Jedni wolą gotować w wodzie, inni na parze. Są też takie osoby, które w ogóle go nie gotują i spożywają na surowo. Choć bób pojawia się tylko w sezonie letnim, to nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jego smakiem cały rok, bo równie dobrze smakuje w postaci mrożonej, którą poddajemy takiej samej obróbce termicznej jak świeży bób
Kulinarne PrzebojeZapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne kotleciki warzywne z dodatkiem cukinii, marchewki i szpinaku. To idealny pomysł na lekki, letni obiad 🙂 Składniki/8 kotlecików – 1 cukinia – 1 marchewka – garść świeżego szpinaku – ząbek czosnku – 1 szklanka płatków owsianych – 1 jajko – sól, pieprz Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o Czytaj więcej → Artykuł KOTLECIKI WARZYWNE
greengoodiesdworze trochę bardziej buro, a Lipiec podlewa kolejny dzień z rzędu spragnioną okolicę, ja rozkładam na talerzach słońce. Gorące, w przytulnym kolorze letnich zachodów grillowane morele z tymiankiem rozświetlają zaciemnioną kuchnię i wypełniają jej zakamarki ciepłym zapachem :) Do tego kawałki mlecznej mozzarelli i plasterki słonego, cienkiego jak papier Prosciutto nadające sałatce włoskiego powiewu. Na koniec jeszcze rzut marynowanych przez kilka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMiodowa marynata do mięsa. Przepis krok po kroku. W sezonie letnim przepisy na marynaty grillowe są na wagę złota. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka
kuron.com.plOpis Gazpacho: Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Istnieje wiele odmian tej zupy. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii. Początkowo było one przygotowywane tylko przez biedotę, hiszpańskich robotników. Jednak z czasem zaczęło
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTakie małe, pyszne kanapki, słoneczne, dlatego nazwałam je wiosennymi. Letnie kolory teraz zrobiły się od upałów trochę piaskowe, nazwa wiosenne idealnie tutaj pasuje. Robi się je bardzo szybko, zapraszam do spróbowania. Wiosenne kanapki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna, delikatna pianka. Idealna na letnie upały. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów miękka marmolada wieloowocowa Warstwa I: galaretka wiśniowa 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru Warstwa II: 4 białka galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru pudru Warstwa III: 4białka galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia
Pyszności SłodkościBardzo smaczne i słodziutkie ciasto na mleku skondensowanym, puszyste i wilgotne, nie zapychające. Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do filiżanki herbaty. Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi smakuje równie dobrze. Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm 3 duże jajka 22 dag masła
Wanilia i Kardamonwspaniała sałatka na ciepłe letnie dni. Przyjemnie orzeźwi i przyniesie ochłodę. Przyznaję, że gdy pierwszy raz pomyślałam o połączeniu fety i arbuza, to nie byłam do końca do tego przekonana. Jednak, gdy tego spróbowałam, to od razu zmieniłam zdanie. Takie połączenie jest zaskakujące, ale jak najbardziej się sprawdza! Lekki i prosty dressing łączy wszystko w całość i spaja delikatny
Analiza Smakukoniec, są super aktywnym składnikiem w przemianie materii. Jak widzicie, borówka mimo swoich małych rozmiarów ma mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko w sezonie letnim. Mrożona również świetnie smakuje i możemy się nią cieszyć cały rok. Borówki są nieco droższym owocem, dlatego śmiało w przepisie możecie użyć tańszy odpowiednik jakim są jagody. Wtedy dodajcie więcej słodzika
Zdrowie i pysznie na talerzuOpis Truskawkowa Margarita: Truskawkowa Margarita to jest coś co każdy pokocha! Drink ten jest idealny na imprezy,a także na gorące letnie dni i spotkania z przyjaciółmi. Koktajl jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania, a robi ogromne wrażenie swoim smakiem i wyglądem. Dzięki dużej ilości lodu, orzeźwi nas w upalne dni. Jest to jedna z odmian klasycznego drinka jakim
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis Chłodnik z buraków z jajem: Chłodnik z buraków z jajem to idealna propozycja na obiad czy kolację w upalne letnie dni. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, więc przygotowanie nie jest drogie. Chłodnik jest to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Najczęściej przygotowywany jest ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneroku wykorzystuje. Chciałam Wam przypomnieć kilka moich starych przepisów na przetwory. Postaram się co jakiś czas wrzucić coś nowego na bloga, chociaż ostatnio mnie tu mało, w okresie letnim więcej zajęć na dworze i na blogowanie brak czasu.Mam nadzieję że spodoba się Wam jakiś przepis i go wykorzystacie. Życzę Wam udanych urlopów i słonecznych wakacji :) Korniszony Pikle w ketchupie
Sama słodycz i szczypta chiliDaal letnia zupa Upał daje się nam wszystkim we znaki, w taką pogodę nie mamy ochoty na mięso, dlatego proponuję wegetariańską "zupę" daal. Jak wszystkie moje jest to zupa bardzo prosta i zdrowa. Mieszanka przypraw, soczewica i mleczko kokosowe. Jest to wersja łagodna, dla osób, które nie lubią ostrych przypraw, bardzo lubią ją dzieci. Składniki: Czerwona soczewica, Puszka
Smaki Przyprawy i Kolorydente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym . Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki
Dietolog