letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:65/100)

Tarta z pieczarkami 160

tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam! Ciasto: 250g mąki duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 75ml oliwy  60ml letniej wody Farsz: 1 duży por (lub 2 mniejsze) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (opcjonalnie) 250g białych pieczarek 2 jajka 150ml śmietany (użyłam creme fraiche) 1 łyżka natki pietruszki (użyłam

Codzienne Gotowanie
Gazpacho 110

przygotowac moja wersje wspaniałego, hiszpańskiego chłodnika - gazpacho. Ta zupa idealnie nadaje się na ostatnie gorące dni lata i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie wspaniale smaki letnich warzyw. Razem ze mna zupe pomidorowa gotowali:  Maggie ,  Panna Malwinna ,  Pela ,  Dobromiła ,  Bartoldzik ,  Mopsik ,  Mirabelka ,  Chantel . 1 czerwona cebula 1 zielona papryka pęczek

Codzienne Gotowanie
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 88

mięciutki chlebuś jest gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350ml letniej wody 100-150g suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie:  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę

Codzienne Gotowanie
Kurczak hara masala 119

przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Jest to  lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście

Codzienne Gotowanie
Kofty jagięce z miętą 164

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki

Codzienne Gotowanie
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11047

jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 2 duże jabłka olej do smażenia Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół  szklanki

Monia miesza i gotuje
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 127

cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 264

żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy

Rozpustne gotowanie
Ptysiowe łabędzie różane 171

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki

mojewypiekiinietylko
Paluchy na słodko ze śliwkami 121

głównym dodatkiem będą śliwki :)  Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g maki pszennej typ 500 1 opakowanie  100 g  ksylitolu 2 żółtka 150 ml letniego mleka  40 g roztopionego masła Dodatkowo: Śliwki żółte ( duże) 2 kg  ksylitol 200 gram Lukier: ksylitol zmielony 150 g sok z cytryny 2 łyżki    Nadzienie

Różowa kuchnia
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 189

trafiłam przypadkiem, zanim jeszcze Skandynawia stała się taka modna. Co zaskakujące, zadomowiłam się tutaj; przyzwyczaiłam się do gulgoczącego języka, a nawet odnalazłam w nim melodię; nauczyłam się doceniać gorące, letni i dni i te prawdziwie mroźne w środku zimy, jednocześnie radząc sobie z jesienną szarugą, która panuje tutaj przez większość roku. Polubiłam duńskie jedzenie, i samych Duńczyków. Tutaj zostanę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 141

powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane

Nie tylko w kuchni
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10041

wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj herbatniki szkolne Przygotowanie: Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać

Ala piecze i gotuje
Jajka w cieście chlebowym 97

jajka owinięte w drożdżowe ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Najlepsze tuż po upieczeniu. Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Pawła Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 200 g letniej wody 15 g drożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo 8 plastrów

Nastoletnie Wypiekanie
MLECZNA PIANKA Z OWOCAMI 128

Proponuję Wam dzisiaj niesamowicie delikatne i szybkie ciasto bez pieczenia.Doskonałe na upale letnie dni ale z powodzeniem możemy do niego wrócić zimą..Lekka,delikatna pianka plus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód:   250g herbatników 100g masła

Niespełnione zdolności kulinarne