letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:6/100)

Buleczki w 51 Weekendowej piekarni 160

pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawinaskladniki:250g maki pszennejok 75g letniego mleka1 lyzeczka drozdzy instant1 lyzka cukru1 jajko50g rozpuszczonego masla30g suszonej zurawinyMalgosia pisze, ze oryginalne ciasto nie zawiera soli. Ja dodalem od siebie mala lyzeczke za rada Malgosi.glazura:1 zoltkoszczypta soliwykonanie:Wszytskie skladniki(...)czasie nacinamy buleczki, smarujemy rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez 15 minut.Bulki z ziarnami na miodzieskladniki:7g drozdzy instant lub 15g swiezych275 ml letniej wody225g maki pszennej razowej225g maki pszennej bialej3 lyzki oliwy z oliwek2 lyzki plynnego miodu1,5 lyzeczki soli morskiej2 lyzki mleka do smarowania (ja zapomnialam ich posmarowac)50g mieszaniki ziaren np slonecznika, siemienia

Przysmaki Karolki
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 333

Ostatnio wybrałam się wraz z koleżanką na buszowanie po  letnich wyprzedażach oraz na damskie pogaduchy. A wiadomo, że nic bardziej nie męczy jak chodzenie po sklepach i gadanie, więc wstąpiłyśmy na pizzę (pollo con funghi). O mamunciu, jakie to dobre było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała(...)było moim celem. Składniki: Ciasto na 2 pizze: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Dodatki na 1 pizzę: 2-3 łyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne) 10 dag pieczarek Pół

Fabryka pomysłów
Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 138

Letnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy syn, w tym roku(...)słodkiej śmietanki , koniecznie 30 % inaczej sos się nie zagęści . Dodajemy musztardę , kurkumę , sól , pieprz do smaku . Doprowadzamy do wrzenia , miksujemy blenderem na gładką masę . Gotowe ! Smacznego !   Artykuł Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 198

Korzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży jest na wyciągnięcie ręki, warto zebrać płatki bo i tak opadną a wtedy żaden z nich pożytek. Róża ma właściwości antyseptyczne oraz delikatnie poprawia nastrój, jej główną zaletą jest piękny i bogaty aromat. Najprostszą(...)rzeczą jaką możemy zrobić z takich płatków to różana LEMONIADA o urzekającym różowym kolorze idealna wręcz na letnie popołudnie. Zapraszam do wypróbowania! Na ok 1 L napoju Dla 5 osób Składniki 2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor) 1,5 dobrze umytych cytryn cytryny 850ml wody źródlanej 15-20 łyżeczek cukru

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl Borówkowy 107

Upalne, letnie dni nadchodzą. Trochę nieśmiało i niechętnie ale jesteśmy już bliżej upalnego lata niż dalej. Z niecierpliwością czekamy na letnie popołudnia, ciepłe wieczory, pikniki na świeżym powietrzu, kolorowe ogrodowe party… Na nich wszystkich nie może zabraknąć pysznych, orzeźwiających napoi, koktajli…. Dzisiaj prezentuję Wam jeden z nich… Borówkowy milkshakes – smoothie – koktajl, z borówkami, syropem klonowym

Made By Mom And Son
Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek. 92

chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili. Spring rolls z krewetkami. Spring rolls z krewetkami.       Spring rolls z krewetkami(...)krewetkę przekroić wzdłuż na pół. Filet z kurczaka, o ile używany, pokroić w cienkie plasterki. Makaron ryżowy vermicelli przygotować według zaleceń producenta. Przygotować warzywa i zioła. Przygotować miseczkę z letnią wodą. Krok 2. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć na około 5 sekund w wodzie, wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub przytrzymać chwilę nad miseczką, aby skapał nadmiar wody. W zależności

Moja Książka Kucharska
Tarta z kremem mascarpone i owocami lata 113

Pyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 672

mąki 3 jajka Szczypta soli 2 jabłka cynamon Kruszonka 25g masła 25g cukru 50g mąki Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: Do miski wlewamy szklankę letniego mleka, do którego wkruszamy 50g drożdży, następnie dodajemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10min., aż drożdże zaczną pracować Do rozczynu drożdżowego dodajemy resztę(...)cukru, szczyptę soli, trzy jajka, całą mąkę pszenną i 100g klarowanego, letniego masła. Ze powyższych składników wyrabiamy ręcznie, bądź robotem kuchennym jednolite ciasto drożdżowe, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą

Księga-Smaku
Drożdżowe rollsy z twarogiem i malinami 111

kupione w sklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała w ich przygotowaniu. Do twarogu możemy również dodać inne ulubione owoce. Polecam do filiżanki kawy! Zaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 100 g margaryny lub masła 60 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka + 1 żółtko(...)Farsz: 250 g półtłustego twarogu 3 żółtka 2 łyżki cukru 1 szklanka świeżych malin Świeże drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 10 minut aby zaczyn wyrósł. Najlepiej zrobić to w wysokim naczyniu, ponieważ znacznie zwiększy swoją objętość.  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, jajka oraz żółtko i cukry

VioletoweKucharzenie
Cold brew z pomarańczą 101

Cold brew z pomarańczą to orzeźwiający napój kawowy, którego, w sezonie letnim, powinien spróbować każdy szanujący się kawosz i nie tylko. Kawa macerowana na zimno doskonale gasi pragnienie oraz posiada delikatny, czysty i naturalny smak. Od jakiegoś czasu stałam się fanką alternatywnych metod przygotowywania małej czarnej, jak i szeroko pojętego slow coffee. Przyznam nawet, że odkrycie dripa było krokiem milowym(...)alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Koniecznie napiszcie w komentarzach Miłego dnia! Print Cold brew z pomarańczą Cold brew z pomarańczą to orzeźwiający napój kawowy, którego powinien spróbować, w sezonie letnim, każdy szanujący się kawosz i nie tylko. Ponieważ doskonale gasi pragnienie oraz posiada delikatny, czysty i naturalny smak. Course Napoje Keyword cold brew, fit, kawa, kawa na zimno, mrożona kawa, napoje

Fitsweet.me
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 135

słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą chrupiącą kruszonką zadowolą każdego. Przepis na rozczyn drożdżowy. 25 dag świeżych drożdży ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy

Księga-Smaku
ciasto na zimno z galaretką i ptasim mleczkiem 150

Kolorowe lekkie ciasta zawsze są chętnie zjadane podczas letnich przyjęć w ogrodzie. U nas cieszą się szczególnym powodzeniem u dzieci, które za galaretkami wręcz przepadają.  Do tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców  jakie tylko lubicie.  Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik).  Ciasto to nie wymaga pieczenia(...)robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć).  Myślę, że do letniej kawki na tarasie będzie jak znalazł, zwłaszcza w upalny dzień. *foremka 23*23 cm Składniki: duża paczka maślanych herbatników 500 ml mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 93

przygotowania drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki pszennej 12 dkg cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka(...)bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować drożdżówkę . Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą konsystencję. W kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić (ma być płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez

mecooks
BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 134

śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)      Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek.W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj(...)wywaru z mięsa, warzyw lub wody 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera) 2 średnie buraki 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim) 350g ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g) kilka ziarenek ziela ang. i listek laurowy (ew.) 2 łyżki

Moja Książka Kucharska
domowa chałka z kruszonką 155

składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży 150 ml mleka, letniego 60 g cukru 2 jajka 2 łyżki masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pozostały cukier, oraz sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania