piątkowy wieczór przedstawiam przepis na pyszną pizzę z szynką i warzywami. To idealna przekąska na letnią imprezę pod chmurką. Pizza zachwyci każdego. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo(...)pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon(...)potrzeba kruszonka: margaryna miękka 15 dag , cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2,5-3 szklanki świeżą kostkę drożdży wkruszyć do misy robota, wlać 2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto wlać stopiony
W Mojej Kuchni Lubięfarszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżka * chili, czarnuszka, kurkuma + jajko do posmarowania(...)cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko
Ostra na SłodkoNormalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny. Przygotowanie ciasta drożdżowego w thermimix do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, łyżkę mąki, letnie mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minut dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał włożyć(...)wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek wstawić do lodówki na noc Ciasto wyrabiane ręcznie – drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać trochę soli, cukier i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 500 g m ą ki pszennej 100 g suszonych pomidorów 100 g ricotty 200-250 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva **** INGREDIENTI (ca. 12 pezzi) 500 g di farina 100 g di pomodori secchi(...)sale 1 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di origano secco 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. Doda jemy
La grande e la piccola cuocafareast-language:EN-US;} Składniki na chlebki pita - wariant pierwszy Składniki na chlebki pita - wariant drugi 350 g mąki pszennej 240 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)soli 350 g mąki pszennej 190 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli Uwaga: jeśli korzystacie ze świeżych drożdże, najpierw trzeba przygotować rozczyn. Określenie " letnia woda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane i wyparzone cytryny - nektar z agawy – może być stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki(...)niech ci żona napój kupi”, „Dziadek babci nie dał rady, bo nie wypił cytrynady!” Gorąco polecam i… na zdrowie. Cytrynadę dodaję do wydarzenia Ciasto na niedzielę – Letnie orzeźwienie . W Letnim orzeźwieniu uczestniczyły autorki blogów… i nie tylko: Smaczne przepisy Dorota Lapacz zdjęcie z FB Dorota Legec zdjęcie z FB Grunt to przepis Kuchnia i Podróże Czarna
mojewypiekiinietylkoJest to przepis od mojej siostrzyczki. Kucharki w jej przedszkolu zawsze pieką drożdżówkę z tego przepisu. Jest pyszna. Ciasto drożdżowe – do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jajka z cukrem lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz(...)gładką i lśniącą masę. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i osuszyć. pokroić na małe kawałki. Thermomix do naczynia miksującego wlać letnie mleko dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, obroty 1, temp 37 C, czas 1 minuta wylać drożdżowy zaczyn do garnuszka i zostawić do wyrośnięcia do naczynia
Kuchnia PokoleńSkładniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1,3/4 szklanki, żółtka 8 sztuk, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 500 ml, mąka tortowa 1 kg, sól - szczypta, masło 150 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, skórka z pomarańczy 2 sztuki, skórka z cytryny 1 sztuka, rodzynki 2 szklanki, lukier pomarańczowy - w opisie, rodzynki 3 łyżki w misie robota rozetrzeć drożdże(...)podrośnięcia żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości, masę dodać do misy z podrośniętym zaczynem wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty następnie dodać starte skórki, rodzynki (jeśli są twarde to je wymoczyć w letniej
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 100 g rodzynek sułtanek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajko do smarowania wykonanie: Mąkę przesiewamy z cynamonem oraz gałką muszkatołową do dużej miski. Dodajemy sól(...)jajko, pokrojone na kawałki masło oraz ciepłą wodę i mieszamy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Wlewamy do ciasta i zagniatamy. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta formujemy kuleczki
Domowy Smak Jedzeniaszklanka otrębów pszennych; 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych; 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków jęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia(...)szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski, wlać letnie mleko i wodę, wsypać cukier i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, płatki owsiane, płatki jęczmienne, pokruszone płatki kukurydziane, otręby pszenne i sól. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła
Gospodyni Miejskaskładniki na ciasto: ok. 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 180 ml letniej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami letniej wody oraz z 1 łyżą mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)pozostałą letnią wodę, podrośnięty zaczyn mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. składniki na wierzch pizzy: sos pomidorowy (np. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano
Domowy Smak JedzeniaCzas przygotowania: 2,5 h Rozczyn 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki Ciasto właściwe 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g rozpuszczonego masła Dodatkowo ok 1,5 l oleju rzepakowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie(...)Rozczyn : drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, odstawiamy na ok 20 min w ciepłe miejsce, rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie 2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej
Słodki Kompromiskażdym razie za każdym razem wyjdą równie smaczne, przekonajcie się sami i koniecznie spróbujcie :) Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od Dagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju * 3/4 szklanki letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy(...)drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką, wylać na to wyrośnięte ciasto i lekko spłaszczać na grubość około
Zrób to smacznie