letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:63/100)

Kapuśniaczki 128

grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić

Gotowanie jest łatwe
omlet czekoladowy z płatkami i bananem 144

mleka 1 niewielki banan 1 łyżka miodu ( ja użyłem lipowego) 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 2 łyżki płatków owsianych sposób przygotowania Do miski wsypujemy owsiane płatki, zalewamy je letnim mlekiem i pozostawiamy na dziesięć minut. Następnie do płatków dodajemy kakao, oraz jajka, mieszając dokładnie całość trzepaczką lub widelcem.   Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wrzucamy plastry obranego wcześniej

Miód i pieprz
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 169

roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego

Grunt to przepis!
Bułki na hamburgery - idealne! 279

jajko 3 łyżeczki cukru szczypta soli sezam do posypania do posmarowania  1 jajko 1 łyżka mleka Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Do drożdży wsypać cukier i dodać letnie mleko. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera

Ugotować
chleb francuski na zakwasie 156

Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy sześc łyżek aktywnego zakwasu

Miód i pieprz
Tort "Tutti Frutti" 113

wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw

MyCookBook.pl
Chleb mleczny na zakwasie 142

sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło

Gotowanie moimi oczami
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 95

oleju. A jak to zrobić: Masło ubić mikserem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, żółtkiem i 1/2 łyżeczki soli. Powinno zrobić się lekko puszyste. Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić aby "odchodziło od ręki". Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą

Kuchnia w opałach
puszysty maślany chlebek odrywany 123

mąki pszennej 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 20 g drożdży szklanka mleka sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier.  Całość

Miód i pieprz
Kurczak pieczony na ryżu 196

zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć

Monia miesza i gotuje
Babka dwukolorowa 136

Kłos - Pol * olejek waniliowy    Dodatkowo : cukier puder do posypania    Wykonanie: Do misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych

Różowa kuchnia
Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką 163

świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut

sierotka maRysia w kuchni
Bułki Tarantule 149

smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej 750 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 8 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 opakowanie cienkich parówek trochę utartego sera do posypania Wszystkie składniki

Ogrodnik w podróży
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 149

pań podaje to, co pracownicy browaru naważyli niedawno.  Piwo Spiżowe Jak podaje na swojej stronie internetowej właściciel lokalu, Bogdan Spiż (biznesmen i browarnik), piwo spiżowe ma ponad 500-letnią tradycję, jest niefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb

Right Behind The Kitchen
Pudding z mini ciasteczkami owsiano kokosowymi bez pieczenia 116

łyżki chia  szklanka mleka roślinnego lub zwykłego Przygotowanie : Połączyć w misce płatki, wiórki, miód i masło uformować masę jeśli będzie za mało się kleić dodać łyżkę letniej wody lub dodać więcej miodu lub masła orzechowego, ułożyć na małej blaszce wyłożonej papierem (na tyle ile starczy masy, moja nie starczyła na całą blaszkę, ale to nie przeszkadza) odstawić do lodówki

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania