letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:26/100)

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami 140

Lekka a zarazem sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem,  szparagami i parmezanem. Sos z odrobiną mięty który świetnie podkreśla smak warzyw i mięsa. Sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie 1 porcja ok. 130 gram piersi z kurczaka 5/6 szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola) Parmezan

Andzia Pichci
Sałatka z truskawek i pieczonego prosciutto 135

Prosta, letni sałatka, orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera

Niedzielny kucharz
Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami 729

Świetny deser na upalne letnie dni, lekki sernik z galaretkami. Delikatny i kolorowy. 600 gramów twarogu sernikowego z wiaderka 300 ml. śmietanki minimum 30%  4 opakowania galaretek każda w innym kolorze 1 galaretka przezroczysta 4 łyżki cukru pudru Biszkopty ok. 15 szt. Kolorowe galaretki każdą osobno rozpuścić w  300 ml  wrzątku.  Schładzamy w lodówce. Galaretkę przezroczystą

Andzia Pichci
Sałatka makaronowa z warzywami i fetą 141

penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu. To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata! Sałatka makaronowa z warzywami i fetą / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu penne 140 g fety w kostce 1/2 dużego pomidora malinowego 1 mały ogórek

Moja smaczna kuchnia
Indyjskie chlebki drożdżowe 124

Indyjskie chlebki drożdżowe Indyjskie chlebki drożdżowe Składniki:  150 ml letniego mleka 2 ½ łyżki cukru 2 łyżki suchych drożdży 500 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oleju jajko ½ łyżeczki soli mąka do podsypania Wykonanie: Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy

Pomysłowa kuchnia
Crostini z serem góralskim i czosnkiem 94

Crostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku

Zasmakuj Kuchni
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 166

Bardzo letnia,  kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora

Wanilia i Kardamon
ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 142

Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie

Kuchnia MagdaLeny
Tarteletki z haggisem i sosem whisky 166

whisky Składniki:  Na ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła 1 jajko sól Na farsz: opakowanie haggisa dobrej jakości Sos whisky: 150ml śmietany 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej) po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej sól, pieprz mały listek laurowy kilka kropli z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać

Codzienne Gotowanie
Chudnij w zgodzie ze swoją naturą 142

służą i zabrać się za gotowanie. Dla każdego "typu" przepisy są pogrupowane ze względu na porę roku, bo inne mamy zapotrzebowanie w okresie jesienno-zimowym, a inne w wiosenno letnim. Znajdziemy zbilansowane 2 tygodniowe menu z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, w sumie coś około 90 ciekawych przepisów, które warto wykorzystać w swoim menu nawet jeśli się nie odchudzamy

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami 92

drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Składniki na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki

Słodki Zakątek
Cynamonowe gofry z karmelizowanym rabarbarem 131

Uwielbiam letnie, rześkie poranki. Takie jak dzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :) Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni

My simple kitchen
Tort truskawka z polewą lustrzaną 106

Letni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj

gotuj ze mną
Gofry-przepis podstawowy 100

Puszyste, chrupiące gofry w sam raz na letnie desery dla całej rodziny. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Mamy piękną pogodę, a większości z nas taka pora roku kojarzy się oczywiście w goframi! Możemy spotkać coraz więcej budek z tym pysznym deserem, bo handlowcy dobrze wiedzą czym urzec konsumenta. Na szczęście mamy możliwość wykonania ich w domu, chodź żeby wyszły takie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułki pszenne ekspresowe 92

domu lub na weekendowe rodzinne śniadanka ale oczywiście nie tylko. 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru 6 łyżek oleju 300 ml letniej wody 1 jajko  do posmarowania bułek Wszystkie składniki oprócz jajka wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę,można sobie pomóc robotem kuchennym. Następnie ciasto podzielić na 8/10 równych

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania