ciała. Ale to nie wszystko, bo arbuzy mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, o których większość z nas nie ma nawet pojęcia. Dlatego warto włączyć je do naszej diety w okresie letnim. Arbuzy to źródło: przeciwutleniaczy (likopen, beta-karoten, luteina), które niszczą wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i hamując rozwój komórek nowotworowych cytruliny - aminokwasu, który uczestniczy w cyklu(...)mleka, a zarazem zwiększają jego jakość, jednak trzeba bacznie obserwować czy nie powodują alergii u dziecka Przepisy z arbuzem 1. LEMONIADA ARBUZOWA 2. MINI TORCIKI ARBUZOWE (BEZ PIECZENIA) 3. LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM
Kuchnia MagdaLenyszczypta, spirytus 1 łyżka, masło stopione 10 dag, dżem domowy śliwkowy 300 gram, puder cukier - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia 1 litr Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto(...)wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką. Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane
W Mojej Kuchni Lubięopis szczegółów , generalnie pomaga na wszystko co w naszym brzuchu siedzi Pszenny zakwas to najdelikatniejszy w smaku , czyli chleb na nim będzie najmniej kwaskowaty Składniki : mąka pszenna typ 2000 letnia woda dodatkowo : słoik 1 l gaza gumka recepturka Wieczorem do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej wody . Następnie dodajemy troszkę mniej , niż 1/2 szklanki mąki . Mieszamy do uzyskania gęstego ..czegoś Nakrywamy
Ogrodnik w podróżyfazowy: 1. etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego z mąki typ 720) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie chlebowa) 50 g letniego mleka Składniki mieszamy i zostawiamy na 6-8 godzin. 2. etap: ciasto z 1. etapu 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie chlebowa) 50 g letniego mleka Składniki mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprosto z Madagaskaru (B. - dziękuję 😊 ). Składniki : Zaczyn 2-fazowy 1. etap 50 g zakwasu (użyłam orkiszowego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 630) 50 g letniego mleka (użyłam 100 ml) Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2. etap ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa(...)letniego mleka (użyłam 100 ml) Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest, aby zaczyn nie dojrzewał za długo, gdyż ciasto stanie się zbyt kwaśne. Przed dodaniem do ciasta powinien mniej-więcej podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna być lekko wklęsła. Gotowe ciasto cały zaczyn (350 g) 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ 630) 50 g płynnego
Weekendy w domu i ogrodzieAmber) "Zaczyn 2-fazowy: 1. etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2. etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego
Stare Garyrównomiernie na kajmak. 3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty. 4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy(...)zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty. 5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia
Izabelawkuchniskładniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy dokładnie drożdże z cukrem, letnim mlekiem oraz trzema łyżkami mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy
Domowy Smak Jedzeniabułeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 3-3,5 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła szczypta soli 1 jajko do malowania bułek Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitysię zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu buraczanego. 1 kg buraczków ćwikłowych 2 litry przegotowanej letniej wody mała kromka chleba razowego wraz ze skórką Jak przygotować zakwas z buraków . Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia. Dodać chleb wraz ze skórką(...)oraz letnią wodę. Przykryć ścierką lub gazą i pozostawić na co najmniej sześć dni w temperaturze pokojowej. Po wierzchu wytworzy się pleśń. Należy ją zebrać, wyjąć chleb i pozostawić zakwas na dodatkowy dzień. W siódmym dniu ponownie zebrać pleśń po czym wyjąć buraki a sam zakwas przelać przez gazę lub ścierkę. Zakwas wlać do butelki. Trzymać w lodówce. Zakwas
mecookszaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto). Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około 20 minut do lodówki, żeby nam się wszystko ładnie wystudziło(...)całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki u mnie stało całą noc, ale myślę że 3 godzinki spokojnie mu wystarczy :-) Smacznego :-) Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - letnia masa jabłkowa - herbatniki typu petitki - krem czekoladowy - drugi blat biszkoptu - krem czekoladowy (tylko do posmarowania wierzchu) - starta gorzka czekolada
kruche babeczkicynamonową posypką Składniki na około 12 sztuk: 500g mąki pszennej chlebowej 25g drożdży 50g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej 2 łyżki letniego mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli Na kruszonkę: 40g miękkiego masła 50g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 jajko(...)posmarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z pozostałą łyżką cukru, cukrem waniliowym, solą. Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy maślankę, jajko i żółtko oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy
Smak mojej kuchniposmarowania chałki + mak 2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol) Przygotowanie: 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. 2. Do naczynia przesiać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier/ksylitol/miód, rozpuszczone letnie
AZgotuj!Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej letniej wody 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 900 ml kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami przesiewamy i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy olej, wodę przegotowaną letnią i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka. Wykonanie kisielu : Do garnka przelewamy kompot
Sama słodycz i szczypta chiliu0105ki pszennej (da\u0142am 650)\r","35 g mi\u0119kkiego mas\u0142a \r","7 g suchych dro\u017cd\u017cy\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cukru\r","220 ml letniej wody + 2 \u0142y\u017cki\r","1 jajko + \u017c\u00f3\u0142tko do posmarowania\r","1 \u0142y\u017ceczka soli\r","Dowolne nasiona do posypania\r"],"name":"Szybkie bu\u0142ki orkiszowo-pszenne(...)orkiszowo-pszenne na drożdżach Składniki 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 400 g mąki pszennej (dałam 650) 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 220 ml letniej wody + 2 łyżki 1 jajko + żółtko do posmarowania 1 łyżeczka soli Dowolne nasiona do posypania Sposób przygotowania W kubeczku rozrabiamy suche drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy
Mieszam w Garnku