letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:30/100)

Babka serowa – wytrawna babka z twarogu 216

Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Oba sery zemleć w maszynce do mielenia. Następnie utrzeć z jogurtem. Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać letnią wodę, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać żelatynę do serów i dalej ucierać. Następnie dodać paprykę i ogórki, wymieszać. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Mięso w sosie musztardowym 118

rosołu. Masło rozpuszczam w rondelku, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło. Gdy lekko przestygnie dodaję mąkę i mieszam dokładnie rózgą, aby uniknąć grudek i zyskać jednolitą masę. Dodaję letnią wodę, musztardę i przyprawy, ponownie mieszam i gotuję. Gdy sos zaczyna gęstnieć, zdejmuję z ognia

Kucharzyca
Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym 102

odgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny. W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej

Mieszam w Garnku
Kiełbasa pieczona z porem. 165

zimnej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C, a po około 10 minutach skręcamy

Przepisy i porady kulinarne
CZEKOLADOWE CROISSANTY 122

masło i posiekaną czekoladę, mieszamy. Studzimy, smarujemy na 2 kawałkach papieru na prostokąt ok. 20×15 cm, chłodzimy w zamrażarce przez ok. godzinę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką mąki – odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miksera wkładamy mąkę, jajka, miękkie pokrojone masło oraz sól. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy na ok. 2 godziny

Ostra na Słodko
Ananasowe placuszki 134

tego szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. Składniki: 250g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200ml letniego mleka 1 jajko 300g świeżego ananasa szczypt soli olej kokosowy cukier puder Wykonanie: 1. Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Mleko zmiksować z jajkiem, szczyptą soli i cukrami. Następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
3 bit truskawkowy 133

Popularny 3 bit, tym razem w letniej wersji truskawkowej. Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. A gdy już odczekamy (lub prześpimy ;-) ten czas, wtedy możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Jak przygotować kotlety mielone 158

potrzebujemy: ½ kg mięsa mielonego czerstwa kajzerka lub mała bułka jajko średnia cebula bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w letniej wodzie, gdy już się rozmoknie porządnie wycisnąć z wody. Do mięsa dodać pokrojoną cebule, jajko, bułkę sól i pieprz. Masę mięsną wyrabiać rękami zamoczonymi w zimnej wodzie. Formować małe kotleciki

Podstawy Gotowania
Ciasto Pijak 193

sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej

Domowe ciasta
Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym 100

odgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny. W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej

Mieszam w Garnku
Nalewka ziołowa ( regenerująco-oczyszczająca ). 92

Stosowanie naleweczki :   P ij 1 łyżkę stołową nalewki wieczorem. Możesz rozcieńczyć ją niedużą ilością przegotowanej letniej wody.   R ada : Aby otrzymać 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody

Przepisy i porady kulinarne
SZYBKIE, PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE 155

ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można też zajadać na ciepło, jest pyszne... ;-) Gdy chcemy ciasto przełożyć powidłami, odstawiamy je bez polewy do wystudzenia. Dopiero

Smaczne Zdrowe
Buraczane brownie z musem malinowo - buraczanym 167

sobą mieszamy.  Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 25 minut. Mus malinowo - buraczany: Żelatynę zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki. Zagotowujemy. Dodajemy połamaną białą czekoladę, oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Maliny miksujemy blenderem

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania