letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:20/100)

BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 190

mąki żytniej żurkowej (chlebowej, typ720)- 200ml jogurtu naturalnego (dałam własnej produkcji)- 100ml ciepłej wody- 10g soli- 20g świeżych drożdży- 1 jajko- 2 łyżki oleju (dałam rzepakowy)Do kubeczka z letnią wodą dodać 2 łyżki letniego jogurtu, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać

Smaczne Zdrowe
Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu 163

mama.Chleb wyszedł bardzo smaczny, będę powtarzać, bo mam jeszcze ziarna pszenicy i żyta :-).Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 207

pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier (około 250 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka(...)temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Nadziewamy konfiturą gdy są jeszcze letnie, polewamy lukrem i posypujemy skórkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z cynamonem 269

150ml mleka3/4 łyżki cynamonu2 żółtkaszczypta soli100g cukrukruszonka90g mąki pszennej50g masła50g cukru pudruopcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie:- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia- masło rozpuścić i ostudzić - 380g mąki przesiać z cynamonem, dodać rozbełtane żółtka, cukier, sól(...)kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz- wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 169

słoiczki musu jabłkowego śliwki (nam starczyło 700gram na tortownicę o średnicy 28cm) Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Najpierw przygotowujemy zaczyn: w 3 łyżkach letniego mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Radzimy przygotować go w wysokim naczyniu, gdyż zaczyn dość intensywnie rośnie. Na patelni(...)kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do mąki dodajemy pozostały cukier, rozmieszane w kefirze żółtka 5 jaj, skórkę z cytryny, odrobinę soli, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto robotem ustawionym na najmniejsze obroty. Kiedy ciasto stanie się lśniące i sprężyste przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Kolizje Smaków
Szafranowe babeczki 149

masła lub margaryny  2 jajka  40 g cukru  1/2 łyżeczki cukru waniliowego  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  1/2 szkl. letniego mleka  kilka nitek szafranu (4-5)  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać

Moje domowe kucharzenie
Pizza time! 158

pizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;) Składniki:2 szklanki mąki pszennej10g drożdży3/4 szklanki letniej wody1/4 szklanki mlekaSól1 łyżka olejuDodatki:12 plasterków salami1 paprykaPół puszki kukurydzy1 cebula150g tartej mozzarelli 3 pieczarki3 łyżeczki przecieru pomidorowegoBazylia, oreganoPrzepis:Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie

Emcia Pichci
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 157

niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !Składnikina keksówkę długości około 28cm Ciasto:3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży3/4 szklanki cukru  1 szklanki letniego mleka 100 g masła 3 jajkajagody Kruszonka:50 g cukru50 g masła100 g mąkiWykonanie:W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/3 szklanki letniego mleka rozprowadzić

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 236

batoniki. Chałwa waniliowa to produkt firmy Odra.O FIRMIE: Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA z siedzibą w Brzegu należy do jednej z największych firm cukierniczych w Polsce. Dzięki 60-letniemu doświadczeniu w produkcji słodyczy Firma osiągnęła mocną i stabilną pozycję na polskim rynku słodyczy, a marka Odra cieszy się dużą popularnością wśród Konsumentów. Sztandarowym produktem Firmy jest chałwa. Jako zdecydowany lider(...)BardadynA są to:- batoniki wielozbożowe Beauty Line- musli Beauty LineO FIRMIE: Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Otmuchów" S.A. to przedsiębiorstwo zatrudniające 840 osób zlokalizowane w południowej Polsce. Firma posiada ponad 50-letnią tradycję jako producent wyrobów z grupy słodyczy. Obecnie specjaliujemy się w produkcji płatków kukurydzianych i innych zbożowych produktów śniadaniowych do spożywania z mlekiem oraz chrupek kukurydzianych

kolorowotorcikowo
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 165

szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak)W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować.Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę , olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1022

wanilią lub cukier waniliowy.W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników.Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego(...)piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zakwas buraczany 187

kulek pieprzu czarnego Kamis   2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki(...)zalać przegotowaną ale letnią wodą. Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą. Po około 4 do 7 dni w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw "kożuch". To znak, że zakwas się ukisił. Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można trzymać w lodówce

Ala piecze i gotuje
Rogaliki maślane 212

misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny

Ala piecze i gotuje
Kalarepki duszone na maśle 191

Albo -albo .Albo smakowita letnia jarzynka do II Dania , albo samodzielne  II Danie na letni posiłek. Moim zdaniem sprawdza się doskonale i w tej i w tej roli. Jak zwykle prostota jest najlepsza. Obrana i pokrojona w cieniutkie plastry ( lub pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to  koprem. Doprawiona

Buniabaje w kuchni
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 143

PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych  1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania