letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:61/100)

Chińska zupa Funghi ze strzępielem 182

jedną ) . Grzyby , białe funghi – szmaciaki , także najlepiej przygotować wg. instrukcji z opakowania , ale na wszelki wypadek podam, że na moich było tak : namoczyć 20 minut w wodzie – letniej ( zrobiły się takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej

Ogrodnik w podróży
Frużelina owocowa 145

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna ochota na sezonowe, letnie owoce. Co zrobić w takiej sytuacji?! Rozwiązań jest kilka. Można kupić owoce mrożone, najeść się czymś innym lub w lecie pomyśleć o domowych przetworach, które sprawdzają się znakomicie właśnie w okresie jesienno-zimowym. Idziesz do spiżarni, bierzesz dżemik, kompocik czy frużelinę i zaspokajasz swoje kubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec podwójnie rolowany 170

inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier

Wypieki Rene
wege jaglany koktail z czarną porzeczką 132

Pomysł na koktajl, który świetnie nada się na letnie śniadanie. Mocno sycący, dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę złożonych węglowodanów, przez co mamy dużo energii na cały ranek. Dodatkowo jest niesamowicie smaczny! SKŁADNIKI: 5 łyżek kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sojowego banan szklanka czarnej porzeczki 1/2 szklanki kostek lodu WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w mleku- możemy ją troszeczkę rogotować ugotowaną i ostudzoną

healthy dreams
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 149

pokojowej na ok. 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta.Pamiętając,że zaczyn zwiększy swoją objętość więc dajemy większą miskę Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania (dodatkowo, poza tą podaną w przepisie), ponieważ chleb

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 176

matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z letnimi owocami 86

Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki

Kulinarne życie
Podpłomyki 136

Składniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
cygara drożdżowe 150

ładniki: 350g m ąki 2 żółtka 1 du ży pieczony ziemniak 5-6 dag dro żdży szczypta soli 1 50ml mleka letniego 1 łyżeczka cukru Farsz 100 g posiekanej salami 2 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo olej do sma żenia    Wykonanie Farsz-wędline pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone drożdże

w mojej kuchni
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 145

masła - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka soli - nasiona chia - dodatkowo 1 jajko do smarowania bułek     Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 10ml letniego mleka. W przepisie oryginalnym nie ma nic o wyrastaniu, moje zdążyły „ruszyć” zanim przygotowałam pozostałe składniki. Mąkę przesiewamy do miski. Do pozostałego mleka (u mnie z wodą) dodajemy masło – podgrzewamy

mojewypiekiinietylko
ciasto błękitna laguna 589

różnych blogach różne jego wariacje. To moja autorska wersja. Z serkami homogenizowanymi i ptasim mleczkiem. Takie ptasie mleczko robiła moja Mama, kiedy byłam jeszcze całkiem mała... To raczej letni deser, idealny na leniwe popołudnie w ogrodzie, ale sprawdzi się również zimą. Ciasto powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie

6niebo
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem 158

jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni  szklanka łuskanego  słonecznika 1 łyżeczka cukru 1  łyżeczka soli 50 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Najpierw ciepłą

Różowa kuchnia
Wonton pierożki zrób je sam :) 209

sklepów jest wiele ).  Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy przepis znaleziony w necie: Ciasto do pierożków   350 gram mąki pszennej  250 ml wody letniej    Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy

Kuchnia na wzgórzu
pyszne makowce 176

masy. Prażymy wszystko, aż zacznie pachnieć.Odstawiamy by masa ostygła.W tym czasie ubijamy  z żółtek i cukru  kogiel - mogiel na puch.Kiedy jest juz ubity dodajemy do letniego maku. Łączymy wszystko dokładnie .Następnie ubijamy bia łka na sztywno i też dodajemy do całej masy makowej. Na koniec wlewamy 60ml amaretto.Całość dokładnie mieszamy

w mojej kuchni
Makowiec z kruszonką 129

dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 550 - 260 ml letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru

Wypieki Rene