letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:54/100)

Koktajl z malin z chia i płatkami migdałowymi 143

Prawdziwie letni koktajl – z pysznymi malinami, z dodatkiem zdrowych nasion chia i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wszystko w jednej niewielkiej szklaneczce. Kombinacja zdrowia, lata i radości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 109

udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata!   Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 158

wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec i zgniatałam brzegi pierogów widelcem. Jakoś się trzymało:) Zawsze jednak do mnie należało nakładanie farszu ( po dziś

Mieszam w Garnku
Sałata masłowa ze śmietaną słodko-kwaśna - pycha 169

Sałata działa odkwaszająco, poprawia trawienie. Jest źródłem luteiny i zeaksantyny. To bogate źródło witaminy B, E, C i wielu skladników mineralnych. To smaczny, prosty do przygotowania dodatek warzywny do letniego obiadu. Można ja przygotować klasycznie z winegretem lub ze śmietaną na słodko. To moja ulubiona wersja. Koniecznie ze szczypiorkiem, koperkiem i rzodkiewką. Jest pyszna! Składniki na 2 porcje: 1/2 dużej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z cukinią 141

taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii

Moje domowe kucharzenie
10 rzeczy, których nie wiedziałeś o owocach 195

Uwielbiają je wszyscy, szczególnie w słonecznym okresie letnim, kiedy możemy cieszyć się ich najsmaczniejszą wersją. Obowiązkowy dodatek większości deserów, słodkich wypieków, galaretek czy lodów. Co ciekawe, dobrze komponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach. Na początek  maliny , te drobne czerwonawe

Tradycyjna Kuchnia
Jogurtowiec z owocami 831

Jogurtowiec jest smaczny i orzeźwiający, wręcz idealny na letnie upalne dni. Czasami gdy jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa  6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę

Bajeczna Kuchnia
Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą 347

duża ilość jagód tonuje tę słodycz i sprawia, że spokojnie można zjeść na raz więcej niż jeden kawałek. Jeśli lubicie kokos i jagody, jest to obowiązkowa pozycja w sezonie letnim :) Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Letnia salatka z arbuzem i serem halloumi 169

pomysł, że w ramach obiadu przygotuje szybka sałatkę. Okazało się, że był to świetny pomysł a sałatka smakowała zarówno mi jak i córci, która zakochała się w halloumi. Letnia sałatka z arbuzem i serem halloumi duża garść rukoli pół szklanki arbuza pokrojonego w kostkę garstka uprazonych na suchej patelni orzechów włoskich kilka plasterków sera halloumi po łyżeczce soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frużelina wiśniowa 257

przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie letnim będzie przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam

Poezja smaku
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 143

gotowania :D  Na tą okazję przygotowałam torcik,  nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku, jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne, ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami, a co najważniejsze smakuje każdemu :D no i jest tak proste w przygotowaniu, że z łatwością

Malinowo w kuchni
zupa wiśniowa 117

mnie w domu w okresie letnim obowiązkowo kilka razy musi być zupa wiśniowa

Ugotujmy Coś
Desereki z kaszy manny z sosem malinowym 152

Przepyszne mini deserki podane z malinowym sosem doskonale umilą nam letnie popołudnie. Przygotujecie je naprawdę szybko a dobrze schłodzone orzeźwią w upalny dzień.  Są dziecinnie proste. Nawet moja córka nie miała z nimi większego problemu ;) Deserki: 1/2 l mleka 5 łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej

Smakołyki Asi
Krem jaglany z truskawkami i majerankiem 113

warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę.   Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół

Wrzosowa Polana
jagodzianki 194

cukru ok. 200 ml mleka 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko lub całe jajko do posmarowania wykonanie: Masło roztapiamy. Drożdże dokładnie mieszamy z 50 g cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania