letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:65/100)

Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna 418

organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości  Pijmy więc syrop imbirowy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu.  Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia.  Naturalny sposób na przeziębienie:   imbir, miód, czosnek, cytryna Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy pieczony na kamieniu. Najsmaczniejszy, najłatwiejszy. 250

dzielę się nią z Wami. Zapraszam serdecznie do wspólnego wypieku :).   Chleb orkiszowy z kamienia Składniki: 600 g mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 400 ml letniej wody 10 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżka miodu naturalnego (ja dałam wielokwiatowy) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże

Naturalna Kuchnia
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 112

wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała

Food Square
Tarta z pieczarkami 158

tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam! Ciasto: 250g mąki duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 75ml oliwy  60ml letniej wody Farsz: 1 duży por (lub 2 mniejsze) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (opcjonalnie) 250g białych pieczarek 2 jajka 150ml śmietany (użyłam creme fraiche) 1 łyżka natki pietruszki (użyłam

Codzienne Gotowanie
Gazpacho 109

przygotowac moja wersje wspaniałego, hiszpańskiego chłodnika - gazpacho. Ta zupa idealnie nadaje się na ostatnie gorące dni lata i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie wspaniale smaki letnich warzyw. Razem ze mna zupe pomidorowa gotowali:  Maggie ,  Panna Malwinna ,  Pela ,  Dobromiła ,  Bartoldzik ,  Mopsik ,  Mirabelka ,  Chantel . 1 czerwona cebula 1 zielona papryka pęczek

Codzienne Gotowanie
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 85

mięciutki chlebuś jest gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350ml letniej wody 100-150g suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie:  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę

Codzienne Gotowanie
Kurczak hara masala 115

przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Jest to  lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście

Codzienne Gotowanie
Kofty jagięce z miętą 162

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki

Codzienne Gotowanie
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11045

jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 2 duże jabłka olej do smażenia Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół  szklanki

Monia miesza i gotuje
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 125

cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 261

żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy

Rozpustne gotowanie
Ptysiowe łabędzie różane 169

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki

mojewypiekiinietylko
Paluchy na słodko ze śliwkami 114

głównym dodatkiem będą śliwki :)  Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g maki pszennej typ 500 1 opakowanie  100 g  ksylitolu 2 żółtka 150 ml letniego mleka  40 g roztopionego masła Dodatkowo: Śliwki żółte ( duże) 2 kg  ksylitol 200 gram Lukier: ksylitol zmielony 150 g sok z cytryny 2 łyżki    Nadzienie

Różowa kuchnia
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 185

trafiłam przypadkiem, zanim jeszcze Skandynawia stała się taka modna. Co zaskakujące, zadomowiłam się tutaj; przyzwyczaiłam się do gulgoczącego języka, a nawet odnalazłam w nim melodię; nauczyłam się doceniać gorące, letni i dni i te prawdziwie mroźne w środku zimy, jednocześnie radząc sobie z jesienną szarugą, która panuje tutaj przez większość roku. Polubiłam duńskie jedzenie, i samych Duńczyków. Tutaj zostanę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 140

powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania