letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:12/100)

Słodkie bułki z Majorki 139

mąki tortowej - 100 g miękkiego smalcu - 150 g drobnego cukru do wypieków - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków - 3 średnie jajka (około 150 g) - 4 g soli - 40 g letniej wody - 15 g świeżych drożdży Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (odłożyć z obiadu), dokładnie potłuc, aby nie było grudek. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki

mojewypiekiinietylko
Bułki ziołowo-chrzanowe 177

ręku, oczywiście własnej roboty wyciągniętą prosto z domowego pieca :). Smacznego!     Składniki: (na ok. 10 sztuk)   Ciasto: 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 g letniej wody+ 3 łyżki 500 g mąki pszennej tortowej typ 450+ 1 łyżka 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej(...)odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do "ruszenia drożdży".     Po tym czasie mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, chrzan i wymieszać. Następnie wlać letnią wodę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać rękami, dodając pod koniec stopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Kilimandżaro 114

ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać do niego mleko z żółtkami i gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia (najlepiej jak budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIERNIKOWA BRIOSZKA 109

zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży 80 ml letniego mleka opakowanie przyprawy do piernika 170 g roztopionego masła 2 jajka 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę dni wcześniej,dzień przed też będzie ok) ponadto : 50 g masła(...)roztopionego 2 - 3 łyżki cukru Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z mięsem 215

bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lejące. Stan taki regulujemy

Ania i Marcin gotują
Bułeczki z wiśniami 102

wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pozostałe : 1 jajko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie które nam zostanie. Żółtka

wesoła kuchnia
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 196

łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki  obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml). Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę(...)papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły

Kuchnia u Krysi
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 189

jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 80 ml oleju 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 80 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej(...)pół i usuwam pestkę. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 116

macie ochotę. * SKŁADNIKI Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania(...)rodzynek oliwa do posmarowania formy Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka

Food Square
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 210

Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej(...)Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Domowe mleko kokosowe 92

się liczy. Rozdrobnionych wiórek nie należy wyrzucać będą fajnym dodatkiem do owsianki,jogurtu czy deseru,można też zrobić z nich mąkę kokosową.   150 g wiórków kokosowych 1 litr letniej przegotowanej wody Wiórki wsypać do garnka,zalać letnią wodą i odstawić co najmniej na 12 godzin.( Ja wiórki zalałam wieczorem,rano robiłam mleko). Następnie należy wiórki z wodą podgrzać

Kolorowa kuchnia Elki
Oponki drożdżowe II 127

szkl mleka 2 łyżki+ 1/2 łyżki cukru 17 g świeżych drożdży 350 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki wody 40 g roztopionego masła Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże i zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki(...)wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki (u mnie ciasto było w lodówce ponad 20 godzin

Posadzone i zjedzone
Tort „Pożegnanie lata” 134

oniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen(...)letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki

Food Square
Racuchy drożdżowe z jagodami 194

mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania