fety, suszonych pomidorów i bazylii. Krem zrobiłam z moimi suszonymi pomidorkami i bazylią zwykłą oraz cytrynową. Idealne połączenie składników i smaków. Powitałam jesień kromkami świeżego pieczywa i słonecznym, letnim kremem oraz czarnymi oliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze
Zakątek rozkoszy kulinarnychPierwszy dzień jesieni w tym roku jest wyjątkowo ładny. Za oknem delikatne słońce i prawdziwie letnia temperatura. Ostatnie dni lata były naprawdę cudowne. Szkoda tylko, że ja ciągle przeziębiona chodzę. Mimo to jest energia i mnóstwo pomysłów na pyszne dania. Jest tez niestety dominujący brak czasu, a ponieważ październik za pasem, to będzie go jeszcze mniej. Za chwilę zaczynam
Przysmaki KarolkiPogoda jaka jest, każdy widzi , parafrazując pierwszą polską encyklopedię. Słyszałam, że w pewnych rejonach jest jeszcze wręcz letnia, ale, szczerze mówiąc, ciężko mi w to uwierzyć. Wczoraj na przykład obudziło mnie radosne słoneczko, żeby już po godzinie zmienić mój przedwczesny zachwyt w typowo jesiennie przygnębienie. Najpierw zerwał się wiatr, pociągając za sobą chmury gęste i ciemne, z których przez resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 550 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu
Ogrodnik w podróżysproszkowanym! nie masz wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem) łyżeczka majeranku pieprz sposzkowany czarny ocet winny (ale bez wyrzutów sumienia po braku snu podczas nocy wiosenno-letniej;) Dodatki śmietana/jogurt naturalny koperek/szczypiorek Sposób gotowania: a) nie-wege 1.Umieścić kawałem mięcha w garnku.Mięso zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania na wolnym ogniu. 2.Zebrać szumowiny
Fiolka w kuchniokoło 20gram-zależało mi na czasie-pieczenie o 6rano wymaga szybkorosnacego ciasta) B. nadzienie pół kostki masła 2 łyżeczki cynamon 8 łyżek cukru brązowego Sposób przygotowania A. ciasto 1. Letnie mleko połączyć z łyżką cukru,łyżką mąki i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 15minut. 2. Roztopić masło. Studzić,a w tym czasie... 3. Mąkę przesiać. Dodać do niej jaja
Fiolka w kuchniZrobione po sesji zimowej. Upieczone i po letniej. Niemalże już tradycyjne,bo żadna polska gospodyni(ani pingwin) by się nie powstydziła takiego ciacha w repertuarze-chociaż z przepis rodowicie Turecki. Delikatny,ale sprężyty i puszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie
Fiolka w kuchniłyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj
Fiolka w kuchnimalin - 4 łyżki kuleczek czekoladowych - 120 g cukru brązowego - 2 jaja - 120 ml mleka 3,2% - kilka kropel aromatu cytrynowego WYKONANIE: - masło rozpuść w rondelku, przestudź, powinno być letnie - dodaj do niego aromat, mleko i cukier- tak aby się rozpuścił, - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wlej "mokre" do "suchych" składników - wszystko wymieszaj energicznie, na jednolitą masę. Dodaj jaja
SMYKWKUCHNImleka. Polecam! Składniki: (na jedną chałkę średniej wielkości) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 50 g cukru 16 g cukru waniliowego (1 op.) 1/2 szkl letniego mleka szczypta soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do wysmarowania chałki mak Przygotowanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka
Nastoletnie Wypiekaniezyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 g suszonej żurawiny woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy
Miód i pieprzskromnie milczeć, wziąć się do roboty i upiec bochenek pysznego chleba sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej woda 1 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy
Miód i pieprzminy domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego zakwasu 1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej razowej 4 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka soli sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie szklanki
Miód i pieprzJeśli chcecie wrócić się do letnich wakacyjnych dni to koniecznie wypróbujcie słynny deser Eton mess. Nazwa pochodzi od nazwy angielskiej miejscowości Eton, gdzie deser został wymyślony. Był on tradycyjnym deserem, który serwowano uczniom tamtejszej szkoły średniej (college'u). Tradycyjnie podaje się go z truskawkami, ale z malinami jest równie pyszny, a może nawet lepszy! Maliny się już kończą także kupujcie
Mania Wypiekaniapojemników na lody. Po ok. 3 godzinach wyjmujemy z zamrażarki. Aby wydostać lód w pełnej okazałości, zanużamy na chwilkę nasz pojemnik do 80% w letniej wodzie. Miałam tylko 6 pojemniczków na lody więc resztę włożyłam do pojemnika i zapewne dobiorę się do nich jutro bo zapowiadają 30 stopni
cucinare