jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni szklanka łuskanego słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Najpierw ciepłą
Różowa kuchniasklepów jest wiele ). Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy przepis znaleziony w necie: Ciasto do pierożków 350 gram mąki pszennej 250 ml wody letniej Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy
Kuchnia na wzgórzumasy. Prażymy wszystko, aż zacznie pachnieć.Odstawiamy by masa ostygła.W tym czasie ubijamy z żółtek i cukru kogiel - mogiel na puch.Kiedy jest juz ubity dodajemy do letniego maku. Łączymy wszystko dokładnie .Następnie ubijamy bia łka na sztywno i też dodajemy do całej masy makowej. Na koniec wlewamy 60ml amaretto.Całość dokładnie mieszamy
w mojej kuchnidość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 550 - 260 ml letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru
Wypieki RenePrzygotowania do Świąt w pełni. Uszka, pierogi z kapustą i grzybami, zapas ryby... zmuszają do robienia większej ilości miejsca w zamrażalniku. Dlatego coraz częściej sięgam po pyszne, letnie owoce, które zamroziłam jeszcze late. Dziś przygotowałam pyszny kokosowo-jagodowy pucharek, który w połączeniu z ziarnistym fit snack smakuje wprost wybornie. Idealna propozycja na podwieczorek po długim i męczącym dniu. Szybko, lekko
Słodkie okruszkinaprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link
Uwaga Babcia Piecze ChlebJeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki
Uwaga Babcia Gotujemąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej - mąka do podsypywania Mąkę wsypujemy do miski a z miodu, drożdży i części mleka robimy rozczyn , wlewamy
Wypieki Renerześki smak bułeczkom , ogólnie polecam :) Niestety nie pasują raczej do dżemów i powideł ,no chyba ,że ktoś lubi takie połączenia Składniki : -450 g mąki chlebowej typ 750 - 250 ml letniej wody nie gorąca - 145 g serka ricotty ,temperatura pokojowa - 9 g soli - 15 g miodu - 25 g masła ,nie musi być rozpuszczone ale miękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych
Wypieki ReneZima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego
Kuchnia w szuwarachdużych racuchów: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce
moj przepis nawydawało to nieprawdopodobne, ale sprawdziłam i twierdzę, że jest efekt – ziemniaki działają tak jak polepszacze dodawane w cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa
moj przepis namojprzepisna.pl | Niebiański sernik na zimno z kokosem Mimo, że „Zimna Zośka” hula po Polsce to ja i tak szykuję przepisy na sezon wiosenny i letni Będziecie później szczęśliwi, że macie skąd brać przepisy na desery bez pieczenia :). Serniczek jest mało pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Ja spód ciasteczkowy piekłam sama, bo nie znalazłam w Lidlu poczciwych „Kokosanek
moj przepis natortownicy, zakupionymi w sklepie biszkopcikami. Pozostawiam Was z przepisem i korzystając z okazji Życzę Wam Wszystkim pięknego, gorącego lata- udanych wakacji, urlopów i wielu pysznych i miłych letnich wspomnień! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI
Domowe Tortyjesieni zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrze