letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:28/100)

Sernik kaszubski z ziemniakami najlepszy 148

papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, biła lub gorzką czekoladą

AZgotuj!
Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 117

pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili 212

wodę w odpowiednich woreczkach do lodu.W ostatniej chwili wystarczy wrzucić kostki lodu do odpowiedniej ilości wody. Mięsa umyłam i obsuszyłam kuchennym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki Namoczyłam jelita w letniej wodzie. Zmieniałam wodę 2 razy. Przeważnie w sprzedaży są osłonki solone. Jakiekolwiek by nie były powinny być namoczone. Tuż przed ich napełnianiem wyjmujemy je prosto z wody   łatwiej

Leśny Zakątek
ciasto ucierane z chałwą,truskawkami,galaretką,bitą smietaną... 199

cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin. Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki bez szypułek Hortex , jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex ), aby poczuć nadchodzącą wiosnę z latem

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 114

extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 2 pęczki szczypiorku 1 rozkłócone jajko 4 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Pyszna i prosta pizza z salami i pieczarkami + film 128

składników aktualnie znajdujących się w naszej lodówce.     składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 torebka drożdży instant ( 7 g) 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy kilka plastrów salami 4-5 pieczarek 1 czerwona cebula 150 g startego żółtego sera kilka liści świeżej bazylii sos do pizzy przepis tutaj przepis W ciepłej

Smakowite Dania
MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM 131

tylko potrząsamy patelnią ). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, wlewamy kremówkę i znów podgrzewając mieszamy, aż zrobi się kremowy karmel. Solimy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy. Studzimy, aż masa będzie letnia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynek, chłodzimy lub zajadamy od razu. Smacznego

Ostra na Słodko
Pampuchy z warzywami i szynką 129

mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość

Słodkie okruszki
BEZA Z KREMEM Z MARAKUI 129

niskich obrotach miksera, w miarę gęstnienia śmietany, zwiększając je do najwyższych. Uważamy, aby nie przebić śmietany.  Gdy krem będzie już mocno gęsty, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy letnią, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser, dodajemy miąższ z 2 marakui i mieszamy. Krem wykładamy na wierzch bezy i dekorujemy owocami miechunki i marakują

cool and minty
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 137

dużą rodzinną porcję na co najmniej 2 dni, bo jak już robię gołąbki to lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #10 - MORELE 96

Morele to niewielkie, pomarańczowe, letnie owoce, które nie tylko charakteryzują się pysznym smakiem i aromatem, ale także posiadają składniki odżywcze korzystne dla oczu, serca oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Im bardziej pomarańczowy jest kolor moreli, tym więcej zawierają karotenoidów, takich jak beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te niepozorne owoce to prawdziwa skarbnica witamin

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z porzeczkami 121

Pyszna, szybka, letnia sałatka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Zapraszam :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - ser feta, - 1/2 melona, - filiżanka czerwonych porzeczek, - garść uprażonych, posiekanych migdałów, - natka pietruszki. Sos : - sok z połowy cytryny, - 2 łyżki oleju, - łyżeczka miodu ( dałem lipowy ) - sól, pieprz kolorowy. Wykonanie : Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, wydrążone łyżeczką melonowe kulki i pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypać

Przepisy Mikołaja
Chleb orkiszowo-żytni 153

wykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli W misce wymieszać zakwas, olej i wodę. W drugiej misce wymieszać mąki, sól i ziarna słonecznika. Zawartość

Monia miesza i gotuje
,,Pączki dyniowe’’ 136

łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania