wieczko pojemnika i zostawiamy na 4-5 dni syrop miętowy Kilkanaście łodyg mięty 2 l wody 0,5 kg cukru Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami letniej wody i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika i na bardzo małym ogniu gotujemy dalsze pięć minut. Wyłączamy palnik i zostawiamy nasz wywar w garnku, na 5-6 godzin
Miód i pieprzTypowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej
Salonik smakówefekt. Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki miodu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy
Miód i pieprzciepłej wody (ale nie gorąca) 1/2 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno
Delicious Titbitszupa z pieczonych pomidorów Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz
Miód i pieprzPosypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy nożem na cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą, wrzucamy makaron, mieszamy, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą. Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy
Pelusiowa Kuchniapieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkosztuk jagodowych pierogów. Natomiast Tosia, która jak już pisałam za pierogami nie przepada za bardzo, tych pierogów zjadła trzy sztuki :) Pierogi z jagodami 0,5kg jagód 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jagody dobrze umyć na sitku, pod bieżącą wodą i oczyścić z listków i ewentualnych szypułek, dobrze odsączyć. Mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkolnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka
Miód i pieprzpierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko 1 łyżka cząbru świeżego pieprz
Apetyt na ZieloneIdealna na lato (chociaż u mnie za oknem deszcz :-)). Kawa mrożona może być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły
Smaki Przyprawy i Koloryczym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki żytniej razowej 3 szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli 20 suszonych śliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę
Miód i pieprzNasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie. Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego , był etap deseru chia na mleczku kokosowym , teraz wykombinowałam go na bazie soku. Eksperymentalnie przygotowałam od razu dwa rodzaje puddingu, jeden na soku pomarańczowym, drugi na jabłkowym. I choć byłam wręcz pewna, że ten pierwszy będzie hitem, to choć był
Smaczne Zdrowemięsnego obiadu. Wraz ze świeżo przetartym czosnkiem tworzą smaczny duet. Wystarczy podać warzywko z młodymi ziemniaczkami oraz np. sałatą masłową ze śmietaną i w ten czas posmakować prawdziwie letniego posiłku. Szukajcie tego smacznego krewniaka dyni na lokalnych stoiskach warzywnych lub w marketach sieci kaufland które co roku we wrześniu dodają patisona do oferty. Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut
Kuchnia PROzdrowotna