letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:57/100)

Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem 174

dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą zachwycone , moje podzióbały

Ogrodnik w podróży
Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. 126

taki wrap zaraz po treningu jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem, niż przyjmowanie białka w “proszku”. A jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych ziół i warzyw nadamy naszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne

PaleoLife
Mango nie takie znowu egzotyczne 184

owocem w kuchni, nie tylko ze względu na jego prozdrowotne właściwości, także ze względu na bogaty, cudowny smak. Stanowi świetną bazę do różnego typu sałatek (w szczególności w okresie letnim), ale także do mięs. Połączenie mango i mięsa jest dobrym pomysłem – możecie nam wierzyć! Wyniki badań , opublikowane przez serwis EurekAlert potwierdzają, że substancje zawarte w mango mogą hamować rozwój

Ciasna Kuchnia
Straż (Strażnicy Veridianu #1), Marianne Curley 156

pozna smak prawdziwej przygody. Jak zakończy się jej podróż w czasie, która niekoniecznie potoczy się według planu? Skoro mowa o bohaterach „Straży” warto wspomnieć o Arkarianie – niezwykle opanowanym sześciuset letnim mężczyźnie o fiołkowych oczach i szafirowych włosach. Dodam jeszcze, że pomimo swojego wieku, Arkarian cieszy się urodą młodzieńca, co zawdzięcza swojemu talentowi. Tak, Strażnicy Czasu obdarzeni są specjalnymi umiejętnościami określanymi

Tetiisheri
Knedle z truskawkami 115

dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru

kuchnia doski
Wiosna na RODos :) 143

tych stertach tunele i labirynty, wyciągając jedną kostkę sprasowanej słomy po drugiej. Mogliśmy tam podusić się wszyscy, gdyby ta słoma się zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł...  Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę kupować w sklepie mięsnym! Ziemniaki też

bistro mama
Kiedy najlepiej zarezerwować wyjazd z dziećmi? 196

Wakacje tuż, tuż? Skądże znowu. Jeszcze jesień na dobre nie zadomowiła się u nas a już biura podróży kuszą nas ofertami na sezon letni następnego roku. Czy z nich skorzystać? Jeśli tak, czego oczekiwać? Wszyscy chcemy aby nasze wakacje były wspaniałe. Szczególnie zależy nam aby dzieci, z którymi się wybieramy świetnie się bawiły. Zależy nam na hotelu z atrakcjami, przystosowanym

WYSPA SZCZĘSLIWA
CO TO SĄ HOTELE RODZINNE ? 115

Wybierając letnie lub zimowe wakacje coraz większą uwagę poświęcamy wyborowi hotelu. Jest on szczególnie ważny jeśli jedziemy z dziećmi. To one są wymagające i to ona muszą być zadowolone, abyśmy  mogli choć trochę wypocząć. Z pełnym skupieniem wiec przeglądamy oferty biur podróży i witryny internetowe hoteli. Często to właśnie nie kierunek a atrakcyjność hotelu decyduje o miejscu naszego wypoczynku

WYSPA SZCZĘSLIWA
ZWALNIAM !!! :) 84

Uważnie. Stać przy nich , być, rozmawiać , kochać. Chciałabym nauczyć się nicnierobienia i myślenia o niczym.  No to do dzieła:)  Z otwartym sercem, spokojną głową podążam w letnie dni :)Niech mniej oznacza więcej

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z czerowoną porzeczką i czekoladą 108

były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko+ 1 żółtko 190 g masła ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka proszku

WYSPA SZCZĘSLIWA
Hiszpańskie Oliwki 110

Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan. Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię. Początkowo hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero

królestwo garów
Szybkie ciasto jogurtowe z owocami (z rabarbarem i truskawkami) 171

Wielkimi krokami zbliżają się wakacje, na straganach pojawiają się długo wyczekiwane letnie owoce. Dla mnie oznaką zbliżającego lata są rabarbar i truskawki. W zeszłym roku postanowiłam przechytrzyć zimę i zamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego

two broke sisters
Focaccia Czosnkowa z Patelni 277

jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży suchych (instant) 3 łyżki oleju lub oliwy (około 40 ml) 1 łyżeczka soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (6 g) 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez

Uwaga Babcia Piecze Chleb
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 183

Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 156

takich warunkach w podanym przeze mnie czasie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajka. Wszystkie składniki ciasta mieszamy 2 minuty drewnianą łyżką. Uzyskamy jednolitą masę, która będzie rzadka i kleista.   Tak przygotowane ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania