wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D Składniki: (tortownica 26 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około
Kulinarna (nie)codziennośćżółtek, cały czas ubijając, cienką stróżką wlewamy mleko, dobrze miksujemy. Zdejmujemy waniliową masę i przekładamy miskę do innej, większej miski wypełnionej zimną wodą, mieszamy cały czas, aż masa ostygnie. Letni płyn przelewamy do maszynki do lodów lub do szczelnego pojemnika z pokrywką nadającego się do mrożenia. O ile w maszynce lody robią się same, to w przypadku jej braku musimy
Rozpustne gotowaniemożna zwiększyć, bez obaw. Ja wykorzystałam tylko to, co miałam pod ręką. Wraz z dodatkami wyszło smaczne danie, a my wstaliśmy od stołu najedzeni. Jest to fajna propozycja na letnie śniadanie, spożywane w wolny od pracy dzień. Jeśli macie przydomowe ogródki, tarasy czy balkony, to tam własnie będzie smakować idealnie :) Składniki na 1 porcję: 1 jajko 5 łyżek mleka
Codzienna kuchnia niecodziennauczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Mój Ulubiony – na słodko i słono”. Tym razem bohaterami spotkania były produkty Spółdzielni Dostawców Mleka „Wieluń” , która ma ponad 70 letnie doświadczenie w tej branży! Mieliśmy do dyspozycji całą gamę ich produktów, które zachwyciły nas swoją jakością i naturalnością, a co najważniejsze brakiem chemicznych dodatków. Tym razem warsztaty odbyły się
karmelowyLato zbliża się wielkimi krokami. Warto więc rozejrzeć się za przepisami na orzeźwiające desery, tak aby ustrzec się przed sklepowymi lodami i deserami. Świeże truskawki to idealne owoce do letnich wypieków i innych słodkości - bardzo dobrze pasują do jogurtu i wanilii. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :) Składniki: 350 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu/stevii kropelka aromatu waniliowego lub ziarenka
Chocolate Muffin Blogkiecki, a zwłaszcza takie babcine, vintage. Wiecie, że te babcie kiedyś strasznie chude były, 42 z lat 60′ i 70 to dzisiejsze 38. Masakra jakaś. Mam swoją ulubioną letnią, tą na zdjęciu. Jest fantastycznie odszyta, no perełka, w momencie kupna (w lumpeksie) leżała jak ulał, ależ ja byłam dumna. Jeszcze dwa lata temu mogłam w niej oddychać (dawne ubrania
greenscarfDodatkowo: odrobina wody do wysmarowania chlebka wymieszane ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane sezam itp. do obsypania chleba Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki żytniej. Wymieszać i odstawić na 20-30 minut do podwojenia objętości. Do wyrośniętych drożdży wsypać obydwie mąki, wszystkie nasiona, miód, sól oraz
Nastoletnie Wypiekaniemiękkie, puszyste, idealne. Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli
Bon appetit mon amiePrzygotowanie: Kruszonka Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki. Ciasto Drożdże rozetrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj letnie (nie gorące) mleko i cukier waniliowy, odstaw na 5 minut. Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól, wyrabiaj robotem lub ręcznie przez 5 minut. Ciasto
SzczyptaSmaQpachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano! Dziękuję Lo za kolejny wspaniały przepis. Mini chałki śniadaniowe ciasto: 175 ml letniego mleka 7 g, 1 opakowanie suszonych drożdży 50 g cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku 500 g mąki pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli skórka starta
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-) Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella opakowanie drożdży instant 7 g 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli Poostałe składniki: 40 dag sera żółtego oregano, pieprz, sól 5 plastrów salami (dużych) 20 dag pieczarek bardzo dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta 2 ogórki kiszone Wykonanie
Poezja Smaków - blog kulinarnyLekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie
Karo in the Kitchenpita, tylko zaopatrz się w : 150 gram mąki pełnoziarnistej pszennej 300 gram mąki pszennej typ 650 30 ml oliwy Sól Drożdże ok. 15 gram Zioła prowansalskie lub oregano Woda letnia ok. 100 ml Szczypta cukru Mąkę przesiewamy przez sito do miseczki, drożdże rozrabiamy z solą oraz odrobiną wody i cukru, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodajemy
Markowy smakDzisiaj przepis na przepyszną tartę, która na pewno przeniesie was w ciepłe letnie dni, spędzane na balkonie lub w ogródku, możecie użyć mrożonych owoców leśnych tak jak ja lub wybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo
zdrowa vege kuchniaMoje pierwsze spotkanie z restauracją PRESTO było przypadkowe - było to letniego wieczoru na górce na Kazu ry , gdy wraz ze znajomymi jedliśmy pizzę i podziwialiśmy zachód słońca. Była to klasyczna cienka włoska pizza prosto z pieca opalanego drewnem. Wtedy na nowo zakochałam się w pizzy. Następne spotkanie odbyło się już w lokalu na warszawskim Ursynowie. Wraz z mężem wybrałam się
Projekty ze smakiem