letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:3/100)

Rogaliki solanki 170

gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 8 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oliwy z oliwek  (do posmarowania ciasta przed zawinięciem) siemię lniane(...)Kresto Przygotowanie:Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić  wgłębienie. Wsypać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Odczekać chwilkę az drożdże się zapienią. Wtedy dodać letnią wodę, żółtko i sól. Miksować za pomocą końcówki do zagniatania do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą

Ala piecze i gotuje
z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka... 157

Składniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 100 gram, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, truskawki świeże 70 dag, palma miękka 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram cukier wanilinowy 1 opakowanie Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę(...)letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto. Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około

W Mojej Kuchni Lubię
Jak wybrać świeżego i dojrzałego melona? 119

Melon to świeży, orzeźwiający i bogaty w witaminy owoc, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach w gorące letnie dni. Melon jest jadalnym owocem z rodziny dyniowatych. Produkowany jest  głównie w Chinach, w Turcji, Maroku, USA, Egipcie i Indiach. W Europie najwięcej melonów produkuje Hiszpania, która uprawia ich milion ton rocznie. Na drugim miejscu(...)Włochy, gdzie najwięcej upraw jest w regionach Sycylii, Kampanii, Lacjum, Apulii i Emilii-Romanii.  Melony można podzielić na dwie wersje: letni ą  i zimow ą . Pierwsze można rozpoznać po ich pomarańczowym miąższu i mniej lub bardziej pomarszczonej skórze. Są obecne na rynku od maja do września. Z imowe melony są żółte lub zielone

La grande e la piccola cuoca
Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe 136

Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe   Sezon letni w pełni, co i raz pytacie mnie o najciekawsze przekąski, które można zabrać ze sobą na świeże powietrze. Dzisiaj przygotowałem dla Was wpis w którym znajdziecie kilka pomysłów na fajne przekąski piknikowe. Lekkie, zdrowe, takie które przygotujecie dosłownie w oka mgnieniu(...)pożytecznym i często urządzamy sobie wspólne pikniki. Dzięki temu nasze przekąskowe menu jest bardzo rozbudowane. Dzisiaj podzielę się z Wami jednymi z moich ulubionych letnich przekąsek. Do ich przygotowania użyłem nowej linii produktów marki Cedrob “Wędlin z kurnej półki”. Mają one prosty skład: przyprawione mięso z kurczaka oraz sól peklująca

kuron.com.pl
Letni deser owocowy z galaretkami wg Aleex 111

Cudowna, letnia niedziela, która rozpoczęła się na tarasie. Czas sączy się leniwie, a ja mam tę piękną chwilę tylko dla siebie. Słońce znów rozświetla wszystko wokół, ale nie jest jeszcze zbyt uciążliwe. Wiatr szeleści liśćmi drzew, a nad kwiatami krążą pszczoły. Spokój. Cisza. Odpoczynek. I ta niesamowita świadomość, że tak będą wyglądać nasze poranki przez najbliższe ciepłe miesiące. Obok usiadł(...)Dario. Przez moment cieszymy się widokiem dokoła. Potem wstaję na chwilę, aby przynieść dla nas deser. Zrobiłam go już wczoraj. Doskonale pasuje do letniego dnia, do tej chwili, do tego otoczenia. I jest naprawdę pyszny. Letni deser owocowy z galaretkami, który wymyśliłam, dopełnił całość. Jest idealny. Jest idealnie. Składniki: (na 6 dużych porcji) • 2 galaretki agrestowe • 2 galaretki cytrynowe

W mojej kuchni
Kompot z truskawek na zimę do słoików 374

Kompot z truskawek na zimę do słoików to propozycja na zamknięcie lata w słoikach, by móc się cieszyć niesamowitym zapachem i smakiem dojrzałych, letnich truskawek przez cały rok. Poznaj nasz sprawdzony przepis na kompot z truskawek w słoikach ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kompot z truskawek na zimę do słoików? Do wykonania tego kompotu potrzebne będą oczywiście świeże, słodkie truskawki(...)dodaję ani odrobiny wody, tylko sam cukier. Powstaną w ten sposób truskawki w syropie, w soku własnym. Dopiero po otworzeniu słoika z truskawkami w syropie rozcieńczam je przegotowaną, letnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo. Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek, które nie są nadpsute, gdyż nawet jedna popsuta truskawka może zepsuć przetwory na zimę

