letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:62/100)

Tort "Tutti Frutti" 130

wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw

MyCookBook.pl
Chleb mleczny na zakwasie 154

sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło

Gotowanie moimi oczami
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 106

oleju. A jak to zrobić: Masło ubić mikserem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, żółtkiem i 1/2 łyżeczki soli. Powinno zrobić się lekko puszyste. Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić aby "odchodziło od ręki". Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą

Kuchnia w opałach
puszysty maślany chlebek odrywany 137

mąki pszennej 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 20 g drożdży szklanka mleka sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier.  Całość

Miód i pieprz
Kurczak pieczony na ryżu 207

zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć

Monia miesza i gotuje
Babka dwukolorowa 150

Kłos - Pol * olejek waniliowy    Dodatkowo : cukier puder do posypania    Wykonanie: Do misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych

Różowa kuchnia
Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką 185

świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut

sierotka maRysia w kuchni
Bułki Tarantule 162

smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej 750 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 8 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 opakowanie cienkich parówek trochę utartego sera do posypania Wszystkie składniki

Ogrodnik w podróży
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 163

pań podaje to, co pracownicy browaru naważyli niedawno.  Piwo Spiżowe Jak podaje na swojej stronie internetowej właściciel lokalu, Bogdan Spiż (biznesmen i browarnik), piwo spiżowe ma ponad 500-letnią tradycję, jest niefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb

Right Behind The Kitchen
Pudding z mini ciasteczkami owsiano kokosowymi bez pieczenia 131

łyżki chia  szklanka mleka roślinnego lub zwykłego Przygotowanie : Połączyć w misce płatki, wiórki, miód i masło uformować masę jeśli będzie za mało się kleić dodać łyżkę letniej wody lub dodać więcej miodu lub masła orzechowego, ułożyć na małej blaszce wyłożonej papierem (na tyle ile starczy masy, moja nie starczyła na całą blaszkę, ale to nie przeszkadza) odstawić do lodówki

zdrowa vege kuchnia
przysmak gajowego 127

Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli  1 cebula kilka leśnych grzybów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 197

czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
minipączki z advocatowym kremem patisserie 156

zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z oliwkami 126

jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.  Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży  30 g stopionego masła 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki czarnych oliwek  Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chleb litewski (na drożdżach) 143

Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano.  Składniki: 450 g mąki 25 g drożdży 300 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżka cukru łyżka przyprawy do chleba litewskiego Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania