ręku, oczywiście własnej roboty wyciągniętą prosto z domowego pieca :). Smacznego! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 g letniej wody+ 3 łyżki 500 g mąki pszennej tortowej typ 450+ 1 łyżka 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej(...)odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do "ruszenia drożdży". Po tym czasie mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, chrzan i wymieszać. Następnie wlać letnią wodę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać rękami, dodając pod koniec stopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby
Nastoletnie Wypiekanieziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać do niego mleko z żółtkami i gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia (najlepiej jak budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki: 460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży 80 ml letniego mleka opakowanie przyprawy do piernika 170 g roztopionego masła 2 jajka 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę dni wcześniej,dzień przed też będzie ok) ponadto : 50 g masła(...)roztopionego 2 - 3 łyżki cukru Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć
Niespełnione zdolności kulinarnebułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lejące. Stan taki regulujemy
Ania i Marcin gotująwydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pozostałe : 1 jajko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie które nam zostanie. Żółtka
wesoła kuchniałyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml). Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę(...)papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły
Kuchnia u Krysijest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 80 ml oleju 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 80 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej(...)pół i usuwam pestkę. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli
Uwaga Babcia Piecze Chlebmacie ochotę. * SKŁADNIKI Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania(...)rodzynek oliwa do posmarowania formy Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka
Food SquareDzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej(...)Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej 400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerkasię liczy. Rozdrobnionych wiórek nie należy wyrzucać będą fajnym dodatkiem do owsianki,jogurtu czy deseru,można też zrobić z nich mąkę kokosową. 150 g wiórków kokosowych 1 litr letniej przegotowanej wody Wiórki wsypać do garnka,zalać letnią wodą i odstawić co najmniej na 12 godzin.( Ja wiórki zalałam wieczorem,rano robiłam mleko). Następnie należy wiórki z wodą podgrzać
Kolorowa kuchnia Elkiszkl mleka 2 łyżki+ 1/2 łyżki cukru 17 g świeżych drożdży 350 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki wody 40 g roztopionego masła Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże i zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki(...)wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki (u mnie ciasto było w lodówce ponad 20 godzin
Posadzone i zjedzoneoniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen(...)letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki
Food Squaremąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami. Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką
Świat Domowej Kuchni