosowa Polana
Dyniowe donaty z pieca 109

drożdże, 6g cukier, 1/2 szkl jajka, 2 duże szt puree z dyni, 1/2 szkl sól, szczypta Składniki na posypkę masło, 50g cukier, 1/2 szkl cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier

Gotowanie moimi oczami
Galareta z piersi kurczaka z jajkiem i kukurydzą 152

bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia. W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania