Letnie wakacje pomału odchodzą do historii. Powrót do miasta bywa bolesny. Na szczęście, jest takie miejsce w Warszawie, gdzie można się poczuć trochę jak na wsi i trochę jak na wakacjach. Zazwyczaj jeździmy tam do sklepu na warzywne zakupy. Tym razem dzięki zaproszeniu i uprzejmości gospodarzy postanowiłam sama zaszaleć na polu. Gospodarstwo rolne Ludwik Majlert znajduje się kilkanaście minut jazdy
królestwo garówLetnia sałatka idealna na dzisiejszą piękną pogodę, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciepłego :) Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 3 pomidory - 1 czarna rzepa - 250 g mozarelli - garść kiełków - garść zielonego groszku konserwowego - 1/2 szklanki kuskusu - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek extra virgin Przygotowanie: Kuskus zalewamy zagotowaną posoloną wodą
Zainspirowana w kuchniDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Słodka Stronazawsze mieli piękne cukinie, z których babcia i mama gotowały różne pyszności :-) Mało tego, o ile pamięć mnie nie myli kojarzę, że owe leczo było potrawą imieninową w sezonie letnim... no w każdym bądź razie u mnie jest późnym obiadem lub wczesną kolacją - jak kto woli i bez względu na ilość zawsze braknie... ;-) SKŁADNIKI 1 większa cukinia 2 duże pomidory
Czary - gary w kuchniNadszedł czas na mój pierwszy tort na blogu. Jest on bardziej z rodzaju kwaskowatych niż słodkich, ale osobiście takie najbardziej lubię. Idealny na letnie urodziny z racji tego, że nie jest ciężki. Dość gadania, bierzmy się do roboty :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaletnie orzeźwienie i ochłodzenie lemoniada arbuzowa jest doskonała. Arbuz to 90 % wody a reszta to kwintesencja smaku więc fajnie go wykorzystać do zrobienia lemoniady. Polecam z kostkami lodu. Lemoniada arbuzowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieostudzonego masła duże jajko łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli odrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Sposób przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami
Słodka StronaCiasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych
Emcia PichciKompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni , a jak mam śliwki to z mirabelek .. Kompot jabłkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGenialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego
DefinicjaSmakuowocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp. Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować
Moja smaczna kuchniamisce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni
Mieszam w GarnkuObowiązkowy punkt w moim letnim jadłospisie. Bigos z cukinii, takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy
Pichceniomaniamiękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody 150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko
Garniec Magalie