sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej
Domowe ciastaodgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny. W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej
Mieszam w GarnkuStosowanie naleweczki : P ij 1 łyżkę stołową nalewki wieczorem. Możesz rozcieńczyć ją niedużą ilością przegotowanej letniej wody. R ada : Aby otrzymać 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody
Przepisy i porady kulinarneciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można też zajadać na ciepło, jest pyszne... ;-) Gdy chcemy ciasto przełożyć powidłami, odstawiamy je bez polewy do wystudzenia. Dopiero
Smaczne Zdrowesobą mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 25 minut. Mus malinowo - buraczany: Żelatynę zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki. Zagotowujemy. Dodajemy połamaną białą czekoladę, oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Maliny miksujemy blenderem
Qchnia po prostupodsmaży),aż się zrumieni i przekładamy do rondla i jak już wszystkie mięsko podsmażymy to dokładamy również resztę pokrojonych warzyw, czosnek,suszone borowiki(wcześniej trzeba je namoczyć w letniej wodzie choć przez godzinkę),pomidory w puszce,odcedzoną wcześniej marynatę ,doprowadzamy do wrzenia ,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 2 godz(aż mięsko będzie miękkie.,na końcu doprawiamy jeszcze
Swojskie jedzonkorondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika, wrzucamy do niej kostki czekolady i odstawiamy na chwilę. Następnie dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Lekko letnią polewą smarujemy naszą roladę. Można udekorować wierzch orzechami lub dowolnie... Roladę przechowujemy w lodówce. Można ją wyjąć wcześniej jakiś czas przed podaniem, choć mnie najbardziej smakowała właśnie taka schłodzona, prosto
Smaczne Zdrowełyżeczka sody oczyszczonej, polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 2/3 szklanki śmietanki 30%. Przygotowanie: Podgrzej miód i odstaw go na chwilę. Sodę rozpuść w kilku łyżeczkach letniej wody. Utrzyj jajka razem z masłem i cukrem na jedną, puszystą masę. Wsypuj do niej przesianą mąkę, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszaj masę. Dolewaj podgrzany wcześniej miód powoli
RozdomowionaCebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy 2 godziny w letniej wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby
Życie zaczyna się w kuchnidrożdżowa z nadzieniem orzechowym. Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka
Rodzinka w kuchnizimowe wieczory. Polecam. Składniki: Ok. 3 ½ szklanki owoców cytryńca ½ l miodu ½ l wody 1 l spirytusu Wykonanie: Owoce cytryńca oczyszczamy, myjemy i odsączamy wodę. Miód rozpuszczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Zalewamy owoce i dodajemy spirytus. Mieszamy w słoju. Odstawiamy minimum na miesiąc. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy do butelek, teraz wystarczy zaczekać
Smaki EwyDzień dobry :-) Wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Moja mała 2,5 letnia pomoc wylosowała następujące osoby (kolejność przypadkowa) 1. Ola 2. Anna Pycia 3. Justyna Wcisło 4. Agnieszka My Coffetime Gratuluję, proszę o przesłanie danych do wysyłki na maila: kruchebabeczki@gmail.com :-) Książkę wyślę w najbliższych dniach
kruche babeczkiwyrabiania odrobinę oleju, ciasto jest wtedy elastyczne i miękkie. Ten przepis zasięgnęłam z „Kuchni Polskiej” wydanej w 1984 r. Składniki: -350 g mąki -1 jajo -sól -ok.1/8 l letniej wody Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajo, dodajemy sól. Wlewamy stopniowo wody i zagniatamy wolne ciasto, starannie wyrabiamy. Podzielić na części. Jedną rozwałkowujemy dosyć cienko, pozostałe przykrywamy ściereczką
Kulinarne przemyslenia