Kulinarne Przeboje
Recenzja książki - Zula i rozgniewany las! a także przepis na bułeczki rozmarynowe. 118

bułeczki i powiem Wam, smakują wyjątkowo! Zapraszam! Bułeczki śniadaniowe z rozmarynem. Składniki; 40 dag mąki 1 i 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 120 ml letniego mleka 175 ml letniej wody 1 łyżeczka mielonego rozmarynu Przygotowanie; Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe spring rolls z warzywami 124

się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania spring rolls. Ciasto : 40 dkg mąki pszennej 620 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie warzywne : 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 duże sztuki zielonej cebulki 20 dkg marchewki 10 dkg świeżego szpinaku 18 dkg mixu(...)łyżka świeżo krojonej kolendry 4 łyżki sosu sojowego jajko 3/4 łyżeczki soli 5 dkg noodli ryżowych typu vermicelli olej do smażenia Jak przygotować domowe ciasto na spring rolls . Ciasto: letnią wodę wymieszać bardzo dokładnie z mąka oraz solą. Ciasto powinno mieć delikatną i prawie kremową konsystencję. Patelnię nieprzywieralną rozgrzać na małym ogniu. Silikonowym pędzelkiem wykładać ciasto na patelnię, tak jakbyśmy

mecooks
Pączki pieczone. Przepis krok po kroku. 125

kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.   Pączki pieczone. Składniki:     Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka   Ciasto:   400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli   Dodatkowo(...)ulubionej konfitury   Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.     Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni

kuron.com.pl
Samosa 92

mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pierożków samosa. Ciasto: 20 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki oleju słonecznikowego letnia woda Nadzienie: 50 dkg gotowanych ziemniaków 5 dkg mrożonego groszku kilka płatków suszonej papryczki chili lub 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 2 ziarna kardamonu 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru(...)mąkę, wlać olej, dodać kminek oraz sól. Palcami mieszać składniki do momentu, w którym zaczynają się ze sobą łączyć. Kiedy składniki pomału schodzą się w całość małymi strużkami dodawać letnią wodę. Dodać tyle wody aby ciasto miało miękką konsystencję coś w rodzaju tej jaką ma ciasto na pierogi. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto po czym odstawić na 30 minut. Kiedy ciasto

mecooks
Pizza z dynią 142

zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pizzy. Ciasto: 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży 100 ml letniej wody szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 200 ml pomidorów w puszce szczypta soli szczypta pieprzu Nadzienie: 20 dkg pieczonej dyni 100 ml wody 10 dkg sera(...)Gouda 10 dkg mozzarelli 1 mała cebula czerwona 1,5 łyżeczki suszonej szałwi 1 łyżka oliwy z oliwek Jak przygotować pizzę z dynią . Ciasto : drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, wlać oliwę, dodać sól oraz cukier a następnie rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie

mecooks
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 88

fareast-language:EN-US;} Składniki na chlebki pita - wariant pierwszy Składniki na chlebki pita - wariant drugi     350 g mąki pszennej     240 ml letniej wody     7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych   półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru   1 łyżeczka(...)soli    350 g mąki pszennej    190 ml letniej wody    7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych  1 łyżeczka soli Uwaga: jeśli korzystacie ze świeżych drożdże, najpierw trzeba przygotować rozczyn. Określenie " letnia woda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą

Cztery Fajery
Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 165

piątkowy wieczór przedstawiam przepis na pyszną pizzę z szynką i warzywami. To idealna przekąska na letnią imprezę pod chmurką. Pizza zachwyci każdego. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo(...)pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi