szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak)W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować.Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę , olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem
Smaczne Zdrowewanilią lub cukier waniliowy.W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników.Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego(...)piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego
Smaczne Zdrowekulek pieprzu czarnego Kamis 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie ćwiartka jabłka 1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki(...)zalać przegotowaną ale letnią wodą. Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą. Po około 4 do 7 dni w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw "kożuch". To znak, że zakwas się ukisił. Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można trzymać w lodówce
Ala piecze i gotujemisy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny
Ala piecze i gotujeAlbo -albo .Albo smakowita letnia jarzynka do II Dania , albo samodzielne II Danie na letni posiłek. Moim zdaniem sprawdza się doskonale i w tej i w tej roli. Jak zwykle prostota jest najlepsza. Obrana i pokrojona w cieniutkie plastry ( lub pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to koprem. Doprawiona
Buniabaje w kuchniPŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru
Blondynka GotujeBułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie pyszny chłodnik ogórkowy na kefirze, moją wersję letniego orzeźwienia. Składniki: 3 ogórki zielone 500 g kefiru, ja użyłem Robico 1 mały pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty
kuron.com.plPomysł na szybką, zdrową sałatkę z sera mozarelli, pomidorów, sałaty rzymskiej z dodatkiem szczypioru. Sałatka sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do dań obiadowych w ciepłe letnie dni. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Składniki - mozarella - sałata rzymska - pomidor - szczypior sałatkowy - koperek - sok z cytryny Przygotowanie 1. Sałatę dokładnie umyć i posiekać do miski. 2. Ser mozarella
Kuchenne innowacjePrzełom zimy i wiosny otwieram sezon na czyszczenie zamrażalki z owoców i warzyw letnich, pomyślałam może by tak zrobić jagodzianki? A ze jestem na diecie postanowiłam trochę odchudzić jagodzianki zmniejszając ilość cukru, masła w cieście. Dla mnie są super spokojnie mogę jeść nie mając wyrzutów sumienia ;) Zdecydowanie lepsze są z lukrem i cukrem pudrem. Składniki Ciasto drożdżowe 1kg mąki
Kulinarne pyszności MolkiCukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji jest naprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo
Symfonia Smakówpodstawowe zadanie to ochrona psiej skóry przed zanieczyszczeniami, brudem, deszczem czy promieniowaniem słonecznym. Natomiast podszerstek jest zdecydowanie krótszy i stanowi naturalną barierę ochronną przed zimnem. Wraz z nadejściem pory letniej większość czworonogów pozbywa się go w ramach linienia. Warto wiedzieć, że u przedstawicieli niektórych ras, np. yorkshire terrier i maltańczyk, występuje wyłącznie włos okrywowy. Strzyżenie psiej sierści – czy jest konieczne
Zdrowy Styl Joannylukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki s kórki pomarańczowej Helio wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto
Podróż w kulinaria