letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:61/100)

pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 135

mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej - mąka do podsypywania Mąkę wsypujemy do miski a z miodu, drożdży i części mleka robimy rozczyn , wlewamy

Wypieki Rene
Bułki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 197

rześki smak bułeczkom , ogólnie polecam :) Niestety nie pasują raczej do dżemów i powideł ,no chyba ,że ktoś lubi takie połączenia Składniki : -450 g mąki chlebowej typ 750 - 250 ml letniej wody nie gorąca - 145 g serka ricotty ,temperatura pokojowa - 9 g soli - 15 g miodu - 25 g masła ,nie musi być rozpuszczone ale miękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych

Wypieki Rene
#23 Zimowy-zielony makaron 158

Zima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego

Kuchnia w szuwarach
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 196

dużych racuchów: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 205

wydawało to nieprawdopodobne, ale sprawdziłam i twierdzę, że jest efekt – ziemniaki działają tak jak polepszacze dodawane w cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa

moj przepis na
Niebiański sernik na zimno z kokosem 161

mojprzepisna.pl | Niebiański sernik na zimno z kokosem Mimo, że „Zimna Zośka” hula po Polsce to ja i tak szykuję przepisy na sezon wiosenny i letni Będziecie później szczęśliwi, że macie skąd brać przepisy na desery bez pieczenia :). Serniczek jest mało pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Ja spód ciasteczkowy piekłam sama, bo nie znalazłam w Lidlu poczciwych „Kokosanek

moj przepis na
Torcik truskawkowa chmurka 178

tortownicy, zakupionymi w sklepie biszkopcikami. Pozostawiam Was z przepisem i korzystając z okazji Życzę Wam Wszystkim pięknego, gorącego lata- udanych wakacji, urlopów i wielu pysznych i miłych letnich wspomnień! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI

Domowe Torty
Skandynawski biszkopt z jabłkami 185

jesieni zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki drożdżowe 165

mąki pszennej  w  zależności od mąki  20 g   drożdży 60 g roztopionego masła 2  jajka 350 ml letniego  mleka 2 łyżeczki soli 0,5 łyżki cukru farsz  250 g pieczarek 1 cebula olej 250 g żółtego sera sól i pieprz Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.  Do  cebuli dodać

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 174

misy miksera wbić jajka dodać esencję waniliową, cukier i zaczyn drożdżowy. Końcówką do ciast drożdżowych zmiksować do wolnych obrotach do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Przykryć misę i odłożyć do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Rozpuścić masło dodać połamaną czekoladę, cynamon, cukier i wymieszać na gładką pastę. Po około

Ala piecze i gotuje
Kapuśniaczki 144

grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić

Gotowanie jest łatwe
omlet czekoladowy z płatkami i bananem 158

mleka 1 niewielki banan 1 łyżka miodu ( ja użyłem lipowego) 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 2 łyżki płatków owsianych sposób przygotowania Do miski wsypujemy owsiane płatki, zalewamy je letnim mlekiem i pozostawiamy na dziesięć minut. Następnie do płatków dodajemy kakao, oraz jajka, mieszając dokładnie całość trzepaczką lub widelcem.   Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wrzucamy plastry obranego wcześniej

Miód i pieprz
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 183

roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego

Grunt to przepis!
Bułki na hamburgery - idealne! 293

jajko 3 łyżeczki cukru szczypta soli sezam do posypania do posmarowania  1 jajko 1 łyżka mleka Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Do drożdży wsypać cukier i dodać letnie mleko. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera

Ugotować
chleb francuski na zakwasie 170

Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy sześc łyżek aktywnego zakwasu

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania