letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:14/100)

domowa parzona drobiowa kiełbasa 167

mielimy maszynką na szarpaku, a jeżeli nie mamy takiego sitka mięso kroimy nożem w kostkę o boku około centymetra. Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Odlewamy z  drobiowego wywaru dwie łyżki wazowe płynu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Następnie łączymy przestudzony wywar(...)środka kiełbasy resztki powietrza. Tak przygotowane kiełbasy, przenosimy do chłodnego pomieszczenia, zawieszamy i pozostawiamy ( osadzamy) przez 1-2 godziny. Następnie kiełbasy przenosimy do kuchni, wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by  się ze sobą nie stykały i były całkowicie przykryte wodą. Kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez  godzinę, później wyjmujemy kiełbasy z garnka i studzimy

Miód i pieprz
Zakwas na żurek 239

żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą

Bajeczna Kuchnia
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 162

mąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska 1 łyżeczka cukru - płaska 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 125 ml letniej wody NADZIENIE: 60g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki soli Do dużej miski wsypać mąki, drożdże, sól i wymieszać. Dolać olej i część(...)przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo czosnek był zbyt wysuszony na praskę.   Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić świeży czosnek i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią

Grunt to przepis!
Babka sernikowa na zimno - owoce leśne 250

łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt, ser cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy letnią galaretkę, miksujemy do połączenia i wlewamy masę do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki na noc. Do miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy formę na kilka sekund, stawiamy foremkę do góry dnem(...)każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 184

mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka (u mnie sojowe) 15 g świeżych drożdży 3 jajka rozmiar L 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 4 małe jabłka 1 jajko(...)jabłuszkiem Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka (u mnie sojowe) 15 g świeżych drożdży 3 jajka rozmiar L 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 4 małe jabłka 1 jajko

moj przepis na
Rogale maślane 102

Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka soli 50 g masła(...)temperaturze pokojowej) dodatkowo: mleko do namoczenia, sezam lub mak do posypania, mąka ziemniaczana do posypania blachy WYKONANIE Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste

Passions hobbies life
Grahamki z krupczatką i kefirem 102

lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Obie mąki mieszamy w misce z otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą - ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre(...)suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut

Kolorowy Przepisownik
Chleb graham pszenny 137

graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób(...)upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C. Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z pęczakiem oraz "Śnieg przykryje śnieg" 94

dolać wodę. Por i pietruszkę wyrzucić. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: "Śnieg przykryje śnieg" Leviego Henriksena to mój początek z literaturą norweską. Głównym bohaterem jest 37-letni Daniel (Dan) Kaspersen, który wraca do rodzinnego domu po dwuletniej odsiadce za przemyt narkotyków. Przybywa akurat na pogrzeb swojego brata, który - według wszelkich znaków - popełnił samobójstwo. W tym samym czasie(...)szpitala trafia w ciężkim stanie mocno pobity 80-letni lokalny krezus. Jeden z policjantów podejrzewa Dana i nachodzi go w rodzinnym gospodarstwie. Książka jest dość powierzchowną próbą pokazania pokręconej osobowości mężczyzny, który nie wie, co ze sobą zrobić, nie ma celu w życiu i nie widzi dla siebie miejsca. W odnalezieniu "siebie" pomóc mu mogą sprzyjający mu ludzie, których

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 149

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, musi być bardzo miękkie. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy kilka łyżek letniego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, cukier, letnie mleko, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut

Gotowanie moimi oczami
Zakwas na barszcz biały 158

Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać(...)zamknięciem w lodówce.  Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego! Szykujemy sobie wszystkie składniki, jako pierwsze dodajemy mąkę do słoika. Ząbki czosnku delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoika. Następnie wlewamy letnią przegotowaną wodę, i mieszamy. Dodajemy ziele oraz liście laurowe. Na sam koniec, jedna czubata łyżeczka majeranku. Na górę zakładamy gazę, ja zabezpieczyłem ją gumką recepturką. I czekamy, raz dziennie mieszamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 163

pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min): Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe(...)musi być gęsty, aby z ciasta nie zrobił się zakalec! 3. CIASTO (15 min + 1h): Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła zabije drożdże). Na początku mieszamy składniki widelcem, a gdy już trochę się połączą, wyrabiamy masę rękoma. Ciasto należy wyrabiać na elastyczną masę

Nerds Kitchen
Pączki warszawskie (znakomite!) 156

dość pojemne, to ja dałam "tylko" 2 łyżki rumu. Przepis na najlepsze staropolskie pączki podaję już ze zmianami. Składniki na ok.22 pączki: Zaczyn 60 g świeżych drożdży 85 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 100 g mąki Ciasto cały przygotowany zaczyn 8 żółtek 80 g drobnego cukru 400 g mąki 250 ml śmietanki 30-36% nasionka z 1 laski wanilii(...)wszystkie składniki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy zaczyn rośnie przygotować pozostałe składniki. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Podgrzać śmietankę (powinna być letnia, ale nie gorąca). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Do utartych żółtek dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie

Pełny talerz
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 206

odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna - ile? to zależy od typu mąki i tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna i nie gorąca) - 300 ml, - olej - 1 łyżka (używałam już oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, kokosowego - nawet w stanie stałym, sezamowego - z każdym chleb wyszedł dobrze), - 1 łyżeczka(...)miałam żadnego doświadczenia. Jako że używam drożdży świeżych, a nie suchych, zaczynam od rozrobienia drożdży w kubku wody. Mam taki kubek akurat na 300 ml, więc wlewam do niego letniej wody do połowy, wrzucam rozkruszone drożdże i cukier, mieszam porządnie, dolewam wody do pełna i całość przelewam do miski. Dodaję 1 dużą łyżkę mąki, znowu mieszam porządnie, przykrywam miskę talerzem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zimowa pizza 154

burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano(...)cebuli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Serek wymieszać z kremówką i pomidorami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania