letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:61/100)

Donaty (donuts) z piekarnika 127

żółtka 600 g mąki pszennej 55 g roztopionego masła Dodatkowo: 50 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru Wykonanie: D zień przed pieczeniem ciastek do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, miskę smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem 163

cukru 1 łyżeczka soli  farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy połowę mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Najprostsze muffinki malinowe 171

szkl. cukru 2 jajka 1/3 szkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym

Grunt to przepis!
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 189

gotuję w niewielkiej ilości wody. Ów wodę możesz dodać później do wywaru — będzie bardziej aromatyczny. Grzyby mun pokrój w paski, shiitake pozostaw w całości. Glony watakame zalej niewielką ilością letniej wody i również odstaw na kwadrans. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Pamiętaj, że ich objętość rośnie 10-krotnie, dlatego 2 łyżeczki na podaną ilość bulionu w zupełności wystarczą

Food Square
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 179

jedną ) . Grzyby , białe funghi – szmaciaki , także najlepiej przygotować wg. instrukcji z opakowania , ale na wszelki wypadek podam, że na moich było tak : namoczyć 20 minut w wodzie – letniej ( zrobiły się takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej

Ogrodnik w podróży
Frużelina owocowa 144

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna ochota na sezonowe, letnie owoce. Co zrobić w takiej sytuacji?! Rozwiązań jest kilka. Można kupić owoce mrożone, najeść się czymś innym lub w lecie pomyśleć o domowych przetworach, które sprawdzają się znakomicie właśnie w okresie jesienno-zimowym. Idziesz do spiżarni, bierzesz dżemik, kompocik czy frużelinę i zaspokajasz swoje kubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec podwójnie rolowany 168

inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier

Wypieki Rene
wege jaglany koktail z czarną porzeczką 125

Pomysł na koktajl, który świetnie nada się na letnie śniadanie. Mocno sycący, dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę złożonych węglowodanów, przez co mamy dużo energii na cały ranek. Dodatkowo jest niesamowicie smaczny! SKŁADNIKI: 5 łyżek kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sojowego banan szklanka czarnej porzeczki 1/2 szklanki kostek lodu WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w mleku- możemy ją troszeczkę rogotować ugotowaną i ostudzoną

healthy dreams
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 144

pokojowej na ok. 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta.Pamiętając,że zaczyn zwiększy swoją objętość więc dajemy większą miskę Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania (dodatkowo, poza tą podaną w przepisie), ponieważ chleb

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 170

matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z letnimi owocami 80

Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki

Kulinarne życie
Podpłomyki 134

Składniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
cygara drożdżowe 147

ładniki: 350g m ąki 2 żółtka 1 du ży pieczony ziemniak 5-6 dag dro żdży szczypta soli 1 50ml mleka letniego 1 łyżeczka cukru Farsz 100 g posiekanej salami 2 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo olej do sma żenia    Wykonanie Farsz-wędline pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone drożdże

w mojej kuchni
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 137

masła - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka soli - nasiona chia - dodatkowo 1 jajko do smarowania bułek     Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 10ml letniego mleka. W przepisie oryginalnym nie ma nic o wyrastaniu, moje zdążyły „ruszyć” zanim przygotowałam pozostałe składniki. Mąkę przesiewamy do miski. Do pozostałego mleka (u mnie z wodą) dodajemy masło – podgrzewamy

mojewypiekiinietylko
ciasto błękitna laguna 575

różnych blogach różne jego wariacje. To moja autorska wersja. Z serkami homogenizowanymi i ptasim mleczkiem. Takie ptasie mleczko robiła moja Mama, kiedy byłam jeszcze całkiem mała... To raczej letni deser, idealny na leniwe popołudnie w ogrodzie, ale sprawdzi się również zimą. Ciasto powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie

6niebo

Proponowane wyszukiwania