sięgnęłam ze względu na okładkę. A ukrywa ona mądrą książkę o długo skrywanych sekretach rodzinnych oraz o potrzebie rozmowy i dostrzegania potrzeb innych ludzi, nie zapominając o sobie. 40-letnia Klaudia zaczyna dostrzegać minusy i smutne strony swojego małżeństwa z Piotrem. Dusi się w tym związku i w Londynie, w którym oboje mieszkają i pracują od kilkunastu lat. Zdaje sobie
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszparagowa z czosnkowo cytrynową nutą jest wyśmienitym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem w duecie z jajkiem sadzonym. Do tego kubek chłodnej maślanki i błyskawicznie mamy obiad gotowy. Na letnie upały, na ciepło i na zimno – jako przekąska – gorąco polecam i życzę smacznego. Fasolkę szparagową z czosnkowo cytrynową nutą dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek - 23. czerwca 2017 r. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkosłodkie co nieco musi jednak być mocno kaloryczne? Niekoniecznie :) Do kawy polecam zdrowy i lekki deser o kokosowym posmaku, obfity nasionami chia i orzeźwiający mrożoną truskawką . W gorące, letnie popołudnie aż się prosi, by go do kawy na stół zapodać. Jest to idealna kompozycja smaków współgrająca z łykiem czarnego, intensywnego trunku :) Przepis bierze udział w konkursie na blogu Słodkie
Grunt to przepis!się od niego oderwać. Jeszcze smaczniejszy z dodatkiem pokruszonych bezików, choć w dzisiejszej wersji niestety ich nie ma. Nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealny letni deser, jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie nadrobić zaległości! 300 g. truskawek 1 czekolada deserowa 1 szklanka cukru 0,5 litra śmietanki 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegodzinach wytężonej, ale owocnej harówki w kuchni, dochodzi do siebie w piekarniku cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem po beszamelem . Zmęczona, spocona, zmechrana [klimatyzacja w mojej mikroskopijnej kuchni letnią porą jakoś tak szwankuje...] , ale szczęśliwa uczynionym obiadem, czekam niecierpliwie aż Pan Mąż wkroczy po pracy w progi mieszkania. I tak całkiem mimochodem, zupełnie niechcący, całkiem przypadkiem
Grunt to przepis!Jednym z najprostszych letnich ciast jest ciasto jogurtowe. Nie trzeba mieć miksera, żeby je zrobić. Nie potrzeba dodawać dużo cukru, bo dodatki są słodkie same z siebie. Doskonale pasują do niego owoce, dodatki można dowolnie wymieniać. Moja ulubiona wersja jest z bananami, orzechami i kajmakiem z puszki. Wystarczy wymieszać, upiec i pyszny deser gotowy! Składniki: 2 banany + 2 łyżki
Ugotowane pozamiataneprzy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI: Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy Kruszonka: 1/3 kostki margaryny mąka cukier waniliowy Dodatki: truskawki jogurt naturalny lody PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj składniki
Misz-masz by Domitruskawki? I czy jest coś bardziej aromatycznego, niż świeże zioła, których właśnie latem możemy kosztować do woli? Nie sądzę ;) Bezowa rolada, którą ostatnio zwinęłam niesie ze sobą zapowiedź długiego, letniego weekendu o słodkim smaku truskawek i cytrusowo- bazyliowym aromacie. Lato, lato! W czerwcowym słońcu, nawet przy wietrznej aurze będzie smakować wybornie. Wykonanie jest naprawdę całkiem proste, a przy kręceniu esów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne, słodziutkie pierogi z borówkami , ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad lub podwieczorek, dla całej rodzinki. Jeśli śmietankę zastąpicie bitą śmietaną otrzymacie danie na deser :) Polecam w sezonie na borówki, który już się zaczął. I pamiętajcie, że borówki to superfood! The post Pierogi
Moja Delicjatarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jeszcze letniej masy dodajemy pokruszony placek i mieszamy. składniki na masę z kaszy manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych 250 g masła, w temperaturze
Domowy Smak Jedzeniamusującego lub czerwonego, w którymś z nich znajdziecie swojego ulubieńca. Przeszukując internety znalazłam kilka ciekawych propozycji i popróbowałam własnych kombinacji. Jeżeli są tutaj wszyscy pełnoletni to zabieram Was na letniego drinka :) Summer Sangria to mieszkanka białego słodkiego […] Artykuł Orzeźwiające drinki na lato pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopemąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych pół szkl rosołu olej do smażenia sól pieprz przyprawa turecka 100 g żółtego sera Nadzienie Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i rosół
Gotowanie jest łatwewsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały. Wymieszałam, na końcu dodałam krakersy i tłuczkiem rozgniatałam w tej masie.Krakersy całkiem nie zostały rozgniecione widać było kawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki
Różowa kuchniaDzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można
Powiedz dietom nie