miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody 150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko
Garniec Magalienigdy się nie znudzi :) Zapraszam do podejrzenia moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 28x34cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty
Grunt to przepis!pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią
Moja DelicjaMłode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Do tego soczysta pierś z kurczaka, marynowana w kurkumie i oregano oraz letnia mizeria z ogórków gruntowych. Cóż można chcieć więcej ? :) Składniki: (2 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Młode
Moja DelicjaPyszny torcik bez pieczenia z masą czekoladową i waniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie
Bajeczna Kuchniaszparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni! Składniki : 300g zielonych szparagów 1 łyżka żelatyny 250g ugotowanych krewetek 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie : Szparagom poobłamywać zdrewniałe
Codzienne Gotowaniewszystko ;) Muffinek w wersji wytrawnej nie robiłam już bardzo dawno, a to przecież genialna sprawa i idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik czy podać nawet na przyjęciu urodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem
bistro mamasztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, a następnie całą wlać do sera (dzięki zahartowaniu masa się nie zważy). Gdy masa serowa zacznie tężeć, przełożyć
Wołowina od rekinaOpis: Deep Blue Sea, czyli głębokie niebieskie morze, to wspaniały drink o błękitnym kolorze. Drink jest orzeźwiający, więc idealnie pasuje na letnie przyjęcia. Musimy jednak pamiętać, że drink jest dosyć mocny i jego delikatny wygląd może nas zmylić. Drink jest prosty do przyrządzenia, potrzebujemy tylko wódkę, blue curacao, sok grejpfrutowy oraz syrop cukrowy. Składniki: 30 ml Wódka 15 ml Blue
Drinkologiasamą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz
Poezja smakuklik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania) szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej (letniej) wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju
Fabryka pomysłówforemek na lody i ustawiając pionowo pakujemy do zamrażalnika ;) Możecie też porcję owoców uzupełnić samą wodą kokosową, która po zamrożeniu wygląda jak kokosowy kryształ :) Chcecie poznać więcej przepisów na letnie desery? Dajcie znać w komentarzach
Spektrum SmakuDelikatny, kremowy serek z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, pietruszk ą , aromatyzowany oregano i czosnkiem, podany ze szpinakiem i świeżym pieczywem to idealna letnia przystawka. Lekki posiłek w sam raz na gorące dni. Smacznego :) **** Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo
La grande e la piccola cuocaGrzanka z serkiem i rzodkiewką to moja propozycja na lekkie, letnie śniadanie. Grzanki to proste do przygotowania kanapki z pieczywa żytniego z ziarnami, te grzanki są nie tylko smaczne, a jednocześnie są bardzo zdrowe i do tego kolorowe. Tego typu grzanka jest idealna podczas diety odchudzającej, to nie tylko propozycja na fit śniadanie, ale też na przystawkę, czy na dietetyczną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię