letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:60/100)

Czarny chleb na piwie 163

proszku 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kminku - płaska 3 łyżki melasy 2 łyżki oleju 275ml piwa ciemnego Piwo podgrzać w garnku na małym ogniu do letniej temperatury. Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, sól, mleko w proszku, kakao, kawę oraz kminek. Dołożyć melasę oraz olej, a na końcu wlewać powoli piwo, całość ciągle mieszając.  Wyrabiać

Grunt to przepis!
Pączki! 311

użyłam 2 łyżki Amaretto) -1 opakowanie cukru waniliowego -szczypta soli -powidła śliwkowe -cukier puder do posypania -tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju)   Sposób przygotowania: Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem z dodatkiem 1 łyżki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić na parze. Jajko i żółtka ubić z cukrem, w trakcie miksowania dodać cukier waniliowy. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte

Magia jedzenia.
Sernik fistaszkowy bez pieczenia 352

kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia - do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować - większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek - do pozostawionej masy dodać kakao

Smakołyki Bereniki
domowe rogaliki krucho drożdżowe 159

pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka

Domowy Smak Jedzenia
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 214

wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszałem i pozostawiłem rozczyn w ciepłym miejscu na 10 minut, a następnie dodałem go do mąki. Całość wyrobiłem na gładkie

Wyprawy kulinarne
CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI 111

Składniki:  3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli  ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek   Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier

Prosto i Smacznie z Anetą
Tiramisu ze słomką ptysiową 208

dodać resztę cukru i delikatnie (łyżką) połączyć z masą. Przygotować poncz do nasączenia.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Kawę można zaparzyć i ostudzić. Ja od razu wszystko wymieszałam w letniej wodzie.) W formie (**) ułożyć warstwę słomki ptysiowej - uprzednio krótko zamaczanej w ponczu. Następnie rozsmarować grubą warstwę kremu. Krem obficie posypać wiórkami czekolady oraz kakao i ponownie ułożyć słomkę ptysiową (nasączoną

Di gotuje
torcik kiwi 162

Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką.  Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe z owocami 176

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie

Wrzosowa Polana
Dyniowe donaty z pieca 117

drożdże, 6g cukier, 1/2 szkl jajka, 2 duże szt puree z dyni, 1/2 szkl sól, szczypta Składniki na posypkę masło, 50g cukier, 1/2 szkl cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier

Gotowanie moimi oczami
Galareta z piersi kurczaka z jajkiem i kukurydzą 159

bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia. W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam

Gotowanie i blogowanie
Donaty (donuts) z piekarnika 131

żółtka 600 g mąki pszennej 55 g roztopionego masła Dodatkowo: 50 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru Wykonanie: D zień przed pieczeniem ciastek do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, miskę smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem 168

cukru 1 łyżeczka soli  farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy połowę mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Najprostsze muffinki malinowe 174

szkl. cukru 2 jajka 1/3 szkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym

Grunt to przepis!
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 196

gotuję w niewielkiej ilości wody. Ów wodę możesz dodać później do wywaru — będzie bardziej aromatyczny. Grzyby mun pokrój w paski, shiitake pozostaw w całości. Glony watakame zalej niewielką ilością letniej wody i również odstaw na kwadrans. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Pamiętaj, że ich objętość rośnie 10-krotnie, dlatego 2 łyżeczki na podaną ilość bulionu w zupełności wystarczą

Food Square