jajko 1 łyżka mleka 0,5 łyżeczki cukru WYKONANIE: Mąkę przesiać, masło stopić. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, odebraną od całości łyżką mąki i letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować mieszaninę do smarowania: w miseczce roztrzepać dokładnie jajko, łyżkę mleka i pół łyżeczki cukru. Składniki kruszonki rozetrzeć i wstawić do lodówki. Przesianą mąkę wymieszać(...)pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto przebić, aby je odgazować, podzielić na 4 części i uformować równej wielkości wałeczki. Spleść warkocz – ja posiłkowałam się tym filmikiem
Kuchenne zapiski Edytyniestety dobiega końca. Aż żal patrzeć, jak ceny za kilogram znów rosną w górę...Niedługo truskawki będą towarem luksusowym ;) Ale - nie ma co się martwić. Nadchodzi sezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam(...)Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży ~szczypta soli ~100g cukru ~jajko ~200g porzeczek + 6 łyżeczek cukru (do posypania
chili & sugarDawno nic nie umieszczałam na blogu... Trochę z powodu wakacji trochę z letniej monotonii naszych obiadków:) Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy
MarciochaKucharzyMoja kuchnia pachnie dziś pomidorami i domowym pieczywem. Pomidory limo , które suszyłam latem i zalewałam oliwą z przyprawami, teraz wspaniale komponują się z razowymi bagietkami, a zapach iście letnio - wakacyjny.... Składniki na trzy bagietki: 25 dag mąki razowej 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli
Apetyczna babeczkapodgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą". Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko(...)pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Razem ze mną drożdżówki piekli
Ala piecze i gotujemałych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź(...)pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja: Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić
KreatywnePinyzaciszu garażu:-) GALARETKA Z MUSUJĄCEGO WINA Z KWIATAMI BZU odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob's Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy(...)czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy
les mirabellesciepłym lodów i już od jakiegoś czasu zabierałam się za ich przygotowanie. Niestety ich zbyt słodki smak już nie cieszy jak dawniej :D. Kubki smakowe strajkują i chcą czegoś letniego i orzeźwiającego. Powstała, więc wersja arbuzowa. Czapeczkę umieściłam na pysznej, puszystej waniliowej babeczce. Ach co to jest za smak- koniecznie wypróbujcie. Składniki: na babeczki (wychodzi 12 sztuk): 4 szklanki(...)galaretką przygotowaną z połowy wody (galaretka musi być już przestudzona i lekko tężejąca). Wykremowane babeczki maczamy w naszej arbuzowej, dość płynnej masie. Dzięki temu nasze "ciepłe lody" zyskają letniego, orzeźwiającego smaku. Odstawiamy na min. 20 minut do lodówki. Ps. Wy czytacie a ja się właśnie zajadam pisząc dla Was przepis. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytksylitolu (lub cukru) na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy mak i wlewamy przestudzone (letnie) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą, silikonowych nie trzeba), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Pieczemy na programie góra-dół, ok.45-50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Jeszcze letnią lukrujemy. U mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kilkoma łyżeczkami kremówki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i posmarować babkę pędzelkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowegryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru 0,5l letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać. Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać. Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca
IzaGotujeczym każdy może się przekonać tak jak ja ostatnio. Składniki (na 9 niewielkich drożdżówek): 300 gram mąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko
Kuchnia po mojemujednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły
Z miłości do słodkościjuż niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * sól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy(...)olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ). Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty
Ostra na Słodkołyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka+płatki owsiane górskie do posypania Dożdże rozpuszczamy(...)letniej wodzie i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siemię lniane mielimy (ja robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Zawsze głodna!dokończyć np. następnego dnia rano. Drożdżówka przed pieczeniem musi się jedynie ocieplić do temperatury pokojowej. Składniki na 1 keksówkę: Zaczyn 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki letniego mleka 2 łyżki mąki Ciasto Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej cały zaczyn 250 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej) 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ⅓ szklanki letniego mleka
Pełny talerz