letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:27/100)

Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami 120

być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość łagodną , bo robiłam ją z myślą o 7-letniej córci. Chociaż i tak wszystko zależy od ostrości użytej papryczki chili. Raz są łagodne, a raz potrafią trafić się tak pikantne, że hej :) Moja była łagodna, więc córcia bez grymaszenia

Moja Delicja
Koktajl z mango z bananem i pomarańczą 121

bananem i pomarańczą t o najlepszy koktajl jaki piłam w tym roku! I ten kolor! Taki koktajl można zamrozić i przygotować sorbet, będzie  idealny na gorące, letnie dni. Koktajl z mango z bananem i pomarańczą Składniki:  420 g mango w syropie w puszce  1 banan  sok z 1/2 pomarańczy  Przygotowanie:  Mango z syropem przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 147

mąki pszennej typ 550 (lub 650) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 50 g oleju 300 g letniej wody

Krokusowy Dom
Babka z białek z rodzynkami 134

polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego

Zielona Kuchnia
Fit drożdżówki z owocami i kruszonką 192

szklanki mąki - 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu - 1/2 kostki masła Wszystkie składniki połącz ze sobą. Sposób przygotowania: - jaja utrzyj z ksylitolem/erytrolem, dodaj szczyptę soli - w rondelku podgrzej mleko, aby było letnie i rozpuść w nim drożdże - do mąki wlej mleko z drożdżami, olej i utarte jaja z solą i ksylitolem/erytrolem - całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

MintTaste
Langosze 121

mleka 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru sól 230 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej) 2 ząbki czosnku starty żółty ser ketchup Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Całość posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut). Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Babka drożdżowa z cytrynową nutą 125

temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiej do miski. Mleko lekko podgrzej, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10-12 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie roztop masło, odstaw, wystudź. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj skórkę

Zasmakuj Kuchni
"Więcej niż pocałunek" Helen Hoang 103

Washington Post" w 2018 roku. ja dzięki uprzejmości Wydawnictwa Muza, mogłam przeczytać pierwsze trzy rozdziały książki i dzięki temu mogę podzielić się z Wami opinią :-) Stella Lane to 30 letnia singielka pracująca jako specjalistka od ekonometrii. Matka daje jej wyraźnie do zrozumienia, że razem z ojcem są gotowi na wnuki. Dziewczyna mając do tej pory złe doświadczenia z mężczyznami stroni

kruche babeczki
Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą 111

kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne.  Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam! Ps. Zerknijcie też na moje

Di gotuje
Labneh 129

mieszać z ulubionymi dodatkami i macie genialny twarożek, idealnie kremowy i lekko kwaskowy. Do deserów – labneh z miodem i domową konfiturą oraz świeże owoce to najlepszy wiosenno – letni deser. Do sosów – jest świetny do zabielania sosów, do gotowania. Zobaczcie TEN przepis. Jako samodzielny serek do kanapek – TEN chlebek z labnehem jest genialny, proponuję polać miodem. Jako dodatek do sałatek

ladykitchen
Drożdżowe z jabłkami 123

szklanki mąki orkiszowej – 3/4 szklanki cukru – 20 dag masła  Przygotowanie: Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać  pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie

I LOVE LIFE
Drożdżówki z serem z pomarańczową nutą 159

wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową (masło powinno być bardzo miękkie). Do miski wkładamy pokruszone drożdże i rozcieramy je z 1/2 łyżki cukru. Dodajemy podgrzane wcześniej, letnie mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn powinien w tym czasie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni pojawi się gęsta

Qchnia po prostu
Bajgle 159

Składniki : • 250 ml letniej wody • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego lub rzepakowego ponadto : • 1 białko do posmarowania • ziarna do posypania (mak, sezam) Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo

KUCHNIA POLSKA
CIASTO DROŻDŻOWE ZAWIJANE Z MARMOLADĄ 174

łyżki cukru * 125 ml ciepłego mleka * 50 g bardzo rozpuszczonego masła * 1 jajko * szczypta soli * marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady wieloowocowej  Orzech ) Wykonanie: Mleko podgrzać (musi być letnie, ale nie gorące), wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania