poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy
Codziennik Kuchennyciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami. Przerobiłam go więc po swojemu, dodałam nieco cynamonu, żeby nabrało bardziej jesiennego charakteru, a na wierzchu ułożyłam fioletowe dary jesieni. Pachniało tak, że nie mogłam się doczekać, żeby wreszcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednej blaszce. ( wymiary blaszki : 20 x 35 cm ) Potrzebne składniki : 4 jajka, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 4 szklanki mąki, 1 margaryna KASIA roztopiona – letnia, 1 kostka drożdży, Sposób przygotowania : Zrobić rozczyn drożdżowy : W jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 kostkę drożdży, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
Pysznosci Babci Basischłodzoną śmietanę kremówkę na dość gęstą masę ( uwaga, żeby nie przebić i nie zrobić masła !!! Gdy już mamy ubitą śmietanę , rozpuszczamy nie zagotowując namoczoną żelatynę , trochę studzimy i letnią wlewamy miksując dalej ubitą śmietanę. Wszystko odkładamy na ok. 30 min do lodówki ,żeby trochę stężało, Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty, nakrapiamy ponczem przygotowanym
Pysznosci Babci Basiktóry mnie zainteresował i muszę przyznać, że skorzystałam z niego już dwa razy, tak nam zasmakował. Pizza wychodzi cieniutka, chrupiąca, a dzięki rukoli i pomidorkom cherry idealna na lekki letni obiad. Składniki na jedną dużą pizzę: (przepis na ciasto pochodzi z bloga Kuchenne Figle ) Ciasto: 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
Simply Fooddomu), ale myślę, że wiele pomysłów możecie wykorzystać również w korporacyjnym lunchboxie. drożdżówki z jabłkiem , ze śliwkami lub jagodzianki . Drożdżówki piekę w wolnej chwili i zamrażam, gdy są jeszcze letnie. Gdy planuję drożdżówki na drugie śniadanie, to tego dnia rano, od razu po wstaniu z łóżka, wyjmuję potrzebną ich ilość z zamrażarki i kładę na talerzyku na blacie w kuchni
Posadzone i zjedzoneLetnie, lekkie śniadanie, które zapewni energie na długi poranek: bezglutenowe musli z kawałkami suszonych owoców: kokosa, banana, rodzynek, do tego świeże owoce i gestu, naturalny jogurt. Pycha! Składniki: 4 łyżki bezglutenowego musli Nutri Free Crunchy Mix tropikale 200 g gęstego jogurtu naturalnego owoce sezonowe np. maliny i borówki Do szklanki wsyp 2 łyżki musli i zalej połową
Kuchnia bezglutenowaPyszny, letni deser na bazie jogurtu, biszkoptów i sezonowych owoców. Lekki i delikatny. Dla każdego :) Składniki: 250 g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 biszkoptów Savoiardi Nutri free Sezonowe owoce ew. miód Do wysokiej szklance naprzemiennie wkładaj jogurt, kawałki biszkoptów i owoców. Gotowy deser włóż na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzony . Smacznego
Kuchnia bezglutenowaZwarte, nie kruszą się, doskonałe nawet kolejnego dnia. Świetna zabawa przy formowaniu dla całej rodziny :) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree Mix per Pane 390 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 5 g soli 15 g oliwy z oliwek do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane
Kuchnia bezglutenowastrukturze. Nie kruszy się, jest zwarty i sprężysty. Chleb idealny! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g Mix per Pane Nutrifree 150 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 410 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 5 g soli 1 łyżeczka (5g) miodu 100 g ziaren ( u mnie Mix Omega Bio ) Mąki wsyp do miski i wymieszaj
Kuchnia bezglutenowa