letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:17/100)

Drożdżówki z serem i owocami 103

Ciasto : 550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450) 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 jajka 250ml letniego mleka 20g drożdży 40 g roztopionego masła Masa serowa : 250g twarogu (użyłam półtłustego) 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g) 1 żółtko (białka(...)minut do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy. Wyrobione ciasto nakrywamy specjalną pokrywką (jeśli nie robimy w misce wystarczy ręcznik kuchenny) i czekamy aż wyrośnie - podwoi objętość. Ja wstawiam miskę do ciepłej wody

cucinare
Urodzinowy tort wieloowocowy 174

Mój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle

Ewa w kuchni
Różowe pierogi z serem 173

będę robiła je raz jeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny. RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli(...)obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie zlepiamy brzegi (można zwilżyć je letnią wodą, to będą się dokładniej i łatwiej sklejały). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy w niej pierogi. Kiedy wypłyną, odkrywamy, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze przez

Życie zamknięte w smaku
warzywnie i prowansalsko - ratatouille 134

Szukacie przepisów letnich, lekkich i bogatych w aromaty. Ratatouille jest właśnie takim daniem - łatwym do przygotowania, lekkostrawnym i spożyć można je również na zimno w upalne letnie dni, co jest jego niemałym atutem, gdy za oknem jest ponad 30 stopni w cieniu. Składniki : 3 czerwone cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 2 średnie

zobacz ich smak
Sima - fiński napój cytrynowy 274

maju tego roku.  Finowie tradycyjnie przygotowują go na pierwszy dzień wiosny, ale spokojnie możecie robić go i teraz.  Jest delikatny w smaku, dobrze schłodzony będzie idealny na letnie dni.  Napój delikatnie fermentuje, więc trzeba się liczyć z tym, że odrobina alkoholu w  nim jest, ale jest to naprawdę odrobina.  Od Finek dowiedziałam się(...)pokroić na plastry.  Włożyć je do słoja / butelki (szklane lube plastikowe) i dodać dwa rodzaje cukrów.  Wlać wrzącą wodę i dostawić do przestudzenia.  Kiedy woda będzie letnia dodać drożdże.  Przykryć słój i odstawić w temperaturze pokojowej na dobę.  Następnie odcedzić napój i przelać do czystych butelek (szklanych lub plastikowych).   Dodać 5 - 6 rodzinek

Sto kolorów kuchni
Pizza 143

składnikami, które znalazłam w lodówce. Wszystkim w domu smakowało. :) Oto zdjęcie tej pysznej pizzy: Składniki: 2,5szkl mąki tortowej 50dag świeżych drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka oleju roślinnego 1szkl letniej, przegotowanej wody masło lub margaryna do posmarowania blach. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnią wodą - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży

Motylkowa Kuchnia
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 128

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych bułeczek: 225 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 450 g mąki pszennej 30 g roztopionego masła 1 jajko W letnim mleku wymieszać drożdże z cukrem oraz

Moja Galeria Smaku
Letnia frittata z warzywami 101

ciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam między innymi fasolkę szparagową i cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały(...)niewykorzystane z poprzedniego dnia. Letnia frittata z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 4 jajka 2 łyżki serka śmietankowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz płatki chili masło do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki drożdżowe z jagodami. 139

dobrej jakościowo) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, letniego masła żółtko do posmarowania NADZIENIE: 12 łyżek jagód 1 łyżka bułki tartej 1,5-2 łyżki cukru      Mąkę przesiewamy do miski. W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sporą(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie ciasto powinno już podwoić swoją objętość

Rozpustne gotowanie
Letni sernik z brzoskwiniami. 164

Pyszny, kremowy serniczek z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy. Polecam!!! Składniki na letni sernik z brzoskwiniami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 144

łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn(...)jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 143

łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania rodzynki migdały w słupkach lub płatkach      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy(...)jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość

Rozpustne gotowanie
.1020. na przywołanie lata 130

pozostałość przeziębienia, które siedzi w moim organizmie od dwóch dni i nie chce sobie pójść... Został mi ten nieszczęsny ból gardła i katar :( Poza tym gdzieś zaginęły te cudowne letnie upały...Mam nadzieję, że ta różowa miseczka pełna letnich owoców zaraz przywoła słoneczko

breakfast of dreams
Grillowanie – porady 230

Wstęp Grillowanie to od wielu już lat jeden z narodowych sportów Polaków. W ciepłe wiosenne i letnie dni wylegamy tłumnie na działki, nad jeziora, do miejskich lasów czy parków. Wyciągamy zawczasu przygotowane do obróbki na grillu potrawy oraz sam sprzęt grillujący i czym prędzej zabieramy się do dzieła. Tu jednak ścieramy się z rzeczywistością, która podpowiada nam, że różnice pomiędzy(...)prezentujemy nasze długoletnie i sprawdzone w różnych warunkach doświadczenia. Oczywiście to tylko pewne wytyczne i sugestie, które żadną miarą nie zastąpią praktyki, więc korzystajcie ile możecie z sezonu wiosenno-letniego i grillujcie. Przy okazji sprawdźcie również jakie przygotowaliśmy dla Was przepisy na dania z grilla . Te ostatnie zawierają sporo dodatkowych porad nt. grillowania konkretnych produktów. Spis treści Wybór produktów

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania