można pominąć) 1. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastka miksujemy w robocie lub rozbijamy wałkiem. Tak rozdrobnione możemy połączyć z letnim przestudzonym masłem. Rozprowadzamy masę równomiernie we formie. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy. 2. Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wody ciepłej (nie wrzącej!), odstawiamy do przestudzenia
vaniliowoczekoladowaLekka a zarazem sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem, szparagami i parmezanem. Sos z odrobiną mięty który świetnie podkreśla smak warzyw i mięsa. Sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie 1 porcja ok. 130 gram piersi z kurczaka 5/6 szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola) Parmezan
Andzia PichciProsta, letni sałatka, orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera
Niedzielny kucharzŚwietny deser na upalne letnie dni, lekki sernik z galaretkami. Delikatny i kolorowy. 600 gramów twarogu sernikowego z wiaderka 300 ml. śmietanki minimum 30% 4 opakowania galaretek każda w innym kolorze 1 galaretka przezroczysta 4 łyżki cukru pudru Biszkopty ok. 15 szt. Kolorowe galaretki każdą osobno rozpuścić w 300 ml wrzątku. Schładzamy w lodówce. Galaretkę przezroczystą
Andzia Pichcipenne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu. To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata! Sałatka makaronowa z warzywami i fetą / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu penne 140 g fety w kostce 1/2 dużego pomidora malinowego 1 mały ogórek
Moja smaczna kuchniaIndyjskie chlebki drożdżowe Indyjskie chlebki drożdżowe Składniki: 150 ml letniego mleka 2 ½ łyżki cukru 2 łyżki suchych drożdży 500 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oleju jajko ½ łyżeczki soli mąka do podsypania Wykonanie: Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy
Pomysłowa kuchniaCrostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio, smacznie, tego mi było trzeba;) Spróbujcie, bo dziś moja wyobraźnia podyktowana głodem powędrowała naprawdę daleko Śniadanie, kolacja, przekąska na ciepło, zimno, chrupiąca, serowa poleca się gorąco! SKŁADNIKI: 4 kajzerki 4 ząbki czosnku
Zasmakuj KuchniBardzo letnia, kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora
Wanilia i KardamonŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie
Kuchnia MagdaLenywhisky Składniki: Na ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła 1 jajko sól Na farsz: opakowanie haggisa dobrej jakości Sos whisky: 150ml śmietany 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej) po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej sól, pieprz mały listek laurowy kilka kropli z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać
Codzienne Gotowaniesłużą i zabrać się za gotowanie. Dla każdego "typu" przepisy są pogrupowane ze względu na porę roku, bo inne mamy zapotrzebowanie w okresie jesienno-zimowym, a inne w wiosenno letnim. Znajdziemy zbilansowane 2 tygodniowe menu z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, w sumie coś około 90 ciekawych przepisów, które warto wykorzystać w swoim menu nawet jeśli się nie odchudzamy
Cynamonowe szczęściedrzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Składniki na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki
Słodki ZakątekUwielbiam letnie, rześkie poranki. Takie jak dzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :) Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni
My simple kitchenLetni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj
gotuj ze mnąPuszyste, chrupiące gofry w sam raz na letnie desery dla całej rodziny. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Mamy piękną pogodę, a większości z nas taka pora roku kojarzy się oczywiście w goframi! Możemy spotkać coraz więcej budek z tym pysznym deserem, bo handlowcy dobrze wiedzą czym urzec konsumenta. Na szczęście mamy możliwość wykonania ich w domu, chodź żeby wyszły takie
Zdrowie i pysznie na talerzu