składniki na ciasto: 300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko 100 ml masła, miękkiego 40 g cukru 10 g drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: W misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętych drożdży dodajemy żółtka
Domowy Smak Jedzeniamieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite(...)temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół. Masa: Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy
Kuchnia MagdaLenyskładniki: 270 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 ml mleka, letniego 180 ml wody gazowanej 2 jajka 6 g drożdży 90 g masła, roztopionego 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy wodę, żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masło. Białka ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaproblem w tym, że lubię😋 i się skuszę! Ok na szczęście rzadko! Wyśmienite👌 bułeczki... :) Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki kukurydzianej 15g drożdży 3 łyżki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20g oleju 320g letniej wody sezam do posypania bułek Przygtowanie: Drożdże i cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Oba rodzaje mąk, plus sól połączyć
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekilka lat temu. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Ciasto: 300 g mąki 10g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Sos: puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól, pieprz, szczypta cukru Nadzienie: 500 g pieczarek(...)szynki 3 cebule 1 łyżka oleju czosnek granulowany papryka w proszku sól, pieprz ser żółty starty na dużych oczkach Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zalewamy je 2-3 łyżkami letniego mleka i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, lekko mieszamy. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy drożdżowy zaczyn oraz resztę mleka
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 8 bułek): 2 łyżeczki suchych drożdży instant; 3/4 szklanki letniej wody; 3 szklanki mąki pszennej; 1 duże jajo (klasy L) + 1 żółtko (białko należy zachować do posmarowania bułek); 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła); 1 łyżeczka soli; 1/4 szklanki białego cukru. DODATKOWO: 1 białko jaja; 2 łyżki zimnej wody; Blacha z wyposażenia piekarnika; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Do miski (u mnie misa od miksera) dodać wszystkie składniki ciasta w podanej powyżej (w liście składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier. Zagnieść mikserem (przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około
Gospodyni Miejskai/lub Kamień do pizzy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ: Do niewielkiej miseczki wlać ciepłą (nie letnią) wodę. Oprószyć suchymi drożdżami instant (1 łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem(...)części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia). Przygotowanie ciasta nie wymaga robienia zaczynu z drożdży! Wystarczy ciepłą wodę (nie letnią, ani nie gorącą) wlać do miseczki. Posypać suszonymi drożdżami i już! Magia! Nie trzeba nawet mieszać. Nadmiar sosu pomidorowego do pizzy można zamrozić i wykorzystać podczas ponownego pieczenia pizzy. Pizzę można także
Gospodyni Miejskaassaggiare. Non mi rimane quindi che augurarVi buon appetito ;):) SKŁADNIKI (na 2 pizze o śr. 30 cm) Pizza 400 g m ą ki typu 00 250 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy extravergine d'oliva Dodatki 2 gruszki 200 g sera brie 100 g wędzonej szynki typu speck(...)formaggio brie 100 g di speck 125 g di mozzarella olio extravergine d'oliva origano PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami. Stopniowo dolewamy 100 ml letniej wody i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki oleju oraz resztę wody. Ciasto wyrabiamy, aż stanie
La grande e la piccola cuocaprodukcji pączkowej. Rozczyn: 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 50 g drożdży (ważne by były świeże) 150 ml mleka Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę i letnie mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn podwoi swoją objętość. Ciasto: 600 g mąki 4 jajka 60 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)masła 100 ml mleka 1 łyżka spirytusu Masło roztapiamy i studzimy. W misce umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Cynamonowe szczęścieoliwy z oliwek ciasto: 20 dkg mąki do pizzy typ 00 20 dkg mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 i 1/4 szklanki wody letniej 3 łyżki oleju cukier szczypta pozostałe: 4 suszone pomidory 1 jajko 1 słoiczek pesto zielonego Pesto: Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany(...)szczyptę cukru i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować i wytworzą się pęcherzyki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki do pizzy i pszennej, dodaję olej. Sól rozpuszczam w letniej wodzie pozostałej i wlewam do ciasta. Wyrabiam mikserem ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką
wesoła kuchniaSkładniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki letniej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi; 2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ: Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę Do niewielkiej miseczki wlać letnią wodę. Wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem
Gospodyni Miejskafarsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam
wesoła kuchniamąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej rzepakowy Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą
mojewypiekiinietylkoktórym pracujemy. Pojawiają się też w okolicy znanych nocnych klubów czy dyskotek. Cieszą się one popularnością przez cały rok, choć oczywiście największe kolejki zauważymy przy nich w sezonie wiosenno-letnim. Często koło furgonetek pojawiają się ławki, leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem czy lodami. Furgonetki z jedzeniem nieodzownie łączą się i kojarzą z food(...)wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki brązowego cukru Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce. W międzyczasie w misce
Kulinarne przygody Gatitymąki ziemniaczanej 6 g soku z cytryny (2 łyżeczki) szczypta soli himalajskiej Składniki na krem straciatella w wersji bez laktozy: 5 żółtek 100 g miąższu kokosowego 300 g letniej wody opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Składniki na krem straciatella w wersji z nabiałem: 200 ml śmietany 36% 200 g sera(...)wystygnięcia. Zimną bezę przechować do następnego dnia w suchym miejscu tak aby wyschła i stwardniała. Do przygotowania kremu bez laktozy używam miąższu kokosowego, który trzeba rozpuścić dokładnie mieszając w letniej wodzie.Żółtka ubić z wanilią na biała puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub ksylitol i ubijać do momentu rozpuszczenia. Masę kokosową połączyć z jajeczną i ubijać by powstał gładki krem
Ola la LCHF