Śmietanowiec warstwowy Śmietanowiec jest idealny na gorące letnie popołudnie. Lubią go i dorośli i dzieci, bo prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje. To leciutki deser, który przypomina mi smak dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała podobny na wszystkie rodzinne uroczystości. Dziś chętnie odtwarzam ten smak. Śmietanowiec z galaretkami z serii tropikalnej WINIARY prezentuje się pięknie
Gotuj Się Kto Możetradycyjną grecką sałatką ze świeżych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie, lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie. Składniki: 350g fileta z kurczaka 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta
Szalona Kuchnia Ewelinynieustająco zaskakuje pozytywnym smakami i połączeniami produktów na talerzu. Zawsze jest tu pysznie i można też liczyć na kompetentną i uważną obsługę. Wkrótce Polot się nieco powiększy, ponieważ otwiera letni ogródek, więc będzie się tu można cieszyć także posiłkami na świeżym powietrzu. Koniecznie tu zajrzyjcie! Polot w kuchni polskiej ul. Ludwika Rydygiera 9 Warszawa Godziny otwarcia
Kulinarne przygody GatityROLNIK (ok. 150 ml) Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia
Radość kipiąca uśmiechem.resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić. Gdy ciasto podwoi swą objętość przełożyć je do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto
KuchniaWeDwoje.pljuż musicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka” . Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.) Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego
kuron.com.plkisicie dalej, czy jednak kwaskowatość zakwasu już jest dla Was odpowiednia. Jak zrobić zakwas do żurku? Do czystego, wyparzonego słoika wsypać mąkę żytnią razową typ 2000, następnie zalać przegotowaną, letnią wodą, wymieszać (najlepiej czystą, drewnianą łyżką). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek (przekrojony na pól i lekko zmiażdżony) oraz piętkę chleba żytniego na zakwasie (takiego bez zbędnych ulepszaczy, z zaufanego
Kulinarne Przebojesoli farsz: 300 g obranej cebuli 2,5-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko lub białko do smarowania brzegów ciasta Wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne
KulinarneImpresje.pltemp.180*C na programie góra-dół. Po upieczeniu (najlepiej sprawdzić patyczkiem przy kominku czy jest dopieczona) wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Babkę wyjmujemy i jeszcze letnią lukrujemy lub posypujemy pudrem przed podaniem. U mnie lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego Puder umieścić w miseczce, dodać kilka kropli olejku migdałowego i dolewając
Smaczne Zdroweczyli po prostu wymieszać ze sobą wszystkie powyższe składniki i wyrobić ciasto). JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY ŚWIEŻYCH – trzeba najpierw zrobić zaczyn – czyli podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie, nie gorące!), rozkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać na jednolitą masę, a następnie odstawić, by zaczyn się spienił i podwoił objętość (na ok.15 minut). Wszystkie składniki
Kulinarne Przebojejajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 2 dag drożdży 4 dag masła 4 łyżki cukru sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozprowadzić w letnim mleku, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Ser zmielić w maszynce, włożyć do miski, dodać mąkę, jaja, cukier, rozpuszczone masło, szczyptę soli
Tradycyjna Kuchniawater. Chleb/ Bread: - 400 g mąki chlebowej (używam włoskiej Petra 1 lub Petra 2) / 400 g bread flour ( I use italian type Petra 1 or Petra 2) - 270 g letniej wody ok. 30°C / 270 g warm water around 30°C - 320 g zaczynu drożdżowego twardego / 320 g hard yeast - 16 g soli / 16 g salt - 2 łyżki oliwy
DominikaDolcipomidor suszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz papryczka chili roszponka 5 pomidorów suszonych 5 pomidorków koktajlowych pieprz czerwony Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, połowę letniego mleka, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, mleko pozostałe, żółtko, masło rozpuszczone
wesoła kuchniamieszamy. Do ciepłego mleka wbijamy jajko i chwilę mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem, skórkę pomarańczową i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Rozpustne gotowaniesól, delikatnie mieszamy. Do ciepłego mleka wbijamy jajko i chwilę mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Rozpustne gotowanie