letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:23/100)

Sałatka z bobem i fasolką 214

Letnia sałatka sezonowa z młodymi ziemiankami, bobem, fasolką. Idealna na obiad, na lunch do prac. Sałatka jest syta a zarazem zdrowa. Uwielbiam wszelkie warzywa a te sezonowe smakują najlepiej bo czekam na nie cały rok. 6 ziemniaków młodych małych ugotowanych 20 dkg fasolki szparagowej 250 g bobu 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 5 rzodkiewek 4 liście sałaty 200 g jogurtu

wesoła kuchnia
Torcik serowo – porzeczkowy 450

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowa: 0,5 kg białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek

Szalona Kuchnia Eweliny
Lemoniada arbuzowa 126

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Lemoniada arbuzowa to taki pyszny letni napój - słodki, ale także świeży. Jest to nasza wariacja na temat tradycyjnej lemoniady. The post Lemoniada arbuzowa appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Kawa mrożona 127

Lato zbliża się wielkimi krokami.  Na dworze coraz cieplej, słońca zdecydowanie więcej.  Ale czy lato czy zima bez kawy nie ma życia 😉 W sezonie letnim, z e względu  na panującą temperaturę,  moim kawowym faworytem jest oczywiście kawa mrożona.  Lubię po powrocie z pracy usiąść na balkonie ze szklanką mrożonej kawy, książką i odpocząć po upalnym

Moja kraina smaków
Miodowy winegret 140

Klasyczny winegret delikatnie podkręcony miodem. I dealnie pasuje do lekkich, letnich sałatek przygotowywanych n a bazie zielonych sałat i kolorowych warzyw czy owoców. P rosty w przygotowaniu, nie wymaga wymyślnych składników. M ożna przygotować większą porcję i przechowywać  p rzez kilka dni w lodówce. Składniki: 2  łyżeczki miodu, 2  łyżeczki musztardy sarepskiej, 1  łyżeczka soku

Moja kraina smaków
Cytrynówka-łagodna 138

Składniki 1 litr wody przegotowanej letniej 2 szkl. cukru ( wsypa ć do wody) 1 litr spirytusu 15 cytryn Wykonanie Całe cytryny w łożyć do miski ,zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. odcedzić Wodę z cukrem zagotować do rozpuszczenia cukru,ostudzić. Do ostudzonej wody z cukrem wlać spirytus . Pokroi ć cytryny w plasterki,wyjąć pestki. Tak przygotowane cytryny zalać

w mojej kuchni
Jak gotować bób? 796

Jedni wolą gotować w wodzie, inni na parze. Są też takie osoby, które w ogóle go nie gotują i spożywają na surowo. Choć bób pojawia się tylko w sezonie letnim, to nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jego smakiem cały rok, bo równie dobrze smakuje w postaci mrożonej, którą poddajemy takiej samej obróbce termicznej jak świeży bób

Kulinarne Przeboje
Sałatka z grillowanymi morelami i mozzarellą na włoską nutę 117

dworze trochę bardziej buro, a Lipiec podlewa kolejny dzień z rzędu spragnioną okolicę, ja rozkładam na talerzach słońce. Gorące, w przytulnym kolorze letnich zachodów grillowane morele z tymiankiem rozświetlają zaciemnioną kuchnię i wypełniają jej zakamarki ciepłym zapachem :) Do tego kawałki mlecznej mozzarelli i plasterki słonego, cienkiego jak papier Prosciutto nadające sałatce włoskiego powiewu. Na koniec jeszcze rzut marynowanych przez kilka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Miodowa marynata do mięsa. Idealna na grilla. 169

Miodowa marynata do mięsa. Przepis krok po kroku.   W sezonie letnim przepisy na marynaty grillowe są na wagę złota. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka

kuron.com.pl
Gazpacho 130

Opis Gazpacho: Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Istnieje wiele odmian tej zupy. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii. Początkowo było one przygotowywane tylko przez biedotę, hiszpańskich robotników. Jednak z czasem zaczęło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kanapki wiosenne 114

Takie małe, pyszne kanapki, słoneczne, dlatego nazwałam je wiosennymi. Letnie kolory teraz zrobiły się od upałów trochę piaskowe, nazwa wiosenne idealnie tutaj pasuje. Robi się je bardzo szybko, zapraszam do spróbowania. Wiosenne kanapki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa pianka na biszkoptach 157

Pyszna, delikatna pianka.  Idealna na letnie upały.   Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów  miękka marmolada wieloowocowa Warstwa I: galaretka wiśniowa 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru Warstwa II: 4 białka galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru pudru Warstwa III:   4białka galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia

Pyszności Słodkości
Ciasto mleczne z białą porzeczką 187

Bardzo smaczne i słodziutkie ciasto na mleku skondensowanym, puszyste i wilgotne, nie zapychające. Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do filiżanki herbaty.  Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi smakuje równie dobrze. Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm 3 duże jajka 22 dag masła

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania