mleko - 2 szklanki mąka pszenna - 1 kg masło - 15 dag żółtka - 4 szt drożdże - 5 dag cukier - 3/4 szklanki olej Normal 0 21 Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka(...)parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką
Camilla w kuchniwypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego
Pełny talerzsłono. Tym razem zrobiłam pyszne pizzeriny z pomidorami, serem i bazylią. Są chrupiące i smaczne. To doskonała przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: Ciasto: 20g świeżych drożdży , 150 ml letniej wody, 1,5 szklanki mąki , 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli , 2 łyżki oleju, Dodatkowo: 3 pomidory , 3 cebule, 50g sera żółtego, 1/2 łyżki(...)suszonej bazylii , sól , pieprz , oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. W letniej wodzie rozpuszczam drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce
Tradycyjna kuchnia Kasisera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki mąki, dodajemy sól, roztopione masło, oraz wodę(...)letnią). Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Misę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę
Miód i pieprzoraz pastą paprykową i serem typu greckiego okraszoną świeżą kolendrą i rukolą. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju roślinnego 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty paprykowej nać pietruszki sól i pieprz(...)mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane
zobacz ich smakpachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.Wymieszać na jednolitą masę.Tak przygotowany rozczyn ostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru,margaryną stopić(...)patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie by był
Niespełnione zdolności kulinarneJesień do tej pory, nielegalnie panosząca się w ogrodzie rodziców zalegalizowała już swój pobyt na dobre i w ogrodzie i w kalendarzu. A ja na dobre pożegnałam się z letnimi sukienkami i sandałami. Nie łudząc się wyciągnęłam kalosze i swetry, chowając w głąb szafy przywiezione tutaj letnie ubrania. Ratują znalezione w domu stare licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś". Czekolady
Fiolka w kuchnikilku dni mamy smutną pogodę...Szaro, pochmurno, deszczowo...Moim typem pogody są upały, uwielbiam kiedy jest słonecznie, 30*C mi nie przeszkadza :) Jednak wszystko co dobre szybko się kończy... Letnie owoce też już powoli się konczą, na straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas(...)bezglutenowe ciasto świeżość utrzymuje dość długo, bo nawet 3 dnia smakowało dobrze :) Przechowujcie je jednak w lodówce jeśli chcecie, aby było świeże jak najdłużej. Tak więc korzystajmy z ostatków letnich owoców i pieczmy ciasto! Zapraszam :) WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE CIASTO KAROBOWE Z OWOCAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~130g mąki gryczanej ~50g mąki jaglanej ~50g mąki ryżowej ~30g karobu biolada.pl ~łyżeczka sody
chili & sugarzrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu
W kuchni u Monikijuż na zawsze. Jako, że bardzo prosiliście, wstawiam moją wersję pizzy bogatą w mozzarellę :) Składniki: Na 3 pizze o śr. ok 30cm 750g mąki pszennej 450 ml przegotowanej letniej wody 18g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) Passata: 150g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek(...)oleju bazyliowego 10dkg sera mozzarella Dodatki: Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu
Kuchnia w czekoladzieCiasto : 550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450) 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 jajka 250ml letniego mleka 20g drożdży 40 g roztopionego masła Masa serowa : 250g twarogu (użyłam półtłustego) 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g) 1 żółtko (białka(...)minut do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy. Wyrobione ciasto nakrywamy specjalną pokrywką (jeśli nie robimy w misce wystarczy ręcznik kuchenny) i czekamy aż wyrośnie - podwoi objętość. Ja wstawiam miskę do ciepłej wody
cucinareMój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle
Ewa w kuchnibędę robiła je raz jeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny. RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli(...)obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie zlepiamy brzegi (można zwilżyć je letnią wodą, to będą się dokładniej i łatwiej sklejały). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy w niej pierogi. Kiedy wypłyną, odkrywamy, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze przez
Życie zamknięte w smakuSzukacie przepisów letnich, lekkich i bogatych w aromaty. Ratatouille jest właśnie takim daniem - łatwym do przygotowania, lekkostrawnym i spożyć można je również na zimno w upalne letnie dni, co jest jego niemałym atutem, gdy za oknem jest ponad 30 stopni w cieniu. Składniki : 3 czerwone cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 2 średnie
zobacz ich smak