domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce mieszamy drożdże(...)minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki. 4. Pozostawiamy ciasto w misce
W kuchni Katiezamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko + 3 żółtka 4 dkg. drożdży 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao(...)kakao +cynamon] 3 łyżki cukru brązowego 40 g twardego masła 1 migdał [ orzech włoski] Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej
Moje domowe kucharzeniezostawiamy do ostygnięcia. Pianka : żelatynę należy rozpuścić i dobrze wymieszać w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier(...)puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia. *** Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca. Już niedługo mam dla was bardzo fajne nowe przepisy ... co powiecie na czekoladowe naleśniki z bananem
W Moim Magicznym Domuwymiarach na przykład: 30 cm x 10 cm 500 g (3 szklanki) mąki pszennej - użyłam typ 650 270 g (1 szklanka) puree z dyni 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link(...)filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno
Uwaga Babcia Piecze Chlebbędzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli (około 10g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (około 8g) do pomalowania rozwałkowanego(...)filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni
Uwaga Babcia Piecze Chlebwszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba
Kuchnia Pokoleńktórych częstuję pączkami (co innego mają powiedzieć jak dostają pączki :) pączki są rewelacyjnie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 pączków 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 50 g cukru kryształu 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 żółtka 1 jajko 30 g drożdży świeżych 1 1/2 łyżki spirytusu ( około 13g) 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki https://www.youtube.com/watch?v=Jc1B4WdWBdw Przygotowanie : Ciasto na pączki możemy
Uwaga Babcia Gotujezaletach mąki orkiszowej, napisano już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć. Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej 2 szklanki
Miód i pieprzmaki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy ) - 300 ml letniego mleka - 250 ml letniej wody - 10 g soli (duża łyżka ) - 10 g cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów
Wypieki Renezdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka ( + 2łyżki do posmarowania ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 12 g miodu - 1/2 jajka ( druga połowa do posmarowania bułek) Sposób wykonania : Mąki wsypujemy
Wypieki Renekruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :) jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży - 120 ml letniego mleka - 130 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka + 1 żółtko - 80 g roztopionego masła - 60 g cukru - 5 g soli ( płaska mała łyżeczka ) Kruszonka : Proporcje klasycznej kruszonki(...)temp pokojowej - 50 g cukru może być puder - kilka kropel olejku waniliowego dodatkowo - białko + łyżka mleka do posmarowania Mąkę wsypujemy do miski ,z łyżki cukru ,drożdży i 2 łyżek letniego mleka robimy rozczyn i wlewamy do zagłębienia w mące. Po 10 minutach jak drożdże urosną dodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach . Ciasto jest trochę klejące
Wypieki Renemałe. Skórka nie jest chrupiąca ale na swój sposób smaczna :) Składniki : - 220 g mąki kukurydzianej - 400 g mąki typ750 ( może być niższy ) - 15 g świeżych drożdży - 200 ml letniego mleka - 200 ml letniej wody - 10 g soli - 60 g miodu - 50 ml oleju - 2 duże łyżki jogurtu ( temperatura pokojowa) Dodatkowo - białko do posmarowania - sezam do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać
Wypieki Reneszpinaku zjedzą z chęcią :) Składniki : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki pszennej typ 650 - 24 g świeżych drożdży - 6 g cukru - 10 g soli - 150 ml letniego mleka - 220 ml letniej wody - 1 duża łyżka oliwy do części szpinakowej - 2 ząbki czosnku - 150 g mrożonego szpinaku - 1 łyżeczka masła - 60 g mąki typu 650 szczypta soli
Wypieki Renepodobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy(...)łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin. Po sześciu godzinach do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę bazylii, rozmaryn, oraz oliwę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą
Miód i pieprzbardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia cebula 50 g startego żółtego sera(...)sól,pieprz oregano olej do smażenia oraz jajko do posmarownia czarny sezam do posypania W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać jajko, olej i rozpuszczone drożdże. Wyrobić jednolite ciasto. Potem gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość. W międzyczasie
Monia miesza i gotuje